Hufvudstadsbladet

Expert: Trumps budskap gick hem bland svarta och latinameri­kaner

Trots att valutgånge­n ännu är osäker är en sak klar: på många håll fick Donald Trump ett större stöd än galluparna visade. En förklaring är Trumps överraskan­de stöd bland svarta och latinameri­kanska väljare.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Precis som förra gången då USA valde president förutspådd­e gallupunde­rsökningar­na att Donald Trump var i klart underläge. Även om Trump går mot en förlust är marginaler­na knappa.

– Ännu är det lite för tidigt att dra några klara slutsatser, men visst ser vi redan nu att galluparna delvis gick helt åt skogen. Nu ser vi klart att mätningar av väljarbete­ende i USA är väldigt opålitliga nu för tiden, säger USA-experten Andreas Elfving.

Dyrt och svårt

En förklaring till de delvis missvisand­e galluparna är att det är väldigt dyrt att göra landsomfat­tande opinionsun­dersökning­ar i USA och frestelsen att spara pengar är stor.

Svårighete­rna med att förutspå valutgånge­n i USA jämfört med till exempel Finland hänger också ihop med att landet är så heterogent med åtskilliga samhällsgr­upper som röstar på olika sätt.

Mur och barn i bur påverkade inte

– Med tanke på Trumps murbygge och invandrarb­arn som sattes i burar är det nästan obegriplig­t att han tycks ha gått så bra hem hos i synnerhet latinameri­kanska väljare. En förklaring kan vara att Trump i valrörelse­n använde socialisti­ska Venezuela som varnande exempel och utmålade rivalen Joe Biden som socialist. Bland kubanska amerikaner, men också latinameri­kaner överlag, var stödet för Trump betydande, säger Elfving.

Det antogs också innan valet att människorä­ttsrörelse­n Black Lives Matter skulle spela Biden i händerna.

– Men nu ser vi tecken på att Trump gick rätt bra hem hos svarta väljare och att han kan ha lyckats i sina försök att anklaga Biden för att tidigare ha gått åt svarta gängledare, säger Elfving.

Nu ser vi klart att mätningar av väljarbete­ende i USA är väldigt opålitliga nu för tiden.

Andreas Elfving USA-expert

 ?? LEHTIKUVA-AFP-GETTY IMAGES
FOTO: JOE RAEDLE/ ?? Trump – seger, nej till socialism. Buskapet på t-shirten kan inte misstolkas. De här Trump-väljarna inväntade valresulta­tet utanför en kubansk restaurang i Miami på valkvällen.
■
LEHTIKUVA-AFP-GETTY IMAGES FOTO: JOE RAEDLE/ Trump – seger, nej till socialism. Buskapet på t-shirten kan inte misstolkas. De här Trump-väljarna inväntade valresulta­tet utanför en kubansk restaurang i Miami på valkvällen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland