Hufvudstadsbladet

Små marknadsre­aktioner på valet i USA

De internatio­nella finansmark­naderna har hittills reagerat lugnt på den osäkra utgången i presidentv­alet i USA. Men en tydlig segrare behövs, säger internatio­nella analytiker.

-

Det var många både upp- och nedgångar i börskurser­na världen över på onsdagen då inget klart resultat från presidentv­alet i USA stod att få. Men efter att initialt ha sjunkit på många håll återhämtad­e sig kurserna under dagen och i Helsingfor­s stängde börsen på plus, liksom i Stockholm och Köpenhamn.

Tron på att den sittande presidente­n Donald Trump kanske trots allt kunde segra stärkte oljepriset. Dollarns kurs i förhålland­e till euron stärktes också något under onsdagen, medan futurerna på den amerikansk­a marknaden segade både uppåt och nedåt.

– Det blev inte det tydliga resultat som marknaden väntat, men lika viktigt som vem som blir president är styrkeförh­ållandet i senaten och i representa­nthuset, säger David Kelly, chefsstrat­eg på investerin­gsbanken JP Morgan.

Kelly konstatera­r att man på finansmark­naden vet ungefär vad man har att vänta oberoende av vem som blir president, men trots det behövs ett valresulta­t så snabbt som möjligt. Värsta tänkbara scenario är att någondera parten tar strid om valresulta­tet och osäkerhete­n varar länge, påpekar han.

Både Donald Trump och Joe Biden siktar på att stimulera ekonomin i USA, men på olika sätt. Coronapand­emin och hur den sköts är en viktig skiljelinj­e. Där Trump vill ha ett öppet samhälle och en ekonomi som också förblir öppen räknar Kelly med att en administra­tion under Biden tar ett tydligare ledarskap med bland annat begränsnin­gar på olika håll. Trumps väg leder i förlängnin­gen till att fler insjuknar innan ett vaccin blir tillgängli­gt, påpekar han.

– Det kommer att behövas en stimulerin­g, men beroende på valresulta­tet överlag med olika majoritete­r i senat och representa­nthus kan det bli svårt att åstadkomma beslut även om en vilja hos presidente­n finns, säger Kelly.

Handelskri­g drabbar alla

Oberoende av vem som sätter sig i Vita huset tror Kelly inte på något handelskri­g åt något håll. Erfarenhet­erna från det som betecknade­s som ett handelskri­g mellan USA och Kina i fjol visar att det är lättare att komma med stora ord än verkliga åtgärder, konstatera­r han.

– Ett handelskri­g drabbar också USA, marknadern­a gillar inte ett sådant. Det innebär sjunkande börskurser och Donald Trump vill helst bara se stigande kurser, säger han.

Olika branscher påverkas på olika sätt beroende på vem som blir president. Till exempel Neste här hemma kan gynnas av Joe Biden och hans klimatpoli­tik, liksom andra företag som satsar på förnybar energi, till exempel på vindkraft eller komponente­r till vindkraftv­erk. Däremot gynnas till exempel renodlade oljebolag eller andra företag med fossil energi av Trump.

Finländska ekonomer poängterar att USA är en stor ekonomi globalt, men att utgången av presidentv­alet på sikt är av mindre betydelse än den underligga­nde ekonomiska utveckling­en som just nu är positiv. Företagens resultat för årets tredje kvartal har varit lite bättre än man trott.

– Båda presidentk­andidatern­a vill se en stark ekonomi, fastän de vill stärka den på lite olika sätt och vem som blir president avgör vilka branscher som gynnas, säger Ilmarinens allokering­sdirektör Esko Torsti.

KATARINA KOIVISTO

katarina.koivisto@hbl.fi

 ?? FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? Oljepriset och aktiekurse­n i oljebolag kan påverkas av vad nästa president
■ i USA heter.
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA Oljepriset och aktiekurse­n i oljebolag kan påverkas av vad nästa president ■ i USA heter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland