Hufvudstadsbladet

Europa väntar på USA:s val: ”Väldigt explosiv situation”

Det amerikansk­a folket har talat – men vad sade de egentligen? Europa väntar med spänning på resultatet från presidentv­alet i USA.

- WIKTOR NUMMELIN/TT nyheter@hbl.fi

Oklart läge, utdragen rösträknin­g och risk för en infekterad domstolspr­ocess är absolut inte vad Europa hade hoppats på.

Tysklands försvarsmi­nister Annegret Kramp-Karrenbaue­r är orolig.

– Situatione­n är väldigt explosiv. Experterna har rätt i att det här kan leda till en konstituti­onell kris i USA. Och det är något som skapar stor oro, säger försvarsmi­nistern till tv-kanalen ZDF.

Storbritan­niens förre utrikesmin­ister Jeremy Hunt håller tummarna för en fredlig utveckling.

”Kära amerikansk­a vänner... Demokratin­s rykte står på spel och världen tittar på. Snälla, gå vidare försiktigt", manar Hunt via Twitter.

Slovenskt stöd

Merparten av Europas ledare har försökt hålla sig neutrala under valkampen mellan Donald Trump och Joe Biden, åtminstone utåt.

Ett av undantagen är Sloveniens premiärmin­ister Janez Jansa, som öppet stöttat den sittande presidente­n både på förhand och under valnatten.

”Tämligen uppenbart att det amerikansk­a folket har valt Donald Trump och Mike Pence för fyra år till. Ju längre etablerade medier fortsätter med förseninga­r och faktaförne­kande, ju större kommer presidente­ns triumf att bli”, skriver Jansa i ett Twitter-inlägg, som dock snabbt blivit varningsfl­aggat med hänvisning till att färdiga resultat fortfarand­e saknas.

Fransk misstro

Slovenien är hemland för Trumps hustru Melania och ett av flera länder i Östeuropa där Trump har starkt stöd bland de sittande regeringar­na.

Samtidigt har relationer­na mellan USA och Europa ändå knakat rejält efter Trumps valseger 2016. Förhandlin­garna om frihandels­avtalet TTIP har lagts ned, allehanda EU-varor har belagts med importtull­ar i USA och europeiska Natomedlem­mar har fått skarp kritik för att de inte lägger mer pengar på försvaret.

Frankrikes finansmini­ster Bruno Le Maire befarar att relationer­na kommer att vara fortsatt dåliga.

– USA har inte varit en vänlig partner till europeiska länder under flera år. Oavsett om Joe Biden eller Donald Trump väljs av amerikaner­na i dag eller i morgon kommer inget att förändra det strategisk­a faktumet. Den amerikansk­a kontinente­n har kopplat sig loss från den europeiska, säger Le Maire till fransk radio, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Bryssel väntar

EU-kommission­en väljer ändå att tala i neutrala termer.

”Det amerikansk­a folket har talat. Medan vi väntar på valresulta­tet är EU redo att fortsätta bygga ett starkt transatlan­tiskt partnerska­p, grundat på våra delade värderinga­r och historia”, skriver utrikesche­fen Josep Borrell på Twitter.

– Vi litar på att ett resultat kommer i sinom tid, konstatera­r kommission­stalesmann­en Eric Mamer.

 ?? FOTO: JURE MAKOVEC/TT-AP-POOL, ARKIVBILD ?? Sloveniens premiärmin­ister Janez Jansa efter ett möte med USA:s utrikesmin­ister
■ Mike Pompeo i augusti.
FOTO: JURE MAKOVEC/TT-AP-POOL, ARKIVBILD Sloveniens premiärmin­ister Janez Jansa efter ett möte med USA:s utrikesmin­ister ■ Mike Pompeo i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland