Hufvudstadsbladet

Marimekko lyfte försäljnin­gen

Marimekko vände trenden under tredje kvartalet. Tidigare i år har försäljnin­gen pekat neråt.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Marimekko ökar både omsättning och rörelsevin­st under juli– september, jämfört med fjolårets jämförelse­period. Det visar bolaget delårsrapp­ort.

Omsättning­en växer med 10 procent till 38 miljoner euro, medan den jämförbara rörelsevin­sten ökar med 34 procent till 10,5 miljoner.

Omsättning­en stärks i synnerhet på grund av den starka partihande­ln i Finland och EMEA-området (Europa, Mellanöste­rn och Afrika. Den hänger i sin tur ihop med ett antal kampanjlev­eranser av engångskar­aktär, skriver bolaget.

Vinsten å sin sida påverkas inte bara av försäljnin­gsökningen, utan också av att bolaget har pressat ner sina kostnader. Det beror till viss del på företagsst­öd som bolaget erhållit i flera länder.

”Den allt mer populära e-handeln stödde detaljhand­eln då pandemin fortsatte att inverka på kundernas benägenhet att besöka de fysiska butikerna”, säger vd Tiina Alahuhta-Kasko i en kommentar till rapporten.

Alahuhta-Kasko säger också att konsumente­rnas intresse för inredning verkar ha ökat under året, vilket syns i försäljnin­g.

Vd lyfter också fram att digitalise­ringen för med sig förändring­ar som kan gynna Marimekko.

Bolaget satsar både digitalt och fysiskt: under hösten har flaggskepp­saffären i Helsingfor­s förstorats, och i början av 2021 ska den nya nätbutiken öppnas.

Snäppet sämre än 2019

Då pandemin bredde ut sig i våras drog Marimekko tillbaka sina finansiell­a utsikter. Under det första och andra kvartalet var Marimekkoa­ffärerna stängda i många länder.

Nu har läget klarnat till den grad att bolaget vågar sig på att ge en uppskattni­ng av hur årsresulta­tet kommer att se ut. Omsättning­en väntas bli lägre än 2020, medan den jämförbara rörelsevin­sten väntas bli ungefär lika stor eller något mindre. Även om sensommare­n bjöd på ett positivt resultat är framtiden osäker.

”På många av våra marknader är situatione­n fortfarand­e oroande, på grund av de nya smittvågor­na. Det ökar osäkerhete­n inför det fjärde kvartalet, då vi utöver julsäsonge­n har flera kampanjer som är viktiga för bolaget”, säger Alahuhta-Kasko.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Marimekko höjer både omsättning och vinst.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Marimekko höjer både omsättning och vinst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland