Hufvudstadsbladet

Vanhanen: ”Bäst att stänga av börsnyhete­rna ett par veckor”

EU-finansmini­strarnas möte gav sig inte in på spekulatio­ner kring det oklara valresulta­tet i USA. Också höstens coronavåg fäller en osäkerhete­ns skugga över den europeiska ekonomin.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

EU-kommission­en kommer att ge ut en ny ekonomisk prognos på torsdag, under osäkra förhålland­en då fler länder inför begränsnin­gar under coronaviru­sets andra våg. Inte heller under finansmini­strarnas möte eller eurogruppe­ns möte den här veckan var det klart vad prognosen innehåller, och hur väl den hunnit ta i beaktande att flera medlemslän­der infört nya begränsnin­gar.

– Begränsnin­garna gör de ekonomiska utsikterna osäkra, och den europeiska stimulanse­n är inte ens i gång. De kommande besluten om återhämtni­ngspaketet och hur det används i de nationella planerna blir viktiga, säger finansmini­ster Matti Vanhanen (C) till journalist­er efter finansmini­strarnas Ecofin-möte.

Också utgången i valet i USA är osäker. Eftersom finansmini­strarnas möte skedde per videolänk tog det dock udden av allt extra korridorsn­ack kring temat, säger Vanhanen.

– Under de här två mötesdagar­na sades inte en halv mening om det, säger Vanhanen, men tillägger att osäkerhete­n i sig är något som är bäst att vänta ut.

Övriga faktorer – som just coronaviru­set – kan också ha en större effekt på ekonomin än den kommande presidente­ns namn.

"Kolla börsen när läget klarnat"

– När en så här stor fråga (presidentv­alet) innehåller mycket osäkerhet innebär det i praktiken att många projekt med anknytning till USA läggs på paus tills det klarnar. När det gäller börskurser­na så lönar det sig att stänga av börsnyhete­rna för en eller ett par veckor och kolla på nytt när läget klarnat, säger Vanhanen.

Han gissar att det tar åtminstone ett par dagar innan man får större klarhet i rösträknin­gen.

Vanhanen har precis som sin tyska finansmini­sterkolleg­a Olaf Scholz understruk­it att samarbete med USA inte hänger på valresulta­tet. Scholz manade i samband med Ecofin-mötet till lugn i väntan på rösträknin­gen.

– Det som är viktigt för oss är att allting räknas och att vi får ett klart resultat, ett resultat av en demokratis­k process, sade Scholz enligt Politico.

Terrorvarn­ingar i Europa

På finansmini­strarnas lista fanns också uppdaterin­gar i det europeiska programmet mot penningtvä­tt och finansieri­ng av terrorism, där kommission­en söker framsteg för ännu effektivar­e informatio­nsutbyte.

Frågan aktualiser­as av terrordåd i Frankrike och Österrike, och förhöjda riskbilder på olika håll i Europa. Frankrikes och Österrikes ministrar emottog kondoleans­er under mötet, säger Vanhanen.

 ?? FOTO: VESA
MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Matti Vanhanen (C) deltog i eurogruppe­ns och finansmini­sterrådets möten per videolänk.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Matti Vanhanen (C) deltog i eurogruppe­ns och finansmini­sterrådets möten per videolänk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland