Hufvudstadsbladet

Kraftiga strider i Etiopien

Allvarliga strider har brutit ut i Etiopiens nordliga region Tigray efter att landets premiärmin­ister Abiy Ahmed anklagat regional militär för att ha attackerat federala styrkor.

- TT-AFP-REUTERS

Den inledande attacken ska enligt premiärmin­ister Abiy Ahmed resulterat i ”många martyrer, skadade personer och stora skador”. Ahmed hävdar att Tigrays styrande parti TPLF försökte att stjäla vapen och annan utrustning från de stationera­de styrkorna. Ett sex månader långt undantagst­illstånd har utlysts i regionen. Även internet och flygtrafik ska ha stängts ner.

Enligt premiärmin­istern tvingade onsdagens attack de federala styrkorna till konfrontat­ion. Han menar att målet är att motverka instabilit­et i både landet och regionen.

Analytiker och diplomater har tidigare varnat för att spänningen mellan den federala regeringen och Tigrays styrande parti TPLF kan övergå till våld. TPLF har under de senaste dagarna sagt att de inte haft planer att inleda en militär konflikt.

– Vi kommer aldrig vara de första som skjuter eller de första som blinkar, sade Getachew Reda, TPLFmedlem i förra veckan.

I september hölls regionala val i Tigray, i strid med den federala regeringen som kallade omröstning­en olaglig. I måndags anklagade Tigrayregi­onens ledare, Debrestion Gebremicha­el, regeringen för att planera attacker i regionen som ett straff för septemberv­alet.

Bråket mellan den federala regeringen och TPLF har trappats upp under senare tid och båda sidor har anklagat varandra för att planera militära attacker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland