Hufvudstadsbladet

Fortsatt ökad smittsprid­ning i Polen

- TT-REUTERS

Det råder brist på sjukhuspla­tser, respirator­er, syrgas och mediciner i Polen. Samtidigt rapportera­r landet flera nya fall av covid-19 än någonsin tidigare.

373 nya dödsfall och nästan 25 000 bekräftat smittade av covid-19 har rapportera­ts under onsdagen.

– Situatione­n är allvarlig och i dag kommer premiärmin­istern att införa nya restriktio­ner, sade premiärmin­ister Mateusz Morawiecki­s stabschef Michal Dworczyk till radiokanal­en Siodma9 på onsdagen.

Polen har redan stängt ner bland annat barer och restaurang­er och bett de äldre att hålla sig hemma för att försöka minska smittsprid­ningen i landet.

Dworczyk har sagt att de nya åtgärderna kommer att begränsa rörelsefri­heten och antalet sociala kontakter, men upprepar att regeringen vill undvika en total nedstängni­ng.

Det ledande partiet, Lag och rättvisa(PIS) har tidigare sagt att de landsomfat­tande protestern­a, mot ett domstolsbe­slut som i stort sett stoppar alla aborter, kommer att resultera i fler sjukdomsfa­ll.

Immunologe­r har dock noterat att demonstran­ter burit ansiktsmas­ker, hållit avstånd och varit ute i friska luften – vilket minskar risken att smittas.

Polen har rapportera­t totalt nästan 500 000 bekräftade fall inklusive 6 475 dödsfall av covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland