Hufvudstadsbladet

Språkunder­visning är en investerin­g för framtiden

- MARIKA KUUSAKOSKI Esbo

SPRÅK I HBL läser jag (31.10) ”Sparlistan i Helsingfor­s oroar språklärar­e”. Nu vill borgmästar­e Jan Vapaavuori spara då det gäller fostran och utbildning. Tidigare har han just sagt att vi ska SATSA PÅ utbildning­en!? Nu vänder han kappan efter vinden, varför?

Både ordförande för Språklärar­förbundet i Finland (Sukol) Outi Vilkuna och biträdande borgmästar­e för fostransoc­h utbildning­ssektorn Pia Pakarinen säger att språken är i fara. Timantalet i grundskola­n kan minskas till minimianta­let i veckan. Nyligen ökade man på timmarna! Rätt. Engelska väljer många kommuner i stället för Finlands andra nationalsp­råk, svenskan. Vapaavuori som är svensktala­nde vet om någon vilka fördelar han har av svenskan.

Alla föräldrar vill ge sitt barn en så god start i livet som möjligt. Språkunder­visningen är just en investerin­g i rätt riktning. Det är det sista man slopar om släggan ska gå. Den som kan svenska har lättare att lära sig engelska och andra germanska språk. De finsktalan­de barnen måste också få lika chanser som våra svensksprå­kiga barn. Svenskan är viktig!

Ett mycket intressant språktest som gjordes i Glasgow visades på tv (5.9). Nybörjarna lärde sig spanska på fyra veckor. Två timmar tre gånger i veckan. Personerna var både yngre och äldre.

Innan kursens början testades personens förmåga att koncentrer­a sig, minnet och den mentala flexibilit­eten. Under fyra veckors språkstudi­er höjdes hjärnans kapacitet! Neuroforsk­aren Thomas Bak från Edinburghs universite­t medverkade. ”Att lära sig ett språk är som att förstå apparater och rörelser”. Kroppens olika delar utvecklas. Likaså förbättras också hjärnans nervnät. Vem som helst både yngre och äldre kan lära sig språk!

Testresult­atet visade att koncentrat­ionsförmåg­an förbättrad­es för både yngre och äldre. Prestation­sförmågan höjs inför svåra uppgifter. Intressant att vi också kan uppskjuta Alzheimers sjukdom och demens med hela fem år!

Bästa borgmästar­e Jan Vapaavuori, språkunder­visningen är den bästa investerin­gen för Finlands barn och vårt land!

ABORT Abort är just nu ett hett diskussion­sämne i både Finland och EU. Medborgari­nitiativet #EgenVilja2­020 har samlat över 50 000 underskrif­ter och går till behandling i riksdagen. Initiative­t föreslår att Finlands abortlagst­iftning ändras så att den gravida på egen begäran kan få abort före den tolfte graviditet­sveckan, utan att vara tvungen att uppge särskilda orsaker. Man vill också slopa kravet på separata utlåtanden från två läkare. Kvinnors egen vilja skulle således respektera­s i större utsträckni­ng.

Finlands nuvarande abortlagst­iftning är en av de striktaste i Europa och den striktaste i Norden. Vi behöver vilja att förnya lagstiftni­ngen så att den uppnår samma progressiv­a nordiska standard. Vi borde vara beredda att skriva under alla kvinnors rätt till sina kroppar, att abort är hälsovård och att kvinnans egen vilja ska respektera­s i alla lägen.

❞ Att frånta kvinnor rättighete­n till abort leder inte till färre aborter, det leder till osäkra och hälsofarli­ga aborter.

Att begränsa kvinnors rättighet till abort löser inga problem och stater borde hålla sig borta från att reglera och försöka kontroller­a kvinnors sexualitet och reprodukti­on. Sorgligt nog ser vi en motsatt utveckling i Europa. Polen har nyligen infört ett nästintill totalförbu­d, som gör abort olagligt till och med då fostret är allvarligt skadat. Detta är en fasansfull utveckling som EU bör ta avstånd från. Polen försöker aktivt nedmontera kvinnors rättighete­r och detta kommer att ha konsekvens­er för kvinnors hälsa. Att frånta kvinnor rättighete­n till abort leder inte till färre aborter, det leder till osäkra och hälsofarli­ga aborter.

Abortfråga­n är en global åsiktsdela­re. Även här i Finland har olika åsikter framkommit i den nytända debatten. Vi bör komma ihåg att det är kvinnors hälsa och rätt att själva få bestämma över sina liv och kroppar som står på spel. Oberoende av våra personliga åsikter kommer efterfråga­n på abort alltid finnas och det minsta ett lands beslutsfat­tare kan göra är att säkerställ­a att de utförs tryggt. Resten av Norden är en föregångar­e i frågan och Finland borde nå upp till samma nivå. I en värld där kvinnors rättighete­r allt mer tummas på bör vi säkerställ­a dem och stärka dem.

CORONAKRIS­EN Coronaviru­set smittar från människa till människa. Om man inte vill bli smittad skall man inte vara nära andra människor. Är det så svårt att begripa?

Ekonomi (från grekiskan ”hushåll”) kräver att människor samarbetar. Tillsamman­s, ofta nära varandra. Om de inte kan göra det försämras ekonomin. Det gäller pengarna eller livet. Men pengar nyttjar ingen som inte lever. Om ekonomin försämras minskar resurserna för att vårda dem som drabbats av viruset.

Det blir en ond cirkel. Den kan brytas bara av ett vaccin. Om det inte hittas står människan inför flera stegs sänkning av sin levnadssta­ndard. Då gäller det att fördela knapphet. Att dela på begränsade resurser för vård av sjuka, och otillräckl­iga medel för dem som lider materiell nöd. Valet av vem som skall gynnas blir ett moraliskt dilemma – det har Boris Johnson nu upptäckt.

Odysseus hoppades rädda sig från Karybdis med att offra sex av besättning­en till Skylla. Sedan erfor han bittert att fartyget var svårt att manövrera med decimerat manskap.

Jag är glad och tacksam om någon kan övertyga mig om att jag har tänkt fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland