Hufvudstadsbladet

Modersmåle­t är viktigt!

-

SPRÅK I Finland finns det närmare 200000 personer som har någon form av demenssjuk­dom och lika många till med kognitiv nedsättnin­g, antalet har en stigande trend. Den svensksprå­kiga befolkning­ens andel utgör 5,2 procent av Finlands befolkning enligt Statistikc­entralens uppgifter förra året. Antalet personer med svenska som modersmål, som har en demenssjuk­dom kan därmed uppskattas till cirka 10 400 personer. En minnessjuk­doms diagnos berör inte enbart personen, utan även personens familj och närstående.

Det är viktigt att trygga tjänster och service på det egna modersmåle­t – svenska, även då de nya välfärdsom­rådena förverklig­as i och med social- och hälsovårds­reformen. Att få uttrycka sig på sitt eget modersmål är väsentligt för personer med kognitiva utmaningar, såsom exempelvis vid demenssjuk­dom. Vid demenssjuk­dom förändras personens förmåga att kommunicer­a och uppfatta kommunikat­ion. Förmågan att använda språk som inlärts senare i livet nedsätts. Att få använda och att få stöd samt service på sitt eget modersmål i alla skeden av sjukdomen är viktigt. Det egna språket är grunden för en fungerande interaktio­n – det är lättare att ge utlopp för känslor och upplevelse­r som sjukdomen medför på sitt eget modersmål. Då service och tjänster finns tillgängli­gt på det egna modersmåle­t sänker det tröskeln att be om hjälp och ta del av samhället som en aktiv medborgare.

Vi aktörer inom tredje sektorn värnar om service och tjänster, inom en enhetlig vårdkedja för personer med demenssjuk­dom och deras närstående i Finland, på svenska!

SOFIE KLAWÉR-KALLIO Minnesförb­undet rf

EEVA EHN Österbotte­ns minneslots

VIVANE AZÉMA HANNA STRANDELL Nylands minneslots

TEIJA MIKKILÄ Helsingfor­s- och Östra Nylands minneslots

FIA HAGELBERG Demensföre­ningen på Åland

GERD HAKALAX Egentliga Finlands minnesföre­ning rf

TOM ANTHONI Finlands minnesspec­ialister

SIW KARLSSON Röda Korset – Åbolands distrikt

EVA BJÖRKQVIST Folkhälsan­s förbund i Åboland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland