Hufvudstadsbladet

Liverpool vände riskscenar­iot till något positivt

-

Då Virgil van Dijk skadades i derbyt mot Everton kraxade olyckskorp­arna. Liverpool hade inlett säsongen lite småsömnigt och utan försvarsge­neralen kunde det väl ändå inte hålla? Men bra lag och fungerande kollektiv har förmågan att vända något negativt till något positivt.

Derbyt mot Everton slutade 2–2 och efter det har de regerande engelska mästarna vunnit fem matcher i följd med målskillna­den 12–3. Det kanske inte alltid sett så fantastisk­t ut men också under en säsong som inte liknar någon annan gäller det framför allt att nå resultat och hållas med i racet.

Van Dijks knäskada är allvarlig och säsongen kan vara över för den mäktiga holländare­n.

Mot Atalanta hoppade unga Rhys Evans in bredvid Joe Gomez och var så bra så man kunde ha trott att han alltid spelat Champions League.

Och för det förtjänar Liverpoolt­ränaren Jürgen Klopp en enorm eloge. Klopp är visserlige­n krävande som få men tysken kan också det här med den mentala sidan. Han får sina spelare att tro på sig själva. Kanske med undantag av Joel Matip som inte ens under rådande omständigh­eter verkar vara särskilt nära en plats i startelvan.

Det fanns förhoppnin­gar om en jämn och sprudlande match mellan Atalanta och Liverpool. Två av Europas bäst coachade och mest välorganis­erade lag.

Men förhoppnin­garna kom snabbt på skam. Liverpool visade med eftertryck vilken skillnad det är på ett bra italienskt klubblag och ett eminent engelskt dito.

Diogo Jota vände ut och in på Bergamolag­ets försvar. Två precisa och läckra avslut senare stod det 0–2 på ljustavlan och redan i paus stod det klart att detta inte skulle bli Atalantas kväll.

Välkommen seger på alla sätt för jättarna från Merseyside. Avancemang­et från gruppspele­t är mer eller mindre klart vilket ger Klopp en möjlighet att rotera lite mer inom laget. Finns gott om unga förmågor man gärna ser lite mera av. Evans, Neco Williams och Takumi Minamino för att nämna några.

Helst av allt ser man ännu mera av Diogo Jota. Den 23-årige portugisen köptes loss från Wolves för 50 miljoner euro i september. Jota var bra redan i Wolves men hamnade där lite i skymundan av notoriske målskytten Raul Jimenez.

Att Jota är en klasspelar­e är ingen nyhet och att han snabbt hittat rätt i Liverpools allt annat än enkla taktiska upplägg vittnar om ett väl utvecklat taktiskt sinne. Klasspelar­e brukar anpassa sig snabbt. Det skriker klass över Jota.

Jota såldes till Wolves från Atletico Madrid sommaren 2018 för skrattreta­nde femton miljoner euro. Ännu en affär som bevisar att storklubba­rna ofta har mera pengar i kistan än affärstänk mellan lysmaskarn­a.

I Liverpool har han snabbt blivit glödhet. Målen rasslar in. Jota är snabb, har ett fint rörelsemön­ster, bra balans och hans avslut är eminenta. Då han retfullt enkelt chippade in 0–1 i Bergamo hade en Atalantaba­ck med milt våld försökt riva ner honom. Cristiano Ronaldo, Mo Salah eller Neymar hade lagt sig raklånga i gräsmattan i hopp om en straff. Jota skakade av sig överrocken och gjorde mål. Sådant är svårt att inte gilla i en fotbollsvä­rld där en del stjärnor har gjort det till en hederssak att käka så mycket gräsmatta som möjligt under 90 minuter.

”Jota såldes till Wolves från Atletico Madrid sommaren 2018 för skrattreta­nde femton miljoner euro. Ännu en affär som bevisar att storklubba­rna ofta har mera pengar i kistan än affärstänk mellan lysmaskarn­a.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: MIGUEL MEDINA/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Diogo Jota flyger fram för tillfället.
FOTO: MIGUEL MEDINA/LEHTIKUVA-AFP ■ Diogo Jota flyger fram för tillfället.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland