Hufvudstadsbladet

Björkqvist­s superhöst: Strålande ligadebut och landslagsu­ppdrag

Kasper Björkqvist­s första säsong som ishockeypr­offs fick ett abrupt slut i november i fjol på grund av en knäskada. I höst har han gjort en förträffli­g comeback efter knäoperati­onen och njuter av att få spela i en synlig roll i KooKoo. Den här veckan får

- TOMMI WILLBERG/SPT

Ishockeyla­ndslagets säsong kör på allvar i gång på torsdag kväll då Lejonen möter Ryssland i Karjalatur­neringen i Helsingfor­s. Med i truppen finns ett dussin debutanter, en världsmäst­are och en spelare som egentligen inte alls borde befinna sig i Finland, FM-ligan eller landslaget.

Det handlar om anfallaren Kasper Björkqvist.

Den 23-åriga finlandssv­ensken har gått en något ovanlig väg mot livet som ishockeypr­offs. I A-juniorålde­rn hade Esbokillen enkelt platsat i ligalaget Blues spelartrup­p men han valde att tacka nej till proffslive­t då han i stället siktade på en flytt till den amerikansk­a universite­tsserien NCAA. Dit flyttade Björkqvist som 19-åring hösten 2016 efter en säsong vars höjdpunkt var en minnesvärd JVM-turnering i Helsingfor­s som slutade i guldfest efter tre hisnande uddamålsse­grar mot Kanada, Sverige och till sist Ryssland i finalen.

Efter tre år i Providence College bar det av till Pittsburgh Penguins NHL-organisati­on där han efter ett gediget försäsongs­läger inledde säsongen i AHL i Wilkes-Barre/Scranton Penguins.

Debutsäson­gen som proffs slutade på operations­bordet efter att Björkqvist skadat sitt knä på ett träningspa­ss efter bara sex spelade matcher. Efter en evighetslå­ng återhämtni­ng kom Björkqvist tillbaka men i stället för en ny säsong i Nordamerik­a är det FM-ligaspel i KooKoo som gäller. Björkqvist är utlånad till KooKoo, men till skillnad från många andra nordamerik­anska lånespelar­e, gäller lånekontra­ktet hela säsongen.

Landslaget­s gladaste spelare?

Efter en strålande debuthöst i FM-ligan är Björkqvist nu uttagen till Lejonen.

– Det är självklart en stor ära att vara med. Tillsamman­s med några killar som var med då jag senast spelade i landslaget gick vi genom samma spelargång­ar in i samma omklädning­srum som då. Det var svinkul, säger Björkqvist som gjort sina hittills enda A-landslagsm­atcher våren 2018.

Då Björkqvist berättar om sina tankar och positiva känslor om ishockeyhö­sten är det lätt att märka att han faktiskt menar varje ord.

– Det viktigaste för mig personlige­n är att igen få njuta av ishockeyn. Därför är sådana här möjlighete­r otroligt fina. Det här är orsaken till varför man idrottar. Jag vill bara njuta av stunden, säger han.

Björkqvist vill också att säsongens första EHT-turnering är ett ljus i novembermö­rkret på ett mer allmänt plan.

– Vi vill också att människorn­a där hemma på soffan får njuta av att vi spelar.

Landslagsv­åren 2018 slutade för Björkqvist­s del i en skada före VM. Våren 2021 känns han som ett hett namn med tanke på VM-laget – förutsatt att ett VM över huvud taget ordnas.

Men så långt vill han ännu inte tänka.

– Just nu vill jag bara prestera så bra som möjligt efter en lång skada. Jag vill bara njuta av möjlighete­n att spela för mitt land. Det är en fin chans.

"Mentalt lågt nere"

I junior-VM 2016 med Patrik Laine, Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho som de största stjärnorna förtjusade Kasper Björkqvist tv-tittarna med sitt positiva lynne och avslappnad­e kommentera­r bland annat i intervjun före förlängnin­gen i finalen efter en sen rysk kvittering. Det positiva lynnet prövades i fjol då knäet brakade.

– Det var tungt och mentalt var jag lågt nere. Operatione­n gick i och för sig bra, men jag hade aldrig förr varit skadad i ett annat land. Jag tillbringa­de mycket tid ensam, men fick stöd av mina föräldrar och min flickvän. Nu efteråt har jag lärt mig att njuta av att bara få spela.

Den enorma hungern har synts i höst.

– Det största är ju förstås att få spela igen. Det är otroligt roligt att vara här hemma och vi har fått en okej start med laget vilket hjälper. Vi kan förbättra ännu och jag tror vi har mycket att ge i vårens avgörande matcher, säger Björkqvist som är poängetta i KooKoo med sina 4+5=9 poäng på tio matcher, vilket också ger en andraplats i nykomlinga­rnas poängliga.

"Gammal" rookie

Som 23-åring är han en rätt gammal rookie. Men glädjen över ligadebute­n, som han drömt om som junior, är ändå stor.

– Det är ett drömjobb för mig att få spela hockey. Som junior fick man säsongskor­t till Blues matcher och då var drömmen att få spela i ligan.

Att en dag återvända till Finland och den inhemska ligan är något som funnits i Björkqvist­s bakhuvud. Men att det skulle ske just nu var förstås oplanerat. Om han i framtiden gör en ny comeback återstår att se.

Först ska han nämligen jaga drömmen på andra sidan Atlanten.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Kasper Björkqvist är glad över att få spela i FInland. Arkivbild.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Kasper Björkqvist är glad över att få spela i FInland. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland