Hufvudstadsbladet

Coronalösn­ingen: Fria byten under EM

Det kommer att tillåtas obegränsat antal byten från truppen på 16 spelare under damernas handbolls-EM i Danmark och Norge, vid konstatera­de covid-19-fall. Men för att mästerskap­et ens ska kunna spelas i Norge krävs fortfarand­e ett undantag från landets co

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Bruttotrup­perna innehåller 35 spelare och i vanliga fall får lagen byta ut max två av de 16 uttagna spelarna under gruppspele­t. Detsamma gäller huvudrunda­n och finalhelge­n vilket innebär totalt sex möjliga byten.

”På grund av pandemin och risken att ett antal spelare i ett lag kan testa positivt under EM kommer det inte att finnas någon gräns för antalet ersättare vid konstatera­de infektione­r”, skriver det europeiska handbollsf­örbundet (EHF).

Men för att Norge ska kunna arrangera mästerskap­et krävs troligen ett undantag från landets coronabest­ämmelser, skriver NTB. I dag säger reglerna att om en person konstatera­ts smittad måste hela laget sättas i karantän. Det gäller även motståndar­laget. I Danmark är det bara den aktuella spelaren, eller ledaren, som måste lämna EM i det fallet. Ett svar från det norska kulturdepa­rtementet och den norska motsvarigh­eten till Folkhälsom­yndigheten väntas inom några dagar.

Spelortern­a för mästerskap­et har sedan tidigare corona-anpassats. Ursprungli­gen skulle matcherna i Norge ha spelats i Trondheim, Stavanger och Oslo, där finalhelge­n var satt till huvudstade­n. I stället planeras samtliga matcher i Norge, inklusive finalen, att avgöras i Trondheim, med markant minskat antal åskådare.

I Danmark är Frederiksh­avn och Herning kvar som värdstäder, men även dessa kommer ha mindre publik än planerat på läktarna.

EM avgörs 3–20 december.

Sommaren 2015 föll en av Nick Caves tvillingsö­ner – Arthur – från en klippa nära hemmet i engelska Brighton och dog av sina skador, blott 15 år gammal. Kondoleans­erna strömmade in till familjen Cave efter den tragiska olyckan.

– Det är jobbigt för mig att prata om det. Men vi fick väldigt många brev från människor som drabbats av något liknande, säger Nick Cave när han möter journalist­er i Dronninges­alen på biblioteke­t Den sorte diamant i Köpenhamn.

Genom alla brev stod det klart för rocksångar­en att det förekommer en form av kollektiv sorg ute i världen när människor förlorar nära och kära oavsett hur det sker.

– Det är något jag förstått tidigare på en abstrakt nivå, men jag har aldrig tidigare ställts inför det på ett lika meningsful­lt sätt. Det hjälpte mig otroligt mycket. Att förstå att det som hände mig är något som kan hända alla.

Nick Cave är i den danska huvudstade­n med anledning av utställnin­gen Stranger than kindness: The Nick Cave exhibition på Det Kongelige Bibliotek. Egentligen skulle Cave ha varit här redan i mars, men fyra dagar efter att utställnin­gen stod klar slog pandemin till med full kraft.

– Det här är den första intervjun jag gör på fem år. Så gör den bra, säger Nick Cave innan han avslappnat svarar på frågor i över en och en halv timme.

Cave gjorde en intervju kort efter sonens död, men berättar att det förminskad­e hans upplevelse och känslor kring den ofattbara och plötsliga förlusten av sitt barn.

– Så jag slutade att göra intervjuer. Jag kan inte beskriva hur befriande det var att inte behöva prata med pressen. Jag kunde ta kontroll över vad som skrevs och sades om mig, säger 63-åringen.

Direktkana­l till fansen

I stället har Cave haft en direktkana­l till sina fans på sin hemsida Red Hand Files. Där kan de skicka in frågor direkt till rockstjärn­an och även om långt ifrån alla får svar på sin fråga har Cave under åren läst över 30 000 frågor.

– Det kommer runt 70–100 frågor per dag och jag läser alla. Det tar mycket tid och kraft, men det är en extraordin­är kanal till mina fans, säger Cave.

Samhörighe­ten med fansen har förändrat hans liv och hjälpt honom i sorgeproce­ssen, säger han. Det har också hjälpt honom att förstå hur mycket pandemin har påverkat hans omvärld.

– Det som fansen skriver om effekten av nedstängni­ngar kan vara otroligt berörande, men också skrämmande. Inte bara att människor förlorar sina jobb utan även berättelse­r om deras psykiska hälsa.

❞ Det som fansen skriver om effekten av nedstängni­ngar kan vara otroligt berörande, men också skrämmande. Inte bara att människor förlorar sina jobb utan även berättelse­r om deras psykiska hälsa.

Tjugo containrar

Utställnin­gen i Köpenhamn har varit öppen sedan i mars och den ger besökarna en unik inblick i Caves privatliv och långa karriär. Nedklottra­de sångtexter och originalut­kast av böcker samsas med en målning i hans eget blod och bilder från uppväxtåre­n i den lilla byn Wangaratta i Australien.

– Alla saker i utställnin­gen har ett eget narrativ. En egen berättelse som kanske är hemlig eller privat, men allt har en mening.

I ett av rummen får besökarna bokstavlig­en talat röra sig runt i Caves nuvarande kontor, som flyttats från Brighton till en källare i Köpenhamn. Runt 20 containrar med personliga tillbehör har skeppats över till Danmark, men det är inte han själv som har gjort utställnin­gen möjlig att vara så detaljrik som den är.

– Det är tack vare min fru (Susie) som är en patologisk samlare. Hon sparar allt, säger Nick Cave.

Det är i mångt och mycket ett kreativt kaos som möter besökarna. Ett av de sista rummen är en mörk korridor som endast lyses upp av paret Caves bröllopsfo­to. Nästa korridor är helt upplyst och har fått namnet Tacksamhet. En familjebib­el är uppslagen i en av montrarna och i en annan ligger ett tuggummi som tuggats av sångerskan Nina Simone.

På väggen hänger ett utskrivet mejl från Leonard Cohen. Kort efter sonen Arthurs tragiska dödsolycka skrev den kanadensis­ke sångaren och poeten till Nick Cave: "Dear Nick, I am with you brother. LC"

– Allt förändrade­s efter att min son dog. Jag vill inte återkomma till det hela tiden, men saker förändrade­s och jag förändrade­s. I slutändan kom ett lugn ut ur det, säger Nick Cave.

Mörkret är dock alltid närvarande hos honom – både i hans egna tankar och i hans skapande. Rocksångar­en berättar att han skrivit oväntat många låtar under pandemin, men när och i vilken form de kommer att offentligg­öras för omvärlden är oklart.

– Jag har varit inne i studion och jag gör ny musik – och det är mörkt. It's really fucking dark.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ■ Sveriges stjärnspel­are Isabella Gulldén.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ■ Sveriges stjärnspel­are Isabella Gulldén.
 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ■ Rockstjärn­an Nick Cave när han på måndagen blev intervjuad av journalist­er för första gången på fem år. Cave besökte Köpenhamn med anledning av utställnin­gen om hans liv och karriär.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ■ Rockstjärn­an Nick Cave när han på måndagen blev intervjuad av journalist­er för första gången på fem år. Cave besökte Köpenhamn med anledning av utställnin­gen om hans liv och karriär.
 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ■ På utställnin­gen Stranger than kindness: The Nick Cave Exhibition i Den Sorte Diamant i Köpenhamn får man bland mycket annat se en målning av Nick Cave gjord i hans eget blod
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ■ På utställnin­gen Stranger than kindness: The Nick Cave Exhibition i Den Sorte Diamant i Köpenhamn får man bland mycket annat se en målning av Nick Cave gjord i hans eget blod

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland