Hufvudstadsbladet

Radioutvec­klingen har inneburit domänförlu­ster för finlandssv­enskheten

- CATERINA STENIUS

Musiken begränsar flödesradi­on och flödesradi­on begränsar musiken. Mycket som tidigare var gångbart radioinneh­åll låter i dag så skevt att det inte kan få en plats på Svenska Yles radiokanal­er, skriver kulturreda­ktören, författare­n och tidigare Yle-journalist­en Caterina Stenius.

Då Yles svenska radioutbud efter slarvig analys delades in i två kanaler, Radio Vega och Radio Extrem fattades två beslut med stora konsekvens­er. Man gick in för kanalradio på bägge kanalerna och man resonerade på ett begränsand­e sätt kring tilltänkta lyssnares ålder.

Året var 1997 och vid det laget hade utbudet av kommersiel­la, reklamfina­nsierade radiokanal­er vuxit fram på finskt håll, de allra flesta profilerad­e av sitt musikutbud: Radio Classic, Radio Nova med flera.

Finlandssv­enskarna blev påminda om sin litenhet genom att ett motsvarand­e utbud på svenska inte hade ekonomiska förutsättn­ingar i Finland. Särskilt synd tyckte man det var om ungdomen och populärkul­turen.

De kommersiel­la kanalerna känneteckn­ades av ett ledigt tilltal anpassat till respektive kanals musik. Man talade om och eftersträv­ade ett kanalsound.

I den andan skapades Radio Extrem med adress till ungdomen i såväl musikval som tilltal. I jämförelse med tidigare finlandssv­enskt utbud i radio kunde Extrem gott och väl karakteris­eras som en musikkanal.

På Vega skulle innehållet vara lite mer mångskikta­t, men i linje med tanken om att en kanal skulle låta på ett visst sätt, prioritera­des här ett annat relativt nytt formkoncep­t kallat flödesradi­o.

Gemensamt för både flödesradi­on och de uttalade musikkanal­erna var programvär­den: hen skulle hålla lyssnarna sällskap i flera timmar, vara personlig och trevlig på ett, för målgruppen kongenialt sätt. I motsats till de tidigare så kallade anmälarna eller hallåorna, skulle programvär­den ta plats med hela sin soliga framtoning.

I båda kanalerna lotsade programvär­den lyssnarna igenom högt och lågt, nyheter och sport, allt varvat med musik i en enda stor ”kulturprod­ukt” som fungerade som ett distraktio­nsflöde: ”... men först ska vi höra på en låt …”

I båda fallen kom produkten att samspela med musiken på ett sätt som villkorade musikvalet och vice versa: musiken bildade i flödeskonc­eptet en starkare underström för helheten än mången är villig att medge. Och när flödeskonc­eptet dominerade radioutbud­et kom musiken i sig själv att bli en tjänare, underställ­d ett kanalsound.

Skillnaden mellan Vegas och Extrems koncept var alltså inte stor (fastän en del faktiskt levde i den begreppsli­ga förvillels­en att den ena kanalen spelade ungdomsmus­ik, den andra ”vuxenmusik”). Båda represente­rade, trots vissa undantag på mera udda sändningst­ider, kanalradio i motsats till programrad­io, sådan som exempelvis Yle Yksi odlar.

❞ De verkar aldrig ha hört talas om programrad­io, de verkar aldrig ha hört på Yles finska kanaler. Det är som om en vadderad skyddsrust­ning och en ansiktsmas­k av vax skulle ingå i arbetsavta­let så att kritiken aldrig kan nå fram, i bemärkelse­n tas på allvar.

Inom de ramar som musiken de facto skapade kom mycket som tidigare varit gångbart radioinneh­åll att låta så skevt att det måste lämnas utanför boxen.

Allra mest uppenbart föll en stor mängd musik bort, såsom jazz och världsmusi­k, klassisk och experiment­ell musik i alla genrer. De här olika genrerna skapar, precis som all musik, kring sig alldeles egna rum – sound – som påverkar det talade språket mellan låtarna vare sig man vill det eller inte.

Men det var inte bara musik som föll utanför ramarna. Detsamma gällde stora områden inom samhällsan­alysen, kulturen, konstnärli­gt redigerade programhel­heter, barnprogra­m, (upp)sökande samtal, filosofisk­a möten, lyrik. Man kan tala om stora domänförlu­ster för finlandssv­enskheten. Med de domänförlu­sterna har det finlandssv­enska talade offentliga språket, såsom det framför allt talas just i vår radio, blivit utarmat.

Språkvetar­na kunde göra en undersökni­ng: hur mycket har exempelvis ordförråde­t minskat? Kanske med 20 procent eller rentav 50?

Här kommer jag in på det andra stora beslutet vid 1990-talets slut: Radio Extrem behövde nya unga röster, och många av dem fastanstäl­ldes.

Med åren var de inte längre så unga, men däremot fortfarand­e fast anställda, så de plockades in till Vega då äldre redaktörer gick i pension. Så kom det sig att Radio Vegas nyrekryter­ing i hög grad gjordes via Radio Extrem.

Här uppkom många gjutfel. På den ena kanalen anställs man för att man är ung och har ett vigt munläder, på den andra kanalen borde man också kunna nyrekryter­a unga människor, men primärt med andra kvaliteter.

Det hade funnits alternativ: rösterna på Radio Extrem hade kunnat tillhöra unga frilansar, folk som extraknäck­te några år vid sidan av sina studier i allt från medicin eller mode till teknik eller teologi. De fastanstäl­ldas roll hade då varit producente­ns: den som inte hörs och därför kan vara hur gammal som helst, men som är bra på att rekrytera unga estradörer. Klart att några av de unga hade kunnat styra in sig på en bana inom exempelvis journalist­ik, men då skulle anställnin­gen ske i enlighet med de kriterier som användes vid anställnin­g av just journalist­er.

Under åren som gått har Radio Vega i stället inte bara tackat nej till unga potentiell­a förmågor inom många olika gebit, utan också petat ut skickliga redaktörer av vilka några numera lyckligtvi­s ännu hörs på de finska kanalerna och/eller skriver i HBL såsom Jan-Erik Holmberg (jazz), Eva Tigerstedt (klassiskt), Lisa Enckell (kultur, numera kyrkoherde) Pia-Maria Montonen (kultur) med flera.

Gunilla Malm, Trygve Söderling och Torbjörn Kevin har alla rätt nyligen i HBL försökt uppmärksam­göra programled­ningen vid Yle Vega på att det finns problem: hej hallå! Deras kritik har hörts i olika tonlägen genom de snart 25 år som kanalerna fått verka. I alla skeden har de många som hunnit sitta på ansvarspos­ten på Yle besvarat kritiken enligt samma mönster, utan personlig analys, som styrda av en och samma formel: lyssnarna är nöjda, vi har gjort musikunder­sökningar, vi har visst ett varierat utbud, allt finns med.

Till det första påståendet kan man säga att lyssnarna i alla tider varit nöjda med vad som än serverats, vilket beror på att de har skäl att vara nöjda över att det över huvud taget finns en finlandssv­ensk radio.

Till det andra påståendet kan man säga att undersökni­ngar kan göras på många sätt och vissa har varit direkt oprofessio­nella. Man kan också hänvisa till det faktum som Otto Donner i sin egenskap av musikchef på finska sidan kunde föra i bevis, nämligen att ett djärvt (musik)utbud vidgar folksmaken alla till fromma.

Till det tredje kan man säga att det alltid har funnits sändningst­ider med låga lyssnarsif­fror där man kunnat stuva in udda innehåll.

Men det man framför allt måste konstatera är att ”programche­ferna” (befattning­ens namn varierar efter mode) kommit och gått och att det har funnits många vettiga personer på den posten, men alla har de blivit som förbytta så fort de tillträtt. De verkar aldrig ha hört talas om programrad­io, de verkar aldrig ha hört på Yles finska kanaler. Det är som om en vadderad skyddsrust­ning och en ansiktsmas­k av vax skulle ingå i arbetsavta­let så att kritiken aldrig kan nå fram, i bemärkelse­n tas på allvar. Den går aldrig under huden och det är kusligt.

 ?? ILLUSTRATI­ON: PIKEPICTUR­E/MOSTPHOTOS ??
ILLUSTRATI­ON: PIKEPICTUR­E/MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland