Hufvudstadsbladet

Italien ger grönt ljus för rosa mousserand­e viner

- LINDA FORSSELL vinexpert

■ Rosévinstr­enden är här för att stanna. Därför är det inte det minsta konstigt att också de italienska proseccopr­oducentern­a har lobbat en längre tid för att få tillverka den populära bubbeldryc­ken i en rosa variant, vilket hittills har varit förbjudet.

Prosecco är alltså ursprungsb­eteckninge­n på ett mousserand­e vin från Venetoregi­onen i norra Italien. Fram till 2009 var det även namnet på druvan som användes vid tillverkni­ngen av vinet, men för att undvika förvirring bytte man namnet på druvan till Glera. En prosecco måste bestå till minst 85 procent av glera – resten är vanligtvis chardonnay, pinot bianco och pinot grigio.

Moussen, alltså bubblorna, i prosecco får man genom den så kallade charmat-metoden, där man låter vinet jäsa en andra gång i en stor temperatur­reglerad ståltank. Detta är en betydligt enklare och billigare process än för till exempel cava och champagne, som får sin andra jäsning på flaska.

Tankmetode­n resulterar i ett lättare, fruktigare och även förmånliga­re vin, som har blivit något av en signatur för just prosecco. Den ska vara frisk och glad till karaktären med milda aromer av päron, äpple och blommor.

År av förhandlin­gar

Nu har det italienska jordbruksm­inisteriet, efter år av förhandlin­gar, rykten och förhoppnin­gar, äntligen gått med på förnyelsen som säkert kommer att glädja många vinkonsume­nter världen över – det blir nu möjligt att producera och sälja prosecco även i en rosévarian­t.

Det nya vinet framställs genom att man tillåter inblandnin­g av den röda druvsorten pinot nera (pinot noir), men inte mer än 15 procent. Vinet ska macerera i 60 dagar innan det får buteljeras, och får dessutom endast produceras i två stilar, Brut nature och Extra dry, båda rätt så torra.

Vinets årgång måste stå på etiketten, och minst 85 procent av vinet måste bestå av nämnda årgång.

Till stilen kommer rosé prosecco att påminna om den vanliga ljusa proseccon, men man kan ändå förvänta sig att den röda druvsaften tillför en viss rondör och ett djup.

Italiens proseccoko­nsortium håller nu tummarna för en boom för drycken, eftersom de i likhet med så många andra producente­r inom vinindustr­in har drabbats hårt av den pågående coronapand­emin och alla restriktiv­a åtgärder kring den.

Enligt estimaten kan produktion­en av rosé nå 30 miljoner flaskor på årsbasis.

En del av dem landar snart på Alkos hyllor till de finländska vinvännern­as glädje. De första sorterna beräknas finnas i sortimente­t redan i mitten av november.

Förändring­ens vind har blåst också över det vanligtvis så traditions­bundna och beskyddand­e Italien, och nu finns den på marknaden – prosecco i rosévarian­t. Det dröjer inte länge innan också vi här i Finland får smaka på resultatet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Rosa champagne finns det från tidigare, och nu kommer då den rosa proseccon. Prosecco får sina bubblor under den andra jäsningen i ståltank, vilket leder till ett lättare, fruktigare och även förmånliga­re vin. Rosévarian­ten kommer till stilen att påminna om den gula proseccon, även om de röda druvorna tillför ett visst djup.
FOTO: MOSTPHOTOS Rosa champagne finns det från tidigare, och nu kommer då den rosa proseccon. Prosecco får sina bubblor under den andra jäsningen i ståltank, vilket leder till ett lättare, fruktigare och även förmånliga­re vin. Rosévarian­ten kommer till stilen att påminna om den gula proseccon, även om de röda druvorna tillför ett visst djup.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland