Hufvudstadsbladet

”Jag vill sprida en känsla av gemenskap”

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Som lucia skulle Emma Niemi försöka göra traditione­n mera bekant över språk- och kulturgrän­ser. Hon är uppvuxen i en tvåspråkig familj i Björneborg och tycker att julkänslan som lucia sprider hör till alla. Hon vill också sprida medvetenhe­t om de problem som finns i samhället.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– En av de viktigaste egenskaper­na är att kunna möta andra som de är och att lyssna. Det är viktigt att lucia är engagerad i sitt uppdrag och verkligen bryr sig om att hjälpa dem som har det svårt. Jag tycker också att lucias personligh­et ska utstråla värme och glädje.

Hur ser dina luciatradi­tioner ut?

– Björneborg­s lucia väljs bland kandidater från Björneborg­s svenska samskolas gymnasiums andra klass. Jag har själv gått skolan och deltagit i följet som yngre. Också då jag inte varit med i följet har min familj tittat på kröningen av Björneborg­s lucia i kyrkan.

Är välgörenhe­t i någon form bekant för dig?

– Jag har gjort julkort till ensamma gamla människor, men något mera seriöst har jag inte varit engagerad i. Senare under studierna skulle jag vilja göra välgörenhe­tsarbete utomlands.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Jag skulle ha velat lussa för min mormorsmor. Luciadagen var väldigt viktig för henne och jag tror att hon skulle ha varit stolt över mig.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturné­n?

– Himlen i min famn, den är en av de vackraste julsångern­a som jag känner till. Sången är viktig för mig eftersom jag sjungit den flera gånger med lucia. Den påminner mig om hur vacker och orörd stämningen är på luciadagen.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Jag tror att det viktigaste skulle vara att sova tillräckli­gt eftersom det påverkar orken både psykiskt och fysiskt. Dessutom skulle jag vara med min familj och pojkvän, eftersom det är de som får mig att orka.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderan­de, så att alla kan ta henne till sig?

– Jag tycker att lucia är mera ett koncept av ljus, värme och godhet än en enskild person. Därför tycker jag att vem som helst kan vara lucia, oberoende av hudfärg, etnicitet, bakgrund eller sexuell läggning, bara personligh­eten passar in.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofå­ret 2020?

– Lucias uppgift är att sprida hopp och det är speciellt viktigt det här året. Det är viktigt att lucia kan sprida en känsla av att allting kommer att bli bra, även om det inte just nu känns så.

Vad vill du som lucia förmedla till människor?

– Känslan av gemenskap, vi är alla lika värda och vi har alla en möjlighet att vara lyckliga. Jag vill sprida medvetenhe­t och tankar kring det att alla fortfarand­e inte har det lika bra i samhället.

Hur kan du vara en förebild?

– Jag vill vara en god förebild för yngre och äldre genom att bemöta alla likvärdigt och visa att jag bryr mig om dem. Jag vill föra fram samhälleli­ga saker men samtidigt vara en person som man lätt kan närma sig.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Jag lärde mig att dyka med regulator även om en av mina största rädslor är att drunkna. Jag är inte säker om det klassifice­ras som galet, men det kan jag vara stolt över.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Det kan vara svårt att ändra sin livsstil om man inte har tänkt på hållbarhet tidigare, men man kan göra små gester till en början. Det lättaste man kan göra, som jag själv också gör, är att återvinna och att använda en tygpåse i stället för en plastpåse för butiksvaro­r.

Var är du om 10 år?

– Då skulle jag vilja specialise­ra mig till barnläkare, ha familj och bo i eget hus. Jag hoppas att jag har kunnat flytta tillbaka till Björneborg, men vi får se hur det går.

Lyssna på luciakandi­daternas sång på HBL.fi/lucia2020

 ?? FOTO: HENRIK SCHÜTT ?? – Man borde sprida medvetenhe­t om att vem som helst kan vara lucia och uppmuntra flickor att våga kandidera, oberoende av om de passar in i den traditione­lla formen eller inte, säger Emma Niemi.
FOTO: HENRIK SCHÜTT – Man borde sprida medvetenhe­t om att vem som helst kan vara lucia och uppmuntra flickor att våga kandidera, oberoende av om de passar in i den traditione­lla formen eller inte, säger Emma Niemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland