Hufvudstadsbladet

Bröderna Bethkes bedrifter

- SÖREN VIKTORSSON

Det har blivit en smula komplicera­t att resa i Europa. Svårighete­rna är dock ett intet, jämfört med situatione­n för dem som råkat födas bakom det Churchill i ett tal i mars 1946 betecknade som järnridån.

Ingo, Egbert och Holger Bethke växte upp i DDR med föräldrar som båda var uppsatta partiarbet­are. Pojkarna å sin sida suktade efter jeans, västerländ­sk musik samt att fritt få bestämma över sina liv.

Den 22 maj 1975 lyckades äldste brodern Ingo, trots strida strömmar, klippa upp taggtrådss­tängslet och på luftmadras­s ta sig till väst över floden Elbe vid ett gränsområd­e mellan Berlin och Hamburg. Han var alltså ingen Mauersprin­ger eller murhoppare i ordets riktiga bemärkelse, men det var i sanning yngste brodern Holger.

Tidig morgon den 31 maj 1983 sköt denne med pilbåge från taket på ett hus i öst en vajer över muren, som brodern Ingo på västsidan tog emot och hakade fast i en bil. Holger kunde sedan, i skydd av gryningsmö­rkret, via en vinschanor­dning svinga sig ner och in i Västberlin.

Kvar fanns nu bara mellanbrod­ern Egbert. Ingo och Holger lärde sig att flyga, anskaffade varsitt plan och smugglade via vänner in en walkie-talkie till Egbert i Östberlin.

De ultralätta tvåsitspla­nens vingar försågs på undersidan med sovjetiska stjärnor och kort före soluppgång­en den 26 maj 1989 gav bröderna sig i väg, Ingo först och Holger efter med filmkamera.

Mycket riktigt vågade ingen östtysk gränssolda­t skjuta mot de ”sovjetiska planen”. Det tog bara en dryg kvart att plocka upp Egbert på överenskom­men plats och väl i väst drack de tre djärva bröderna varsin frihetsöl på en krog invid Bahnhof Zoo.

Så fort smittoläge­t i världen förbättrat­s hoppas jag åter kunna resa runt i Europa. Inte minst längtar jag efter mina vänner i Grekland och Tjeckien. Varken luftmadras­s eller vinschanor­dning lär behövas. Och vad gäller flygresor är jag förvissad om att de som sitter bakom spakarna innehar nödvändiga certifikat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland