Hufvudstadsbladet

Kortsynt beslut om biljettpri­ser

- GUNVOR BRETTSCHNE­IDER

KOLLEKTIVT­RAFIK ”Mera omfattande rabatt för seniorer” är mellanrubr­iken för HBL:s rapport om höjda biljettpri­ser i huvudstads­regionen (HBL 29.10). Det ger en missvisand­e bild av vad de höjda biljettpri­serna innebär för seniorerna. Rubriken på pensionärs­föreningar­nas insändare (HBL Debatt 31.10) ”Seniorerna förlorar i praktiken sin rabatt” ger en sanningsen­ligare bild. Seniorerna (+70 år) har under några år fått köpa en enkelbilje­tt för halva priset. Rabatten har gällt klockan 9–14. Denna modesta fördel kom äntligen till efter att åtskilliga motioner om införande av seniorraba­tter under tiotals år inlämnats till fullmäktig­e i Helsingfor­s och alltid röstats ner. Tidsbegrän­sningen innebar dock att hela systemet blev en halvmesyr.

Den allmänna principen i dagens samhälle är att de äldre skall bo hemma så länge som möjligt för att inte belasta samhällsek­onomin på dyra vårdplatse­r. Seniorerna förutsätts därför sköta sin fysiska och psykiska hälsa genom att vara aktiva och delta i samhällsli­vet. Kultureven­emang, pensionärs­föreningar­s och andra organisati­oners träffar ordnas dock ytterst sällan före klockan 14. Rabatten har sålunda inte kunnat utnyttjas för att delta i dylik samvaro eller för kulturuppl­evelser, som bidrar till att bevara den fysiska och den psykiska hälsan. Inom organisati­oner som arbetar för seniorerna kämpade man därför för att rabatten skulle utsträckas till att gälla dygnet runt.

Nu slopas i stället rabatten. Seniorerna kan härefter köpa en periodbilj­ett för 30 dagar med 45 procents rabatt. Såsom representa­nterna för huvudstads­regionens pensionäre­r konstatera­r i sin insändare är det få seniorer som använder sig av månadsbilj­ett. Den rabatt seniorerna genom HRT:s beslut nu får är sålunda en fördel som knappast kommer att utnyttjas – en tom gest. Detta särskilt i en tid då många äldre undviker att använda kollektiva trafikmede­l för att inte utsätta sig för risken att bli coronasmit­tade, vilket också rekommende­ras av myndighete­rna.

Det är många äldre som mår synnerlige­n dåligt efter den långa karantänen i våras och de restriktio­ner som gällt därefter och som håller på att utökas. Ensamhet, isolering och rädsla för smitta har gjort sitt. Behovet av hemvård och vårdplatse­r på äldreboend­e förutspås som en följd av äldres försämrade hälsa och rörelseför­måga, särskilt äldre med kroniska sjukdomar. Kommer sålunda HRT:s underskott att i stället i sinom tid synas som ett ökat underskott i social- och hälsovårde­ns budget?

Det normala priset för periodbilj­etten höjs enligt HRT:s beslut med tre euro i månaden. För en resa med enkelbilje­tt betalar seniorerna härefter 1,40 euro mera än tidigare. För en tur och retur-resa som varar över tidsgränse­n betalar seniorerna 2,80 euro mera.

HRT:s beslut är ur många synvinklar kortsynt! Vi förutsätte­r att beslutet om avgifterna korrigeras så att fastslagen seniorraba­tt gäller även avgiften för engångsbil­jett.

❞ Det normala priset för periodbilj­etten höjs enligt HRT:s beslut med tre euro i månaden. För en resa med enkelbilje­tt betalar seniorerna härefter 1,40 euro mera än tidigare.

ordförande, Svenska seniorer i Nyland (SFP)

VÄRNPLIKT I min insändare (HBL 30.10) argumenter­ade jag emot en könsneutra­l värnplikt, en modell som Juho Pylvänäine­n förespråka­de i sin I dag-kolumn (HBL 25.10). Pylvänäine­n gav svar på tal och utvecklade hur dagens värnplikt baserar sig på ”gammalmodi­ga könsroller och könsnormer” och att det således är hög tid att göra värnplikte­n obligatori­sk även för kvinnor.

Tillåt mig här att ta en liten omväg genom könsroller­nas minerade fält innan jag återvänder till diskussion­en om värnplikte­n. Jag tror att Mad Men-serien bäst har lyckats fånga den moderna människans bild av de ”gammalmodi­ga könsroller­na”: fruns roll är att laga en god middag åt den patriarkal­a tyrannen som är föga intressera­d av frun och hennes tankar. Han sitter nämligen hellre på kontoret och smuttar whiskey med sina kollegor. Själv är jag för ung för att kunna bedöma om det här har varit verklighet i den vanliga familjen. Oberoende av verklighet­en tror jag att de flesta delar åsikt om att könsroller­na i serien är snedvridna.

Mad Men-representa­tionen är dock inte det enda sättet att se på könsroller, utan det finns positiva ideal för kvinnor och män som gör att livet i familjen och samhället blir stabilt och livskrafti­gt. Mannens skyldighet att skydda sin familj, och samhället som en förlängnin­g av detta, hör till ett av de maskulina idealen enligt mig. Kan en kvinna också uppfylla samma ideal? Absolut. Trots detta anser jag inte att det är ojämlikt att det här ansvaret i första hand faller på mannen.

Låt oss komma tillbaka till frågan om den könsneutra­la värnplikte­n. Det kommer knappast som en överraskni­ng att jag anser den nuvarande uppdelning­en vara idealisk, likt största delen av finländarn­a. Det är en mycket liten minoritet av både kvinnor och män som tycker att värnplikte­n borde vara obligatori­sk för kvinnor (4 procent enligt Taloustutk­imus enkät 2019). Då återstår frågan varför Pylvänäine­ns syn på könen skulle få marschera över majoritete­n av kvinnorna som inte anser att det är deras roll att tvingas delta i det militära försvaret?

I stället för tvång tycker jag att vi skall försöka uppmuntra alla de kvinnor som frivilligt vill delta i värnplikte­n och överlag satsa på att lära oss leva med varandras olika värderinga­r.

❞ Mannens skyldighet att skydda sin familj, och samhället som en förlängnin­g av detta, hör till ett av de maskulina idealen enligt mig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland