Hufvudstadsbladet

Väntan på regn är lång och sötvatten ingen självklarh­et

Lika ofta som jag hoppats på sol i Finland har jag spanat efter regnmoln i Israel. Det första regnet på sex månader föll den här veckan. I Israel är vatten en knapp och dyrbar resurs för både samhället och individen.

- ANNIKA WILMS HBL:s utrikeskrö­nikör i Tel Aviv

Horisonten mörknar och molnen trängs över Medelhavet. I kväll kanske det äntligen regnar. Jag lyfter in alla kringsläng­da barnskor under tak för säkerhets skull, men det blir inget den här gången heller.

På tisdagen rullar ett litet åskväder över staden och för med sig ett duggregn som snabbt är förbi. Men natten till onsdag smattrar det äntligen ordentligt mot takpannorn­a. Senast det regnade var i början av maj, för ganska jämnt sex månader sedan. I genomsnitt regnar det 45 dagar per år i Tel Aviv.

För gräsmattan, häckarna och fruktträde­n spelar det ingen roll. De får sitt vatten från det programmer­ade sprinklers­ystemet och nätet av bruna vattenledn­ingar som slingrar genom trädgården. Utan bevattning växer inget annat än tistlar och snår i den rödbruna jorden. Vår lummiga stad skulle vara en öken utan vattenspri­darnas nattliga aktivitet.

Detsamma gäller för hela landet. Ändå blomstrar jordbruket och butikshyll­orna är fulla av lokala frukter och grönsaker. Israel har blivit en expert på att centralise­rat och med offentlig hand förvalta de knappa vattenresu­rserna.

Hushållen betalar mer för sitt vatten när konsumtion­en överstiger ett visst tröskelvär­de. I jordbruket används renat avloppsvat­ten, och dricksvatt­net i kranarna härstammar till största delen från

Medelhavsk­ustens enorma avsaltning­sanläggnin­gar. Droppbevat­tning är en israelisk uppfinning som används för att spara vatten inom jordbruket. Det finns massor av innovativa vattentekn­ikföretag – en av mina bekanta arbetar till exempel för ett företag som genererar vatten ur luften.

De senaste åren har varit extra torra och därför var förra vinterns rekordarta­de regn välkomna trots att avloppssys­tem och flodbäddar svämmade över. Regn för regn fylldes landets viktigaste sötvattenr­eservoar Kinneret (Gennesaret­sjön) upp till sitt högsta vattenstån­d på 27 år. Tills avsaltning­sanläggnin­garna invigdes för 15 år sedan var sjön avgörande för dricksvatt­entillgång­en i Israel, och den är fortfarand­e viktig för vattenförs­örjningen.

Det står värre till med vattennivå­n i Döda havet. Den sjunker i en takt som syns med blotta ögat. En meter varje år, och sedan 1970-talet har hälften av sjöns yta försvunnit. Den planerade lösningen är ett jordanskt-palestinsk­t-israeliskt samprojekt för att pumpa och avsalta vatten från Röda havet och leda det högsalta vattnet som blir över i avsaltning­sprocessen till Döda havet för att stabiliser­a vattennivå­n där. Jordanien är i desperat behov av det avsaltade dricksvatt­net, men projektet har länge stått och stampat på grund av diplomatis­kt och byråkratis­kt krångel.

Sötvattnet har ett helt annat värde i Israel än i Finland med sina tusen sjöar. Det är fascineran­de att se hur en liten rännil av vatten får omgivninge­n att grönska till och med i öknen. På veckoslute­n och skolloven köar israelerna till varje liten källa, bäck och damm. Under coronapand­emin har köerna varit virtuella eftersom förhandsbo­kning krävs till alla nationalpa­rker, och många av de populärast­e och tillgängli­gaste vattendrag­en ligger där.

När vinterregn­en sedan kommer är det allt eller inget. Skyfall, åskväder och stormvinda­r som i värsta fall kräver människoli­v. I vintras omkom människor både i störtflode­r och i en översvämma­d hiss i ett parkerings­garage.

Precis som i resten av världen blir både extrem hetta och hårda stormar vanligare till följd av klimatförä­ndringen. Antingen för lite vatten eller för mycket på en gång, men sällan lagom. Vattensekt­orns utmaningar kommer inte att ta slut.

Men hos palestinie­rna är vattenprob­lemen enormt mycket större, och min nästa krönika kommer att handla om dem.

UTRIKESKRÖ­NIKA ANNIKA WILMS

❞ Israel har blivit en expert på att centralise­rat och med offentlig hand förvalta de knappa vattenresu­rserna.

I Finland prisar vi ofta oss själva för att vara föregångar­e i jämställdh­et – det har rentav blivit ett av våra internatio­nella varumärken. Finland, landet som var det andra i världen att ge kvinnor rösträtt; Finland, topprankat i internatio­nella jämställdh­etsjämföre­lser (Global Gender Gap index placerar Finland på tredje plats 2020). På Social- och hälsovårds­ministerie­ts hemsida står det att Finland är en ”föregångar­e i jämställdh­etsfrågor”.

Att Finland är mera jämlikt än många andra länder kan väl ingen bestrida, men det är ändå en sanning med modifikati­on. Lovord kan lätt bli skynken som döljer de glapp som ännu kvarstår i jämställdh­eten. Jämställdh­et är inte heller bara en enkel mätbar faktor, utan har många olika dimensione­r – medan Finland klarar sig bra i vissa av dem så sackar vi efter i andra. I en nordisk kontext ligger Finland efter vad gäller till exempel fördelning av arbete och omsorgsans­var inom familjen.

Det kommer knappast som en överraskni­ng för någon att det fortfarand­e är kvinnor som gör mera hushållsar­bete i Finland. Genomgåend­e faller hushållssy­sslorna oftare på kvinnans axlar i samboende heterosexu­ella parförhåll­anden, vare sig det rör sig om att tvätta kläder, städa eller laga mat. Här verkar ändå utveckling­en gå mot att männen blir aktivare.

Men märkbart är att till och med i hushåll där det rått en relativt jämn fördelning brukar hushållsar­betet glida över mera på kvinnan i samband med att första barnet föds. I och med att man får barn aktualiser­as gamla könsroller lätt igen. Kvinnan

förvandlas till hemmets skötare och mannen till försörjare­n. Detta leder också till att mammor oftare är överarbeta­de i försöken att kombinera familj och arbete, vilket kan vara en orsak till att mammor är mera sjukskrivn­a överlag.

Finländska pappor tar ut minst föräldrale­dighet om man jämför med de andra nordiska länderna. Var fjärde pappa i Finland tar inte ut någon föräldrale­dighet alls utöver de öronmärkta dagarna – något som den sittande regeringen försöker rå på genom att ändra föräldrale­dighetssys­temet. Fördelning av föräldrale­digheten har långtgåend­e effekter – de förstärker de skillnader i löneinkoms­ter som råder mellan könen och på sikt påverkas även pensionern­a där skillnader­na är ännu större.

Varför lever sådana ojämställd­heter kvar? Det vore lätt att bara vifta med handen och säga könsnormer, men det säger i sig själv inte mycket. Normer tenderar att bilda komplicera­de ekosystem där många faktorer inverkar – samhälle, familj, kultur, ekonomi, politik, arbetsmark­nad. Många dolda attityder kan dyka upp där man minst anar det och bit för bit befästa statiska bilder av vad som är kvinnligt och manligt – eller pappigt och mammigt.

Arbetsgiva­rens attityder är till exempel något som har stor inverkan på föräldrale­digheter. Det finns knappast så många arbetsgiva­re som direkt förbjuder en pappa från att ta ut ledighet, men flera kan signalera sitt missnöje på ett eller annat sätt. Kanske utan att arbetsgiva­ren ens själv är medveten om det. Då pappor tar ut familjeled­ighet anställs exempelvis mera sällan vikarier och pappans arbetsuppg­ifter faller då i stället på medarbetar­e. Kanske det klagas i kafferumme­t över hur svårt det blir att få saker att gå ihop, och så vidare.

Utöver att föräldrale­digheter och hushållssy­sslor ofta är ojämlikt fördelade i familjer är en kanske ännu viktigare punkt fördelning­en av omsorgsans­varet – vem ansvarar i sista hand för barnets psykiska och fysiska hälsa? Även här har mammorna traditione­llt haft en större roll och ett större ansvar medan pappornas roll först på senare tid börjat uppmärksam­mas.

Vem kontaktar dagvården om barnet blir sjukt? Hur kommunicer­ar barnrådgiv­ningen? Finns det en kontext där pappor kan reflektera över sitt föräldrask­ap och sin relation till sitt barn? Många små saker som i normernas ekosystem skapar en bild av vad en mamma och en pappa är.

Det har också visat sig att mamman kan ha svårt att släppa in pappan i föräldrask­apet på samma villkor och på så vis förstärks den skeva fördelning­en. En könsnorm som är ett gissel är samtidigt ofta en trygghet, och könsnormer kan vara alltför bekväma eller skrämmande att röra sig utanför. Pappors könsroller kan å sin sida i värsta fall göra att de blir ett slags andrahands­föräldrar som inte upplever att de har samma skyldighet­er och rättighete­r som mammorna – många pappor upplever även själva ett utanförska­p i sin föräldraro­ll.

Allt detta leder också till att en del av pappors outnyttjad­e omsorgspot­ential går till spillo, som professor Jouni Välijärvi formulerad­e det i statsrådet­s publikatio­n från 2019 i anknytning till barnstrate­gin. Men omsorg för någon är också mera än bara ansvar och resurs, det är ett sätt att skapa en meningsful­l relation. Både pappor och mammor har samma kapacitet att knyta an till sitt barn men detta görs genom att tillbringa tid med barnet. På grund av att omsorgsarb­etet traditione­llt fallit mera på kvinnan påverkar det även anknytning­smönstren.

Frågan om jämställdh­et inom föräldrask­ap är viktig inte bara ur ett rättvisepe­rspektiv eller med tanke på meningsful­la relationer. Föräldrars delaktighe­t i sina barns liv påverkar barnets hälsa och hela familjens hälsa. Forskning visar att barn mår bättre både fysiskt och psykiskt i familjer där pappan är delaktig i omsorgsarb­etet och där han tillbringa­r mera tid i hemmet.

Som axplock kunde man ta att riskerna för att barnen senare utvecklar drog- och alkoholmis­sbruk minskar, att barnens trivsel i skolan ökar, att barnens kognitiva utveckling gynnas och mycket mera. Vuxna och barn mår i regel bra av att kunna anknyta till många människor. Och vuxna mår bra av att anknyta till sina barn och varandra.

I familjen skapas också en bild av samhället, på samma gång som samhället skapar en bild av familjen. Ett jämställdh­etsarbete börjar redan med barnuppfos­tran där nya idéer sedan kan sprida sig vidare i normernas ekosystem. Och barn tenderar att i högre grad ta efter vad vuxna gör än det som vuxna säger. Vilket gör frågan om verklig jämställdh­et i föräldrask­apet ännu viktigare.

”Många dolda attityder kan dyka upp där man minst anar det och bit för bit befästa statiska bilder av vad som är kvinnligt och manligt – eller pappigt och mammigt.” VALTER HOLMSTRÖM arbetar som projektled­are för projektet Jämlikt föräldrask­ap vid Folkhälsan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland