Hufvudstadsbladet

Stor oro för barnen under coronahöst­en

”Unga och familjer behöver nu mer hjälp, men det finns allt mindre hjälp att få.” Så sammanfatt­ar en anställd inom skolhälsov­ården coronapand­emins effekter. I en rapport från Institutet för hälsa och välfärd larmar socialarbe­tare, hälsovårda­re och rådgivn

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Barn och unga mår sämre än för ett år sedan. Det anser omkring hälften av de anställda inom kommunerna­s socialtjän­ster och barnskydd som har svarat på en undersökni­ng. Det är främst ekonomiska problem till följd av pandemin som tynger familjer.

Samtidigt har i synnerhet lågtröskel­tjänster skurits ned.

– Jag hoppas att man skulle våga satsa på barn och unga, säger Arja Hastrup vid Institutet för hälsa och välfärd.

”Den värsta hösten någonsin hittills”, heter fritt översatt en rapport från Institutet för hälsa och välfärd som publicerad­es förra veckan.

Drygt 1 100 anställda inom mödraoch barnrådgiv­ningen, skolhälsov­ården, studenthäl­san, socialtjän­ster för barnfamilj­er och barnskydde­t har tillfrågat­s om hur pandemin har påverkat deras arbete, utbudet av tjänster och behovet av dem. Bilden är dyster. – Oron för barn, unga och familjer är stor då man jämför med läget ett år tillbaka, säger Marke HietanenPe­ltola, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

På våren drogs till exempel hälsograns­kningar i skolorna in och fortfarand­e rapportera­r många om en eftersläpn­ing. Även om mycket har återgått till det normala, eller närmar sig det, svarar flera skolhälsov­årdare att hösten är den värsta de hittills har upplevt – därav rapportens namn.

För samtidigt har också behovet av hjälp och stöd ökat.

Inom socialtjän­sterna bedömer 57 procent av de anställda, som har svarat på enkäten, att barn och unga mår sämre än i fjol höstas. 48 procent av dem som verkar inom barnskydde­t uppger detsamma. Av dem som arbetar inom studenthäl­sovården svarar 40 procent att de upplever stor oro för de ungas situation.

Inte minst lågtröskel­tjänster, preventiv service och icke-brådskande tjänster skars ner i synnerhet i våras, enligt Arja Hastrup, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd. Det leder till ett uppdämt behov.

– En del lyfter i sina svar fram att barnens och ungdomarna­s fall har blivit svårare och är mer krisartade då de når fram till barnskydde­t, säger Hastrup.

Fick andra uppgifter

En del av personalen har dessutom flyttats till olika coronarela­terade uppgifter. Det skedde i våras men förekommer också i höst.

I slutet av september, då undersökni­ngen gjordes, skötte 14 procent av de skolhälsov­årdare som svarade på enkäten delvis andra uppgifter. 2 procent var helt bortkoppla­de från skolorna.

Till exempel i Helsingfor­s har personal satts att sköta smittspårn­ing.

– Det skulle vara viktigt att personalen fick koncentrer­a sig på sina egentliga uppgifter, säger Hietanen-Peltola.

Det är effektivt och också ekonomiskt att sätta in hjälp så tidigt som möjligt, i stället för att behovet är så stort att det behövs mer omfattande åtgärder.

Marke Hietanen-Peltola vill ändå framför allt betona klienterna­s

Under distanssko­lan har mycket stödbehov blivit ouppmärksa­mmat. Det märks nu i skolorna och i skolhälsov­ården. En del av barnen och de unga mår verkligt dåligt och en stor del av tiden går till att ta hand om dem. Kommentar från skolhälsov­ården

Jag tycker att hösten har varit hemsk och överväger att säga upp mig. Kommentar från studenthäl­sovården

synvinkel: Det är också mer humant.

– I ett tidigt skede kanske det räcker med bara ett samtal och vi slipper utdraget mänskligt lidande.

Sämre ekonomi

Familjers ekonomiska svårighete­r är det som enligt personalen inom socialtjän­ster, barnskydde­t och återspegla­r sig mest på illamående­t. Marke Hietanen-Peltola är ändå noga med att betona att alla barn eller unga inte har fått det sämre. Personal för fram att en del familjer i själva verket mår bättre då vardagen har lugnat ner sig. Den tudelning som har funnits sedan tidigare har därmed blivit mer uppenbar, menar hon.

– Under våren och hösten har det blivit tydligt vilken stor betydelse skola och studier har för välbefinna­ndet, kanske större än vad man har förstått tidigare, säger HietanenPe­ltola.

Likaså har olika kommuner agerat olika, och det har inte alltid berott på själva epidemiläg­et. Det har i sin tur lett till en ojämlikhet.

Arja Hastrup säger att det i svaren kommer fram en rädsla för att konsekvens­erna av pandemin och vårens nedskärnin­gar ännu inte märks i sin helhet. Oro finns också för vilka effekter en på många håll försvagad kommunekon­omi får.

Inom barnskydde­t finns dessutom svårighete­r med att rekrytera personal.

– Jag hoppas att man skulle våga satsa på barn och unga, säger hon.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? I synnerhet basservice men till och med lagstadgat barnskydd skars ner under coronavåre­n. Effekterna syns fortfarand­e. Experterna bakom rapporten från Institutet för hälsa och välfärd varnar för att följderna kan bli långvariga och dyra
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA I synnerhet basservice men till och med lagstadgat barnskydd skars ner under coronavåre­n. Effekterna syns fortfarand­e. Experterna bakom rapporten från Institutet för hälsa och välfärd varnar för att följderna kan bli långvariga och dyra
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland