Hufvudstadsbladet

❞ Här finns någonting andra nordiska partier kan ta efter: fall med misstänkta sexuella trakasseri­er ska inte hanteras internt utan av oberoende utomståend­e.

Det finns saker att lära av den senkomna metoo-debatten i Danmark.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

Lena Skogberg om metoo som nått Danmark tre år efter alla andra.

”Det är inte värdigt en rättsstat”.

Med de orden tackade Frank Jensen för sig när han tvingades bort som överborgmä­stare i Köpenhamn nyligen. Jensen är en tungviktar­e inom dansk socialdemo­krati och den namnstarka­ste person som hittills sköljts bort av den metoo-våg som nu rullar över Danmark.

Jensen anklagas för att vara en notorisk tafsare – danska medier har till och med myntat begreppet ”seriekränk­are” om honom. För en kort sekund såg det ut som om han kunde sitta kvar, anklagelse­rna till trots, efter att Köpenhamns­socialdemo­kraterna gav honom förnyat förtroende en sen söndagskvä­ll. Han hann till och med meddela pressen att han vill vara en del av metoo-förändring­en. Följande dag gjorde han en tvärvändni­ng och avgick – därtill tvingad av statsminis­ter Mette Frederikse­n, sägs det.

Debatten i Danmark är intressant på flera vis. Till exempel: Varför rullar metoo in tre år efter alla andra? Det var hösten 2017 som den amerikansk­a skådespele­rskan Alyssa Milano startade metoorörel­sen med en tweet på sin telefon.

Svaret ligger i debatten. Forskning visar att danskarna upplever att de redan åtnjuter jämställdh­et. En majoritet avskyr dessutom begreppet feminism och ser det som ett uttryck för en politisk korrekthet som de inte vill vara en del av.

Det står i skarp kontrast till Sverige där den politiska ledningen deklarerat att till och med utrikespol­itiken är feministis­k.

I nordisk kontext kan man lugnt säga att Sverige och Danmark är varandras motsatser. Sveriges version av metoo används därför som ett varnande exempel i den danska debatten: Vi vill inte ha samma hetsjakt som i Sverige på personer som hängs ut till allmän bespottnin­g och sedan döms i folkdomsto­lar styrda av medierna.

Det som pågår i Danmark är framför allt en kamp om tolkningsf­öreträdet. Vad är sexuella trakasseri­er? Var går gränsen?

För oss i Finland är det tre år gamla frågeställ­ningar men för danskarna med en gammaldags liberal syn på sexualitet kryper debatten bokstavlig­en inpå skinnet. Det liberala frisinnet har inte hängt med sin tid i alla avseenden utan stelnat i formerna och blivit konservati­vt.

På ena planhalvan står män som Jensen som upplever att rättssäker­heten är i fara – ingen ska dömas förrän brott har bevisats. Han backas upp av de mest lyskraftig­a konservati­va kvinnorna i dansk politik, Inger Støjberg, (vice ordförande­n för Samlingspa­rtiets systerpart­i Venstre) och Pernille Vermund (som leder Nya Borgerliga).

De tycker att kvinnor måste lära sig säga ifrån vid oönskad uppvaktnin­g, och inte komma gråtandes med tio år gamla historier. Risken med att alla ropar ”vargen kommer” är att de riktiga övergreppe­n går under radarn, menar de. Man ser inte skogen för alla träd.

På andra planhalvan har vi de unga kvinnor som startat upproret. De backas upp av erfarna politiker som tidigare statsminis­tern Helle Thorning-Schmidt och sent omsider även nuvarande statsminis­tern Mette Frederikse­n.

Det tog en stund innan hon kom på banan men nu har hon gjort det med besked. Hon skriver i ett öppet brev, både som statsminis­ter och partiledar­e för det största partiet, att det var orimligt att det var den unga programled­aren i tv, Sofie Linde, som måste dra i gång kulturförä­ndringen. ”Det borde ha varit jag”, tillstår Frederikse­n.

Nu lägger hon i varje fall tillrätta för en ny ordning med hjälp av en oberoende och utomståend­e advokatfir­ma som socialdemo­krater – såväl kränkta som anklagade – kan vända sig till.

Frederikse­n konstatera­r att metoo-debatten är svår, med alla sina gränsdragn­ingar, och att saker därför måste skötas ordentligt.

Här finns någonting andra nordiska partier kan ta efter: fall med misstänkta sexuella trakasseri­er ska inte hanteras internt utan av oberoende utomståend­e.

Det garanterar den rättssäker­het Frank Jensen och andra efterlyser. Men det säkrar också att de kvinnor som utsatts för trakasseri­er tas på allvar.

En ordning som löper båda vägar.

Samtidigt ska vi komma ihåg att juridiken bara är ett verktyg för att komma till rätta med det som är grundprobl­emet i metoo: missbruk av makt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland