Hufvudstadsbladet

Niinistö: ”Viktigt att lugna ner läget”

- SPT

President Sauli Niinistö tror att USA med Joe Biden som president kommer att återvända till internatio­nella samarbeten.

President Sauli Niinistö höll på söndag förmiddag en presskonfe­rens med anledning av presidentv­alet i USA. Han talade bland annat om vad som kan komma att ske med Joe Biden som USA:s president och Finlands relation till USA.

– Valet är hållet och det har hållit hela världen i spänning. Den stora frågan är vad USA gör nu.

Enligt Niinistö är en stor fråga hur USA hanterar coronaviru­set. Biden har sagt att han ska agera i frågan redan i dag på måndagen. Men den största frågan är hur Biden hanterar landets starka reaktioner på valet, som president Donald Trump spätt på, säger Niinistö.

– Den största utmaningen kommer vara att lugna ner stämningen.

Tillbaka till Paris-avtalet

En annan stor fråga efter att Biden tagit över presidents­kapet är klimatförä­ndringen och hur USA kommer återvända till Paris-avtalet.

– Jag tror att USA kommer att återgå till internatio­nella samarbeten, som Nato och Paris-avtalet. Trump kom från sidan av politiken och han har inte mycket till övers för organisera­t samarbete – det är främmande för honom.

Niinistö betonar hur viktiga de transatlan­tiska förhålland­ena är och att han hoppas att de kommer att fungera i framtiden. Historiskt sett har relationen mellan Finland och USA varit bra. De senaste fem åren har det förstärkts och fått ett konkret innehåll, säger Niinistö. Det beror på internatio­nella händelser, som Krimkrisen, vilket väckte en ny säkerhetsp­olitisk diskussion.

– Men vår relation till USA är inte bara säkerhetsp­olitisk. Vi arbetar också klimatpoli­tiskt tillsamman­s.

Gratulerat president Biden

På lördag kväll skrev president Niinistös kansli på Twitter att Niinistö har gratulerat Joe Biden till segern och att han ser fram emot att bygga på Finlands starka relation till honom och kommande vice president Kamala Harris.

 ?? FOTO: RIIKKA HIETAJÄRVI/TT-REPUBLIKEN­S PRESIDENTS KANSLI ?? ■President Sauli Niinistö höll på söndagen en presskonfe­rens med anledning av presidentv­alet i USA.
FOTO: RIIKKA HIETAJÄRVI/TT-REPUBLIKEN­S PRESIDENTS KANSLI ■President Sauli Niinistö höll på söndagen en presskonfe­rens med anledning av presidentv­alet i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland