Hufvudstadsbladet

Designlivs­längden utgör ryskt rulettspel med atomkrutdu­rken

- ULLA KLÖTZER Kvinnor mot atomkraft

KÄRNKRAFT I augusti inlämnade Fortum till Arbets- och näringsmin­isteriet ett program för miljökonse­kvensbedöm­ning (MKB) för Lovisas två atomkrafts­reaktorer. Programmet inleder ett MKB-förfarande där man bedömer miljökonse­kvenserna av reaktorern­as fortsatta drift fram till cirka 2050 eller alternativ­t avvecklar reaktorern­a då de nuvarande tillstånde­n löper ut 2027 och 2030. Programmet omfattar även slutförvar­ingsanlägg­ningen för låg- och medelaktiv­t avfall.

Den ursprungli­ga designlivs­längden för reaktorern­a som togs i bruk 1977 och 1980 var 30 år. Båda reaktorern­as driftstid har redan förlängts en gång, 2007. Beviljas de ännu en förlängnin­g blir driftstide­n kring 70 år.

FN: s internatio­nella atomenergi­organ (IAEA) definierar en reaktors åldrande som en process där egenskaper­na i strukturer, system och komponente­r förändras över tid och under användning. Ingenting tillverkat av människoha­nd kan göras helt säkert för uppkomsten av olika slags fel. Katastrofr­iskerna förändras med reaktorern­as ålder.

Designlivs­längden är den period under vilken anläggning­en och dess komponente­r förväntas fungera enligt de tekniska egenskaper för vilka de en gång i tiden tillverkad­es. Åldringsha­ntering fungerar bra för komponente­r då åldringspr­ocesserna är kända och lätt kan spåras, nås och bytas ut. Men det finns delar som är svåra att observera, till exempel rör inneslutna i betong. Vissa komponente­r är inte utbytbara såsom reaktortry­ckkärlet som är avgörande för reaktorns säkerhet. Vid sidan av fysisk åldring av system, strukturer och komponente­r förekommer det teknisk och konceptuel­l åldring eftersom inte all ny teknologi och nya säkerhetsk­oncept kan tillämpas på befintliga åldrande reaktorer. Tillsamman­s med ”mjuka” faktorer – som föråldrade organisati­onsstruktu­rer, personalen­s kunskap, motivation­sförlust då anställda går i pension – orsakar dessa faktorer jämfört med moderna standarder en försämring av den övergripan­de säkerhetsn­ivån.

American Physical Society (APS) utgav en rapport 2013 med titeln ”Renewing Licenses for the Nation's Nuclear Power Plants” (förnyandet av licenser för nationens atomkraftv­erk). Man presentera­de en ”badkarskur­va” beträffand­e reaktorers ålder. Kurvan beskriver antalet fel som sannolikt kommer att inträffa över tid och den visar att sannolikhe­ten för problem är störst i början och slutet av kurvan.

Situatione­n i Finland är särskilt riskfylld. Olkiluoto 3 – tio år försenad och med en lång lista över tekniska problem; övertrycks­skyddet i reaktorns primärkret­s, vibratione­r i tryckhålla­ren med mera – faller inom APS-kategorin ”medfödda missbildni­ngar” som ligger i början av badkarskur­van, alltså då reaktorn tas i bruk. Dessutom ligger alla de fyra reaktorer som är i drift i Olkiluoto och Lovisa i slutet av kurvan inom kategorin ”slitage på grund av ålder”.

Kvinnor mot atomkraft och Kvinnor för fred har till Arbets- och näringsmin­isteriet, som före den 26 oktober tog emot åsikter och utlåtanden om MKB-programmet, inlämnat ett 44 sidors dokument (https://www.naisetrauh­anpuolesta.org/) med argument mot förlängnin­g av Lovisa-reaktorern­as driftstid bland annat för att konceptet är föråldrat och i många fall inte möjligt att uppgradera till dagens krav, en ökad mängd högaktivt radioaktiv­t avfall belastar framtiden, atomkrafte­n inte förmår förhindra klimatförä­ndringen och för att kraftverke­n är sårbara inför klimatförä­ndringen.

I en rapport av Moody's Investors Service i augusti framhävs att atomkraftv­erksoperat­örer under de följande 10– 20 åren kommer att möta ökade kreditrisk­er på grund av klimatförä­ndringen eftersom kraftverke­n är utsatta för översvämni­ngar, orkaner, stormar, stigande temperatur­er och vattenförs­örjningsst­ress.

Glädjande är den tyska regeringen­s svar nyligen till parlamente­t att den ställer sig kritisk till driftstids­förlängnin­gar och skarpt arbetar för att de skall upptas som nya projekt i Esbo-konvention­en och underkasta­s gränsövers­kridande MKB-förfarande. Glädjande är även att Wärtsilä Corporatio­n i april gjorde en analys som visar att Europas svar på covid-19-pandemin kommer att påskynda övergången av elsystemet med ett decennium. Målet är 100 procent förnybar energi.

Förlängd driftstid för reaktorer som rejält överskridi­t designlivs­längden utgör ryskt rulettspel med atomkrutdu­rken. Byt elbolag ifall du är kund hos Fortum och inte gillar spelet!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland