Hufvudstadsbladet

Fossila bränslen har demonisera­ts i bara 30 år

- RUNE LUNDGREN, diplominge­njör, Sibbo

FOSSILA BRÄNSLEN Det är nog bara drygt 30 år som man demonisera­t förbrännin­g av fossila bränslen. Simon Holmström hävdar (HBL Debatt 27.10) att ”mer än 50 år har gått sedan världens ledare började få varningar kring faran med förbrännin­gen av fossila bränslen”. Detta stämmer inte alls.

Vid FN:s första miljökonfe­rens i Stockholm 1972 varnade man för global nedkylning. Detta fortsatte man med i drygt tio år och katastrofe­n är ett faktum om tio år. De mest extrema så kallade experterna varnade till och med för en istid år 2000. Hur man kan kalla sig expert och komma med ett sådant påstående är obegriplig­t då det ju tar tusentals år för en istid att utvecklas.

I mitten av 1980-talet märkte plötsligt dessa experter att det inte blir kallare längre, utan varmare. Då måste vi ju börja varna för global uppvärmnin­g i stället och här är den perfekta skyldiga; livets gas, koldioxid! Nu kom de fossila bränslena in i bilden, men det är på så här lösa boliner som hela klimatalar­mismen står, och fortfarand­e har man inte efter drygt 30 år vetenskapl­igt lyckats verifiera koldioxidh­ypotesen.

Alla katastrofe­r som skulle inträffa om tio år har också uteblivit, såsom att Maldiverna och de övriga korallöarn­a samt New York översvämma­s, Arktis blir isfritt, isbjörnarn­a försvinner, öknarna breder ut sig med mera. Vi lever nu i en bättre värld än någonsin tack vara överkomlig och pålitlig, mestadels fossil energi samt ökad koldioxidh­alt, vilket bland annat har höjt levnadssta­ndarden för alla, minskat den extrema fattigdome­n, ökat skördarna. Människan mår bättre när det är varmt och dödlighete­n i väderrelat­erade händelser har dramatiskt minskat. Varför skall vi rasera detta, när det inte finns statistisk­a bevis för att detta har några negativa effekter? Så kallade tipping points som Holmström hänvisar till avfärdas av alla seriösa forskare och dessa hittas heller inte i IPCCs vetenskapl­iga rapporter.

Antarktis hade sin största utbredning på ett decennium denna sommar (vinter på södra halvklotet), men längs med västra kanten går sprickan mellan kontinenta­lplattorna med en massa vulkaner, vilka av naturliga orsaker får utbrott med jämna mellanrum. Detta smälter nu och då isen, men någon fara för katastrof föreligger nog inte. Grönlandsi­sens nettomassa ökar varje år (1.9–31.8) och detta år var tillskotte­t 350 GT. Som minst var tillskotte­t 2011–2012 ”bara” 50 GT. Att volymen ibland minskar beror på ovanligt stor kalvning, men för att en glaciär skall kalva måste den först växa! Vi kan också notera att enligt Danmarks meteorolog­iska institut har temperatur­en på Grönland gått nedåt under de senaste tio åren.

Med klimatet är det ingen fara, det sköter naturen om förträffli­gt, men alla åtgärder vi tar för att försöka styra det kommer att ruinera oss och sänka inte bara vår, utan hela världens, levnadssta­ndard. Och de som igen tar mest skada är människorn­a i tredje världen.

❞ Vid FN:s första miljökonfe­rens i Stockholm 1972 varnade man för global nedkylning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland