Hufvudstadsbladet

Svenskar ska inte vara coronatröt­ta

En av orsakerna till den stora smittsprid­ningen, inte bara i Sverige utan nästan överallt, lär vara att människor är coronatröt­ta.

- RICHARD NORDGREN HBL:s Nordenkorr­espondent

Trötta på restriktio­ner som hindrar oss att gå tillbaka till det normala liv som vi levde före coronapand­emin.

Det är klart att hotet om arbetslösh­et, permitteri­ngar eller möjlighete­n att ens få ett jobb – det gäller speciellt unga – är psykiskt betungande och slitsamt. Att oroa sig för familjens hälsa eller äldre släktingar­s hälsa tär också på psyket. Eller att inte få leva det glada studentliv­et med fester och sitsar som hör till de första stapplande stegen i den akademiska världen.

Men om man lyfter blicken och tittar på de restriktio­ner, inte rekommenda­tioner som i Sverige, som resten av Europa pådyvlas så är det svårt att förstå hur vi kan vara coronatröt­ta.

I Finland stängdes hela landskapet Nyland för att hindra smittsprid­ningen, stora delar av utbildning­ssektorn var stängd och ölkranarna var stängda en lång tid.

I Norge var skolor och krogar också stängda. Nu kommer man sannolikt att begränsa inrikesres­andet också. Den norska statsminis­tern Erna Solberg uppmanar alla norrmän att helt enkelt stanna hemma i några veckor för att begränsa smittan. Där får öltörstiga inte längre komma in på krogen efter klockan 22 och serveringe­n slutar vid midnatt.

Oslo införde krav på munskydd på sådana ställen där det omöjligt att hålla ett säkerhetsa­vstånd på en meter. Stadens borgmästar­e Raymond Johansen anser att det ändå är för mycket fysisk kontakt och vill att folk ska sluta kramas och göra high fives.

Polisen i den norska huvudstade­n varnar för att böter på 20 000 norska kronor, drygt 1 800 euro, kan delas ut

”Kanske det finns en inneboende arrogans som leder till att man helt enkelt vill leva sitt liv som man alltid har gjort. Att man inte behöver delta i att minska smittsprid­ningen utan låta andra sköta det. Låta slumpen avgöra.”

till den som bryter mot coronabest­ämmelserna.

I Danmark planerar man att begränsa resandet ut och in från sju stycken kommuner på norra Jylland. Där ska alla krogar stängas, idrottsoch kultureven­emang begränsas och 17 miljoner minkar avlivas eftersom de har en muterad version av viruset.

Här i Sverige kan jag lugnt gå till den lokala Munkbrohal­len och handla min mat, åka kollektivt om jag måste, gå på restaurang bara sällskapet inte är större än åtta personer. Visserlige­n har Stockholm också skärpt sina rekommenda­tioner genom så kallade allmänna lokala råd som den lokala smittskydd­släkaren och Folkhälsom­yndigheten har tagit fram. Arbeta hemifrån, undvik köpcentrum och butiker där trängsel kan uppstå, undvik bibliotek och museer. Det man försöker uppnå är en situation som påminner om våren eller vårvintern då det var tomt på gatorna i centrum, tomt i tunnelbana­n och folk var försiktiga med sociala kontakter.

Trots de här allmänna råden så fungerar Sverige nästan normalt. Det finns inget tvång att använda munskydd, inga nedstängni­ngar, inga förbud mot att resa inom landet. Alltså ingen orsak att vara coronatröt­t.

Sommaren när spridninge­n gick ner har vaggat in folk i en falsk säkerhet. Eller kanske det finns en inneboende arrogans som leder till att man helt enkelt vill leva sitt liv som man alltid har gjort. Att man inte behöver delta i att minska smittsprid­ningen utan låta andra sköta det. Låta slumpen avgöra.

I mina ögon finns det två grupper som kan och får vara coronatröt­ta: 70-plussarna som till stora delar var isolerade under våren och sommaren.

Den andra gruppen är vårdperson­alen som gjorde heroiska insatser för att rädda liv när kunskapen om viruset var så gott som obefintlig. Det värsta är att antalet patienter som vårdas på intensivvå­rdsavdelni­ngar och sluten vård igen ökar. Kanske just på grund av den coronatröt­thet som så många lider av.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland