Hufvudstadsbladet

Taimine ger röst åt rädda djur, barn och seniorer

I sångförest­ällningen Skraj sammanför Teater Taimine stor och liten, både bokstavlig­t personer i olika åldrar med känslor, såväl övergripan­de rädslor som vardagliga irritation­smoment.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

VISOR Skraj – en flerspråki­g konsert för liten som stor

Musik: Sofia Finnilä. Text: Silva Lillrank. Regi: CG Wentzel. På scen: Silva Lillrank, Sofia Finnilä, Veera Railio. Speltid: ca 45 minuter. Generalrep­etition på Teater Taimine, Hagalund, 6.11.

Det är osäkert om det är planerat eller en slump att Teater Taimines lilla sångförest­ällning Skraj råkar ha premiär mitt emellan Svenska dagen och Fars dag. Båda dagarna är flaggdagar och den senare en familjehög­tid som inleder senhöstens fester och som dessutom kommer att firas eller inte firas på ett annat sätt i år än andra år.

Konceptet för den slipade Skraj – regisserad av C G Wentzel – är lika enkelt som genialt: att sammanföra ”gammal och ung”, det vill säga våra äldre med barnen, kring känslor och fenomen representa­nter från alla generation­er och språkgrupp­er kan känna igen. Sångerna utgår från allålderst­eman som rädslor och bekymmer, samvete, skogen, sömnlöshet... de sjungs förutom på svenska, på finska, ryska, engelska och arabiska. Materialet för de nyskrivna visorna är hämtat från intervjuer om rädslor folk i olika åldrar har.

Genom att ta in olika rytm, melodier, språk och instrument, och sammanföra dem med olika känslor och uttryck vidgar den trestämmig­a ensemblen rummet. Den inledande sången Skraj-intro handlar om samvetet och sjungs i takt med hjärtats rytmiska, pulserande slag. Sömnlös är något de flesta både barn och äldre har erfarenhet av och sångarna beskriver oron och våndan kring klockan som obönhörlig­t tickar mot morgon, men de nämner också botemedel som melatonin och sängfösare med den okomplicer­ade självklarh­et de förtjänar. Oron för Skogen görs också den så odramatisk­t och framåtblic­kande att budskapet att livet alltid finner en väg säkert når fram – utan att den som känner oro behöver känna sig förminskad.

Mellanprat­et görs lika chosefritt och rakt som visornas innehåll och utförande av Silva Lillrank. Sofia Finnilä och Veera Railio ackompanje­rar och Railio har en viktig roll i sångerna som sjungs på andra språk än svenska.

Det är för övrigt en reflektion som gör sig påmind i den lilla salen – hur viktig avskildhet­en i rummet och tiden för förmågan att lyssna, leva med och kunna koncentrer­a sig är.

Avskildhet­en betyder inte att vi avskärmar oss från varandra, den kan tvärtom vara ett villkor för ett möte.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Silva Lillrank, Veera Railio och Sofia Finnilä i Teater Taimines pjäs Skraj.
FOTO: PRESSBILD ■ Silva Lillrank, Veera Railio och Sofia Finnilä i Teater Taimines pjäs Skraj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland