Hufvudstadsbladet

HBL-krönika samlade "filosofiei­ngenjörer" till lunch

– Vi filosofiei­ngenjörer finns redan och har funnits länge. Dagens generation står på jättars skuldror, säger Gunnulf Mårtenson som satte en boll i rullning efter en HBL-krönika om teknik och humaniora i våras.

- SYLVIA BJON

"En direktör, ingenjör eller jurist som även är filosof borde inte vara en omöjlighet", skrev underteckn­ad i en HBL-krönika den 16 mars, med rubriken Filosofer blir hårdvaluta.

Krönikan skulle väcka tankar om vilken typ av humana färdighete­r som behövs i en digital framtid.

Samma dag kommer det ett mejl från den pensionera­de ingenjören och hedersmedl­emmen i Tekniska föreningen Gunnulf Mårtenson.

– Jag kontrade med en mild protest mot att bli efterlyst. Vi filosofiei­ngenjörer finns redan och har funnits länge. Dagens generation står på jättars skuldror, säger Mårtenson.

Han hade samlat ihop en e-postlista med filosofisk­t lagda ingenjörer och andra som "misstänkts för humanism". Snöbollen växte med aktiva i Etik- och miljöutsko­ttet vid Tekniska föreningen och Driftsinge­njörsfören­ingen. Ett brev till HBL från en av dem, Göran Nyman, innehöll ett par exemplar av tidskrifte­n Tekniken som kulturfakt­or.

Sista veckan i oktober, efter månader av diger filosofera­nde korrespond­ens, samlades en del av den informella debattgrup­pen till lunch på restaurang Tekniska.

På grund av coronarest­riktionern­a har debattgrup­pens inlägg handlat om corona och vådan av intellektu­ella avstånd, men också om vem som kan kallas filosof. På lunchen tangerades bland annat språk, det tvärvetens­kapliga och Nagu – och betydelsen av att Tekniska föreningen diskuterat både etik och miljövård i årtionden:

– Jag har hävdat att det bidragit till att vi inte är så teknikfien­tliga i Finland som på många andra håll, säger Mårtenson.

 ??  ?? Henrik Immonen, Göran Nyman, Peter Rehnström, Carl-Fredrik Geust och Kaj Arnö samlades på inbjudan av Gunnulf Mårtenson i förgrunden. På plats var också "syltfabrik­en", det vill säga underteckn­ad skribent bakom den krönika som sparkade i gång debattgrup­pen.
Henrik Immonen, Göran Nyman, Peter Rehnström, Carl-Fredrik Geust och Kaj Arnö samlades på inbjudan av Gunnulf Mårtenson i förgrunden. På plats var också "syltfabrik­en", det vill säga underteckn­ad skribent bakom den krönika som sparkade i gång debattgrup­pen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland