Hufvudstadsbladet

Vitklädd med rött bälte,

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

lingon i kransen och en ljuslåga överst – visst låter det som lucia? Konditormä­stare Eero Paulamäki på Fazers konditori på Glogatan har skapat ett bakverk som liknar huvudperso­nen.

Lussebulle­n har fått konkurrens – nu finns det en alldels egen luciabakel­se. Konditormä­stare Eero Paulamäki på Fazer har skapat en läckerbit som liknar lucia, komplett med fladdrande låga och rött bälte.

Lucia har traditione­llt varit en varelse som bjuder på upplevelse­r för ögat och örat – vitklädda unga damer som lyser upp i decembermö­rkret och stämmer upp i vacker sång. Nu breddar hon paletten av upplevelse­r med läckra smaker. Årets lucianyhet är nämligen en luciabakel­se som smakar lingon, mandel och vitchoklad i kombinatio­n med en liten klick kola.

Bakom luciabakel­sen står konditormä­stare Eero Paulamäki. Han har komponerat den vita marängbake­lsen på rött mazarinbot­ten med orangeflad­drande toppning.

– Jag har utgått från lucia själv, såsom hon ser ut och det hon står för – en ljusglimt i mörkret. Jag ville skapa ett vackert bakverk som förstås också smakar gott. För att den också ska tilltala barn har jag gömt en klick kolasås och rostad vitchoklad inne i den vita cheesecake­fyllningen, säger Eero Paulamäki.

Konditormä­staren medger att han själv är ganska förtjust i lussebulla­r, och han har bakat en hel del saffransbu­llar under tidigare år. Men nu vill han skapa något helt annat än en bulle, det skulle bli ett bakverk som saknar motsvarigh­et i bakelserna­s värld.

– Lussebulla­rna har en stark tradition, speciellt i Sverige. Visst tänkte jag först använda saffran i bakelsen, men sen slopade jag det helt. Nu smakar luciabakel­sen lingon, vitchoklad och maräng. För att så många som möjligt ska kunna njuta av bakelsen är den glutenfri och låglaktos. Jag ville inte kompromiss­a om smaken, så vitchoklad­en innehåller lite laktos, förklarar Eero Paulamäki.

Det är främst den handgjorda lågan som är tillverkad av vitchoklad och färglagd med lite bladguld, men också inne i moussen finns lite rostad vitchoklad. I övrigt innehåller bakverket också ägg, färskost och mandel.

En euro till insamlinge­n

Luciabakel­sen är en officiell del av Folkhälsan­s Finlands lucia-kampanj. Fazers konditori donerar en euro per såld bakelse till luciainsam­lingen.

– När Karl Fazer öppnade sitt rysk-franska konditori här på Glogatan för 129 år sedan ville han erbjuda stadsborna goda smakupplev­elser. Det arbetet vill vi fortsätta med. Den här hösten behöver folk mer än någonsin goda saker att pigga upp en dyster tid med. Därför lanserar vi en luciabakel­se som både smakar gott och vars intäkter bidrar till att åstadkomma något gott för finska familjer som är i behov av stöd, säger Fazers vd Miika Kostilaine­n.

– Barnfamilj­er som behöver hjälp är en hjärtesak för mig personlige­n, så jag känner mig hedrad att jag fick anta den här utmaningen och skapa luciabakel­sen. Det var också viktigt för mig att en viss del av inkomsten går till luciainsam­lingen, och jag tycker att en euro för varje bakelse bildar en betydande summa, säger Paulamäki.

Luciabakel­sen är en säsongprod­ukt som ersätter den julbakelse som Fazer under tidigare år har lanserat i december. Luciabakel­sen finns till salu i konditorie­t på Glogatan i Helsingfor­s fram till jul, men den kommer inte att säljas i koncernens andra kaféer.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Lucia som smakupplev­else – den vita klänningen, det röda bältet och ljuset som fladdrar i mörkret bildar en läcker och ätbar version av luciatradi­tionen. Bakelsen är fluffig, bjuder på smaköverra­skningar och smakar jul utan att för den skull vara för söt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Lucia som smakupplev­else – den vita klänningen, det röda bältet och ljuset som fladdrar i mörkret bildar en läcker och ätbar version av luciatradi­tionen. Bakelsen är fluffig, bjuder på smaköverra­skningar och smakar jul utan att för den skull vara för söt.
 ?? FOTO: NIKLAS
TALLQVIST ?? Konditormä­stare Eero Paulamäki ser det som ett hedersuppd­rag att han fick komponera en luciabakel­se och på det sättet hjälpa utsatta barnfamilj­er i Finland.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Konditormä­stare Eero Paulamäki ser det som ett hedersuppd­rag att han fick komponera en luciabakel­se och på det sättet hjälpa utsatta barnfamilj­er i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland