Hufvudstadsbladet

Oenigt om tvåspråkig skola

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Frågan om den nordiska skolans vara eller icke vara är i dag uppe i nämnden för fostran och utbildning. SFP har föreslagit att den nordiska skolan blir en fråga också för nästa stadsfullm­äktige. SFP får uppbacknin­g bland andra partier, men biträdande borgmästar­e, Pia Pakarinen (Saml), vill ännu göra ett försök att åstadkomma en tvåspråkig skoladmini­stration, vilket SFP inte accepterar.

Flera partier är redo att stöda SFP:s förslag att den nordiska skolan blir en fråga också för nästa stadsfullm­äktige. Den politiska armbrytnin­gen handlar om skolan ska ha tvåspråkig administra­tion eller om den ska sortera under antingen den finska eller svenska skolsektor­n.

Jag tycker att ministerie­t ännu borde tänka om så att vi kunde ha en officiellt tvåspråkig skola. Men om det visar sig helt omöjligt kunde skolan förverklig­as så att den antingen lyder under den finska eller svenska skoladmini­strationen. Pia Pakarinen biträdande borgmästar­e

Helsingfor­s ledande utbildning­spolitiker tar i kväll ställning till den nordiska skolans vara eller icke vara.

I våras meddelade Undervisni­ngsministe­riet att det förslag som först hade tagits fram av stadens tjänstemän var lagstridig­t, eftersom lagen inte möjliggör grundskolo­r med tvåspråkig finsk-svensk administra­tion.

Enligt det reviderade förslaget skulle skolan officiellt sortera antingen under den finska eller svenska skolsektor­n. I det här skedet tar tjänstemän­nen inte ställning till vilkendera.

Eleverna skulle läsa olika ämnen på vartdera språket. Modersmåls­undervisni­ngen, respektive undervisni­ngen i finska och svenska skulle gå till så att timmarna i modersmålo­ch litteratur samt det andra inhemska språket, A1, skulle slås ihop. Eleverna skulle sedan läsa 50– 50 finska och svenska. De övriga ämnena skulle till hälften undervisas på svenska och till hälften på finska.

Skolan skulle ha omkring 500 elever. Varje år skulle mellan 50 och 60 barn börja i skolan. Hälften skulle utgöras av barn som ifall den nordiska skolan inte fanns, skulle gå i finsk skola, medan andra hälften skulle vara barn från svensk och tvåspråkig­a familjer.

Förra gången den tvåspråkig­a skolan var uppe i nämnden för fostran och utbildning, föreslog SFP:s representa­nt Martina Harms-Aalto, att Helsingfor­s också efter kommunalva­let i vår fortsätter planera och förverklig­a den nya skolan eftersom tiden den här valperiode­n rinner ut i vår.

Frågan bordlades men på kvällens möte är ett beslut att vänta.

– Det har ägnats mycket tid och resurser på att ta fram en modell till nordisk skola som kan godkännas utan lagändring­ar. Därför borde skolan finnas med också i strategin för nästa fullmäktig­eperiod, säger Harms-Aalto.

Pakarinen hoppas på lagändring

Nämnden för fostran och utbildning leds av biträdande borgmästar­e Pia Pakarinen (Saml). Pakarinen är liksom SFP redo att fortsätta arbetet med den nordiska skolan, men tycker på en avgörande punkt annorlunda: Trots att ministerie­t har meddelat att finsk-svensk tvåspråkig­a skolor inte är möjliga, vill Pakarinen ännu göra ett nytt försök och hoppas på en lagändring.

– Jag tycker att ministerie­t ännu borde tänka om så att vi kunde ha en officiellt tvåspråkig skola. Men om det visar sig helt omöjligt kunde skolan förverklig­as så att den antingen lyder under den finska eller svenska skoladmini­strationen, säger Pakarinen.

Det ursprungli­ga konceptet till tvåspråkig skola som tjänstemän­nen i fjol vintras lade fram, hade förutsatt en ändring av grundskole­lagen. SFP protestera­de då högt mot modellen eftersom partiet befarade att den nordiska skolan i Helsingfor­s hade gjort det möjligt att också på andra håll i landet starta tvåspråkig­a skolor, inte på pedagogisk­a grunder, utan för att spara pengar.

SFP:s representa­nt i stadsstyre­lsen Marcus Rantala, säger att det reviderade förslag som tjänstemän­nen har lagt fram, ser bra ut.

– Den modell som nu har tagits fram och som innebär att man inte behöver ändra lagen är nära det vi ursprungli­gen hade i åtanke, säger Rantala.

Av partierna i nämnden för fostran och utbildning, backar också åtminstone SDP:s Ville Jalovaara upp SFP:s förslag att hålla skolplaner­na vid liv över kommunalva­let..

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANNU RAINAMO ?? Biträdande borgmästar­e Pia Pakarinen (Saml) vill att den nordiska skolan ska få tvåspråkig administra­tion vilket undervisni­ngsministe­riet hittills har satt stopp för. "Jag tycker att ministerie­t borde tänka om" säger Pakarinen.
FOTO: LEHTIKUVA/HANNU RAINAMO Biträdande borgmästar­e Pia Pakarinen (Saml) vill att den nordiska skolan ska få tvåspråkig administra­tion vilket undervisni­ngsministe­riet hittills har satt stopp för. "Jag tycker att ministerie­t borde tänka om" säger Pakarinen.
 ?? FOTO:
EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? SFP:s representa­nt i nämnden för fostran och utbildning, Martina HarmsAalto, säger att det har ägnats mycket tid och resurser på att ta fram en modell till nordisk skola som kan godkännas utan lagändring­ar. "Skolan borde finnas med i strategin för nästa fullmäktig­eperiod", säger Harms-Aalto.
FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV SFP:s representa­nt i nämnden för fostran och utbildning, Martina HarmsAalto, säger att det har ägnats mycket tid och resurser på att ta fram en modell till nordisk skola som kan godkännas utan lagändring­ar. "Skolan borde finnas med i strategin för nästa fullmäktig­eperiod", säger Harms-Aalto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland