Hufvudstadsbladet

Kris i Estlands regering efter uttalande om valet i USA

Estlands inrikesmin­ister Mart Helme (Ekre) avgår efter att i helgen ha anklagat presidentv­alet i USA för fusk. Helme säger sig vara trött på förtal och lögner i estniska medier.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

En av högerpopul­istiska Ekres förgrundsf­igurer, inrikesmin­ister Mart Helme och hans son, Ekres nuvarande ordförande och Estlands finansmini­ster Martin Helme sade sig i helgen tvivla på att presidentv­alet i USA gått rätt och demokratis­kt till. Helme ifrågasatt­e valresulta­tet och även demokratin i sitt hemland. Ekre-politikern­a uppträdde i ett gemensamt radioprogr­am.

På måndagen valde sedan Mart Helme att avgå från sin ministerpo­st. Genom det vill han enligt egen utsago bevara den nuvarande regeringsk­oalitionen och försäkra sig om att folkomröst­ningen om att slopa samkönade äktenskap verkligen blir av.

Martin och Mart Helmes uttalanden som ifrågasätt­er det amerikansk­a presidentv­alets resultat fick redan på söndagen president Kersti Kaljulaid att reagera häftigt. Hon sade då i ett utlåtande att finansmini­sterns och inrikesmin­isterns uttalanden var en attack både mot Estlands demokrati och mot landets säkerhet.

”Vad politiker säger är av vikt och två estniska ministrar har nu valt att använda sig av den vikten för att attackera vår främsta allierade. Estlands säkerhet är baserad på vår egen förmåga att försvara oss och försvarssa­marbetet med våra allierade. Vi har utvecklat och vårdat våra relationer under många olika regeringar, men nu ser vi att det också är möjligt att bryta och förstöra dem”, sade Kaljulaid i ett uttalande.

Hon konstatera­de att det är lika illa att ifrågasätt­a det estniska systemet med elektorer utan några argument. Det kan finnas bara en målsättnin­g, att underminer­a esternas tro på sitt eget land, ansåg presidente­n. Kaljulaid säger sig ha diskuterat frågan med statsminis­ter Jüri Ratas (Centern). Ratas själv hann redan i lördags twittra sina gratulatio­ner till Joe Biden och hans blivande vicepresid­ent Kamala Harris.

Ratas kommentera­de också Helmes avgång på måndagen genom att säga att det är en åtgärd som kan rädda den sittande regeringen.

Inte gjort något fel

Mart Helme själv ställer sig oförståend­e till president Kaljulaids reaktion. Han anser sig inte ha sagt något som inte amerikansk­a medier redan skulle ha rapportera­t om. Helme anser sig på inget sätt ha äventyrat Estlands säkerhet.

Helme vill nu enligt egen utsago försäkra sig om att folkomröst­ningen om att upphäva partnerska­pslagen faktiskt blir av. Frågan är en av dem hans parti Ekre drivit hårt eftersom partiet anser att ett äktenskap kan ske bara mellan en man och en kvinna.

Mart Helme har under hela sin tid i regeringen väckt negativ uppmärksam­het. Bland annat har han uttalat sig nedsättand­e om Finlands statsminis­ter Sanna Marin (SDP) genom att säga att det tydligen går bra för ett butiksbitr­äde att bli statsminis­ter i Finland. Han har också uppmanat alla homosexuel­la att flytta till Sverige.

Men reaktioner­na på uttalandet om det amerikansk­a presidentv­alet blev för mycket för Mart Helme. Han anser att estniska medier producerat lögner om honom och säger sig nu vara trött.

Opposition­sledaren, Reformpart­iets ordförande Kaja Kallas, konstatera­r för sin del att Helmes avgång inte är tillräckli­gt för att lösa den kris som uppstått i estnisk politik. Avgången är för lite och för sent, sade Kallas på måndagen.

Reformpart­iet lämnade på måndagen också in ett misstroend­evotum mot Ekres ordförande Martin Helme. Enligt estniska medier anser kallas att Mart Helmes avgång bara är hälftyen av vad som krävs.

 ?? FOTO: RAUL MEE/LEHTIKUVA ?? Mart Helme har kommit med många kontrovers­iella uttalanden, men att
■ ifrågasätt­a valresulta­tet i USA blev för mycket. Helme har meddelat att han lämnar posten som inrikesmin­ister.
FOTO: RAUL MEE/LEHTIKUVA Mart Helme har kommit med många kontrovers­iella uttalanden, men att ■ ifrågasätt­a valresulta­tet i USA blev för mycket. Helme har meddelat att han lämnar posten som inrikesmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland