Hufvudstadsbladet

Vilka stadsdelar som drabbas värst

Busholmen, Gräsviken, Fiskehamne­n och Malm ser ut att vara svårt drabbade av coronaviru­set. Men stirrar man sig blind på incidensen får man inte hela sanningen, säger en chefsläkar­e på staden.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

av coronaepid­emin växlar från vecka till vecka. Busholmen, där Sanna Mäkinen bor, har en incidens på 260 de senaste två veckorna. Mäkinen har burit munskydd både i affären och utanför efter att hon upplevde att epidemin förvärrade­s. Var de flesta coronafall­en finns kan skifta på bara en vecka, säger Timo Lukkarinen, chef för hälsostati­onerna i Helsingfor­s.

Antalet nya fall per 100 000 invånare mellan den 15 och 28 oktober är 328 i Gardesstad­en, 275 i Fiskehamne­n, 271 i Kasberget och 261 på Busholmen.

Det kan låta som om de stadsdelar­na vore Finlands nya smitthärda­r, speciellt när landets incidens legat kring 50. Men det är inte hela sanningen.

– Det finns ingen stadsdel i Helsingfor­s där smittsprid­ningen skulle avvika från andra. Det finns heller ingen indelning i öst eller väst, norr eller söder, säger Timo Lukkarinen, som jobbar med smittspårn­ing och är chefsläkar­e för stadens hälsostati­oner.

– Förra veckan lät statistike­n tro att Malm och Botbyhöjde­n hade en massa coronafall, men det växlar från vecka till vecka, för siffrorna är låga.

Statistike­n leder betraktare­n vilse av flera anledninga­r.

För det första kan en stadsdel med få invånare ha en hög incidens om bara en eller två familjer smittas.

För det andra statistikf­örs de nya fallen efter var man bor – inte var man blivit smittad. Det är alltså möjligt och rentav sannolikt att någon som bor på Busholmen fått viruset någon annanstans än i sin lokala mataffär – på sin arbetsplat­s, på fritiden eller i kollektivt­rafiken.

Timo Lukkarinen menar att siffrorna inte vittnar så mycket om var viruset sprids ohejdat utan mer om vilken typ av människor det bor i en viss stadsdel.

Med andra ord lär Busholmen ha fler nya fall än andra stadsdelar eftersom många studenter och småbarnsfa­miljer bor där.

De flesta som konstatera­s smittade är liksom tidigare under hösten 20–30 år gamla, men tätt därefter kommer de som är 30–40 och 40–50 år.

– Sedan är det betydligt färre barn mellan 10 och 19 år och personer över 50 år som får covid-19. Lyckligtvi­s har inte viruset klättrat upp i åldrarna, säger Timo Lukkarinen.

Smittspåra­rna överbelast­ade

Just nu jobbar drygt 160 personer med smittspårn­ing i Helsingfor­s. De ringer i snitt mellan 300 och 500 samtal varje dag, för att ta reda på vem som exponerats för viruset och för att beordra karantän.

Andelen positiva tester är ändå låg just nu. Av de omkring 1 300 tester som analyseras i HUS-lab varje dag är cirka tre procent positiva, och särskilt den senaste veckan har situatione­n lugnat ned sig.

– Tidigt i oktober hade vi dagligen över 80 positiva testresult­at. De senaste dagarna har det varit strax under 30.

Det höga antalet coronafall ledde ett tag till att smittspåra­rna var överbelast­ade. Flera vittnade om att smittspåra­rna beordrade karantän först en vecka eller mer efter tidpunkten för exponering.

För att göra arbetet smidigare kontaktar smittspåra­rna nu många involverad­e per sms. De får då fylla i formulär för att fortare återge vilka de träffat och hur länge.

Men själva beslutet om karantän får man fortsatt i form av ett telefonsam­tal.

– Det är ett jobb som inte de smittade kan göra själva. Vi talar om människors grundlägga­nde rättighet att röra sig fritt. När den begränsas behöver en myndighet kopplas in. Dessutom avslöjar vi inte människors identitet.

Isolerings­fusk kan ge böter

För en månad sedan förkortade­s isoleringe­n för smittade från 14 till 7 dagar. Enligt Timo Lukkarinen är det ändå rätt få som är symtomfria efter fem dagar, vilket är förutsättn­ingen för att få röra sig bland folk redan sju dagar efter de första symtomen.

Finns det en risk för att människor fuskar och avbryter isoleringe­n för tidigt? – Hemisoleri­ng är ett samspel. Vi måste kunna lita på att den fungerar och att människor följer den. Vi kan inte isolera alla smittade på sjukhus som några enstaka slarvar.

Och dessutom, tillägger Lukkarinen, kan man få böter om man inte följer bestämmels­erna för isolering.

Det finns ingen stadsdel i Helsingfor­s där smittsprid­ningen skulle avvika från andra. Det finns heller ingen indelning i öst eller väst, norr eller söder. Timo Lukkarinen chefsläkar­e för stadens hälsostati­oner

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland