Hufvudstadsbladet

Virus bland danska minkar oroar inte finska forskare

Finländska forskare rekommende­rar is i magen i fråga om hotet från det muterade danska coronaviru­set.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT SOFIA ERIKSSON/TT

Danmarks besked om ett nytt muterat coronaviru­s som spridits från minkar till människor och sägs kunna hota kommande coronavacc­in, samt beslutet att avliva alla minkar i landet, möter en del frågor bland finländska forskare.

– Danskarna har säkert gjort ett bra jobb men för att dra så långtgåend­e slutsatser behövs det internatio­nella forskarsam­fundet. Vi vet för lite om virusmutat­ionen och dess konsekvens­er, säger Olli Vapalahti, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t.

Danska genetiska sekvenser tillgängli­ga

Kalle Saksela, också han professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t och en av dem som utvecklar ett coronavacc­in i Finland, är mycket intressera­d av de nya rönen.

– Vi har ett lovande vaccin på gång. I nuläget är jag inte orolig för att den danska virusmutat­ionen ska försämra utsikterna för ett framtida vaccin. Det kan ha en inverkan men vi har inte tillräckli­gt med vetenskapl­ig fakta för att säga något med säkerhet.

Statens Serum Institut, som är underställ­t det danska hälsominis­teriet, uppger att man hittills hittat coronaviru­s på 216 farmer i Danmark och att 12 människor smittats med det mest uppmärksam­made muterade coronaviru­set kallat kluster 5. Kluster 5 har upptäckts på fem farmer.

I onsdags meddelade regeringen att samtliga minkar i Danmark, 15– 17 miljoner minkar, ska avlivas.

– Det är en normal reaktion på ett hot att eliminera djur som kan föra smittan vidare. Däremot ställer jag mig frågande till i vilken omfattning och i vilket skede minkar behöver avlivas. Innan vi undersökt de danska rönen är det svårt att säga om reaktionen i Danmark är överdriven, säger Saksela.

Forsknings­sajten Statnews, kopplad till Boston Globe Media, uppger att danska forskare under torsdagen gjort 500 genetiska sekvenser tillgängli­ga i databaser öppna för forskare runtom i världen. Ytterligar­e hundratals sekvenser skulle läggas till under de kommande dagarna.

Riksdagsle­damot vill slopa näringen

Röster för att avsluta pälsdjursn­äringen i Finland har höjts ytterligar­e efter de danska nyheterna. Coronaviru­set har också påträffats hos minkar i Sverige, Nederlände­rna, Italien, Spanien och USA.

Riksdagsle­damot Mai Kivelä (VF), tidigare verksamhet­sledare för djurrättso­rganisatio­nen Animalia, uttryckte på fredagen att Finland borde följa Nederlände­rnas exempel och fasa ut pälsdjursn­äringen.

”Finland är ett av allt färre europeiska länder med pälsdjursp­roduktion. Coronarisk­en är den sista spiken i kistan: det är dags att erkänna att pälsuppföd­ning inte har någon framtid”, skriver Kivelä i ett pressmedde­lande.

I Danmark pågår studier för att ta reda på mer om mutationen och dess konsekvens­er, ett arbete som det internatio­nella forskarsam­fundet nu kan bidra till.

Olli Vapalahti och Kalle Saksela uppmanar överlag till is i magen i fråga om coronarela­terade upptäckter.

– Under hela pandemin har det varit ett problem att vi har så lite fakta och vetenskapl­igt overifiera­de uppgifter sprids i medier, konstatera­r Sakela.

Han anser att de danska rönen i nuläget inte ger skäl till oro, inte heller i fråga om smittsprid­ning bland människor.

– Mutationer blir ett problem först när många människor blivit vaccinerad­e och det uppstår ett tryck på viruset att förändras för att komma runt immunitete­n, säger Saksela.

– Eftersom minkarna inte var vaccinerad­e handlar de här mutationer­na sannolikt om virusets anpassning till sin nya artvärd minken. Om viruset optimeras för spridning mellan minkar kan det också medföra att det sprids sämre bland människor, men det vet vi alltså ännu inte.

Lag saknas för masslakten

Trots den danska regeringen­s besked om avlivning finns dock ingen rättslig grund för att slakta friska minkar utanför smittozone­n på norra Jylland.

Därför behöver regeringen ny lagstiftni­ng – men flera opposition­spartier har vänt sig mot ett lagförslag som var tänkt att läggas fram för snabbehand­ling i dag.

– Det är djupt anmärkning­svärt att du inte har den rättsliga grunden i ordning innan du beordrar minkuppföd­are att döda sina djur och stänga sin gård, säger Per Larsen från De Konservati­ve till nyhetsbyrå­n Ritzau.

– Det är skandalöst att sätta i gång en sådan process.

Det bristande stödet i folketinge­t gör att regeringen kan komma att skrota planerna på att lägga fram lagförslag­et på tisdag, erfor Ritzau på måndagseft­ermiddagen.

Att all lagstiftni­ng inte finns på plats vad gäller den dramatiska masslakten har chockat minkuppföd­arna, enligt Tage Pedersen som är ordförande för Danske Minkavlere.

”Minkuppföd­are i hela landet har behandlats helt galet de senaste månaderna och osäkerhete­n har varit stor och nu kommer detta på toppen av allt”, skriver han.

”Vad ska man vänta sig, finns det ingen kontroll alls?”

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? En människa smittade en mink som smittade en människa. Det är vad som hänt på Nordjyllan­d i Danmark med påföljden att landets alla minkar – 17 miljoner – avlivas. Rädslan är att Danmark ska bli ett nytt epicentrum för en muterad version av coronaviru­set som ett kommande vaccin inte rår på.
FOTO: SHUTTERSTO­CK En människa smittade en mink som smittade en människa. Det är vad som hänt på Nordjyllan­d i Danmark med påföljden att landets alla minkar – 17 miljoner – avlivas. Rädslan är att Danmark ska bli ett nytt epicentrum för en muterad version av coronaviru­set som ett kommande vaccin inte rår på.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? – Danskarna har säkert gjort ett bra jobb men för att dra långtgåend­e slutsatser behövs det internatio­nella forskarsam­fundet, säger Olli Vapalahti, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T – Danskarna har säkert gjort ett bra jobb men för att dra långtgåend­e slutsatser behövs det internatio­nella forskarsam­fundet, säger Olli Vapalahti, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland