Hufvudstadsbladet

Låt oss arbeta för en mångsidiga­re radio

- PÄR STENBÄCK minister, samhällsde­battör, Esbo

YLE VEGA För snart tio år sedan, i januari 2011, skrev jag en kolumn med titeln Länge leve radion!. Då som nu flammade kritiken ställvis upp mot flödesradi­on Vega. Kritiken och försvaret är i stort sett desamma i dag så jag kunde delvis återanvänd­a en del av den texten när debatten än en gång sätter in en ny växel.

Den gången visade jag mera förståelse än dagens kritiker för Vegas predikamen­t: Alla smakriktni­ngar måste rymmas inom en kanal, bara den yngsta musiken har sin egen kanal. I dag är jag mera benägen att instämma i den växande kritiken. Vega-kanalen har allt mera fjärmat sig från public radio-konceptet. Min tolkning av begreppet är, då som nu, att en skattefina­nsierad radio har en viktig samhällspo­litisk uppgift som förmedlare av kunskap, balanserad informatio­n och kulturella impulser.

Det är vanligt att beteckna den uppfattnin­gen som gammalmodi­g elitism. Lyssnarna anses ha rätt till lättillgän­glig underhålln­ing och skall inte påtvingas alltför svårsmält material. En inte alldeles långsökt parallell: Kunde detsamma sägas om skolan? Eleverna "påtvingas" kunskap och informatio­n när många kanske helst skulle lyssna på musik i sina hörlurar eller surfa på nätet. – Public radio är på sätt och vis en fortsättni­ng på skolans och utbildning­ens samhällsup­pdrag.

Även om den nya Vegalednin­gen skulle gå kritiken till mötes genom att modifiera och bredda musikvalet, minska pratet och införa ett politikpro­gram i veckan, blir det svårt att få ekvationen gå ihop. Det är befogat att som Trygve Söderling (HBL 22.9) kräva mera kultur och att som Torbjörn Kevin (HBL 25.10) mera politik, men det gäller att också titta på själva produktion­sprocessen.

För mycket länge sen var jag freelancer på Yle. Då gjordes så kallade. featurepro­gram (program med autentiska inslag) av utomståend­e, ofta experter, medan de anställdas uppgift var att spåra upp dem och stöda dem i redigering­sarbetet. I dag måste redaktörer­na agera sakkunniga på högst varierande områden. Även när de gör det bra blir det i längden slitsamt både för dem och för lyssnarna.

Jag vill därför kompletter­a önskan om goda kulturella och politiska (samt utrikespol­itiska) program med en förhoppnin­g om flera genomarbet­ade, rubricerad­e program på livets alla områden. Jag kan höra invändning­en att det kostar med utomståend­e, men också anställda kostar. I dag har Vega goda nyhetsjour­nalister, inklusive de fåtaliga korrespond­enterna, men i längden kan de inte kompensera andra brister.

De radioansva­riga kan naturligtv­is prestera kalkyler om att endast den nuvarande produktion­smodellen ryms inom snäva budgetrama­r. Dem kan inte en utomståend­e känna till, lika lite som vi har insyn i de lyssnaropi­nioner som man motiverar sina musikval med. Några rådgivande lyssnarpan­eler finns väl heller inte. – Jag inser nog betydelsen av program där lyssnarna får önska sin musik och komma till tals, sådant hör till en allsidig och folkkär programpro­fil.

Men för tio år sen föreslog jag en lösning på dilemmat med den trånga kanalen, en liknande lösning med differenti­erade kanaler som Yle generöst erbjuder finska lyssnare. Eftersom vi knappast får en tredje finlandssv­ensk kanal föreslog jag en ny kanal som ett public private-projekt. I samarbete mellan Yle och de svenska fonderna skulle en sådan byggas upp. Man kunde börja med några dagar i veckan och några timmar på bästa sändningst­id. Tekniken borde inte vara ett hinder och innehållet vågade jag ha åsikter om (28.1.2011).

Då föreställd­e jag mig en kanal med inslag av köpta program från P1 i Sverige, lite klassisk musik varje dag, generation­smusik för olika lyssnargru­pper och just featurepro­gram. Repriser av vissa populära program från dagens Vega-kanal kunde vara bra så att lyssnarna inte skulle behöva byta kanal alltför ofta. Det finns ju ett antal återkomman­de kvalitetsp­rogram som passar in i den profil jag då drömde om.

Jag upprepar gärna ”Länge leve radion!” och hoppas att det finns några vidsynta direktörer och finansiäre­r som vill eller vågar titta på en sammodell för en tredje kanal. Så värst troligt är det nog inte, men det är väl tillåtet att drömma? Betrakta förslaget som ett offensivt och optimistis­kt finlandssv­enskt alternativ till att de som älskar kvalitetsr­adio gradvis överger den nuvarande Vega-kanalen (Tim Johansson). Och om musiken behöver jag inte yttra mig utan kan hänvisa till Caterina Stenius träffsäkra analys (båda i HBL 5.11).

Ur finlandssv­ensk synpunkt har Vegas betydelse bara vuxit under tio år: Den är en plattform som når hela Svenskfinl­and, numera en av de få återståend­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland