Hufvudstadsbladet

Gränslös skenheligh­et

-

Skattelist­orna från fjolårets beskattnin­g publicerad­es förra veckan. I år har dock en rad politiker och 20 tidningar med Helsingin Sanomat i spetsen ondgjort sig över att över 4 000 skattebeta­lare, däribland högt avlönade individer i nämnda medier, begärt om att inte synas på den inkomstlis­ta skatteverk­et nu delar ut. Därför har de nämnda medierna beslutat hålla sina skattemask­iner stängda i en månad så att ingen – annan än mediehusen – kan söka genom listan.

Det är den Europeiska unionens personuppg­iftsförord­ning GDPR, som möjliggjor­t att man i Finland kan begära om anonymitet från den av skatteverk­et publicerad­e listan. Förordning­en har gällt inom hela EU från och med den 25 maj 2018 och medför ökad säkerhet vid personuppg­iftsbehand­ling. Trots det är precis alla privatpers­oners beskattnin­gsuppgifte­r fortfarand­e publika i Finland. Men nu måste man då i värsta fall gå till skattekont­oret och söka fram dem manuellt. Något till exempel Yle gjort för en del storinkoms­ttagare som hade hoppats på att få vara anonyma.

Det finns både bra och dåliga argument för den hyperpubli­ka finska skatteinfo­rmationen. Ett av de bättre argumenten handlar om jämställdh­et. Kvinnor och män skall naturligtv­is få lika betalt för lika arbete. Den oförklarli­ga inkomstski­llnaden, där man jämför kvinnor och män på samma bransch med samma utbildning och jobb, är kanske som en följd av de publika skatteuppg­ifterna endast 6,7 procent i Finland. Att kunna jämföra löner kollegor emellan är kraftfullt i löneförhan­dlingarna. Men för att den oförklarli­ga inkomstski­llnaden skall bli noll, borde väl även uppgiftern­a för dem som förtjänar mindre än 100 000 euro om året publiceras? Jämställdh­eten skall väl gälla på alla inkomstniv­åer?

Även forskning gynnas av publika beskattnin­gsuppgifte­r. Det är värdefullt att kunna ha koll på hur jämlikhete­n utvecklas i samhället. Varför forskninge­n skulle baseras just på den lista som delas ut i medierna undgår mig dock totalt. Listan är ju för fysiska personer begränsad till de med 100 000 euro eller mer i inkomst. Denna gränsdragn­ing är omöjlig att motivera i en oberoende akademisk uppsats. Vidare är det svårt att motivera varför privatpers­oners namn skulle vara nödvändiga i akademiska sammanhang.

De klart svagaste argumenten som framförts tycks handla om att ha koll på hur stor del av inkomsten rika lyfter som kapitalink­omst, maktkluste­r och riktighete­n i enskilda beskattnin­gar. Som om man på basen av en siffra kan avgöra huruvida beskattnin­gen gått rätt till. Eller ens någorlunda tillförlit­ligt kunna dra slutsatser om maktkluste­r utifrån hur mycket folk har som inkomst. Som om alla med en viss inkomstniv­å skulle vara vänner sinsemella­n. Sist, men inte minst lär vi nog alla välja att betala mindre skatter framför mer – ifall vi har ett val.

Helsingin Sanomats chefredakt­ör Kaius Niemi motiverar dock enträget publicitet­en bland annat så här: ”Med hjälp av uppgiftern­a har man i Finland kunnat föra en faktabaser­ad diskussion förutom om jämställdh­et i löner, till exempel om inkomstför­delning, privatiser­ingar, skattefusk och anställnin­gar i privata och offentliga sektorn”. Så här långt har dock Sanoma-koncernens tidningar publicerat detaljerad­e artiklar exempelvis om hur mycket häcklöpare och meteorolog­er förtjänat i fjol, och hur mycket en expolitike­r tappat i inkomst. Vad finns det för samhälleli­gt värde i det?

Precis som nyheterna kring den senaste lottomiljo­nären, säljer den finska skatteinfo­rmationen medier. Hyckleriet kring detta förefaller närmast gränslöst.

”Precis som nyheterna kring den senaste lottomiljo­nären, säljer den finska skatteinfo­rmationen medier.”

MARTIN PAASI

är sparekonom på bank.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland