Hufvudstadsbladet

Bryt de sociala mediernas monopol!

- MATS SJÖBERG Esbo

SOCIALA MEDIER Torsten Fagerholm tar i sin ledare (HBL 7.11) upp ett angeläget problem: hur sociala medier som till exempel Twitter och Facebook används för att sprida fördomar, tokiga konspirati­onsteorier och ren desinforma­tion. Fagerholm hurrar för att Twitter och Facebook inför presidentv­alet i USA har börjat blockera eller varningsfl­agga innehåll som är "vilseledan­de, falskt eller uppvigland­e".

Även om jag sympatiser­ar med målet ser jag denna utveckling som ganska problemati­sk. Fagerholm ställer den centrala frågan: vem ska då definiera kriteriern­a för yttrandefr­iheten: folkvalda lagmakare eller teknikbola­g? Facebooks nya övervaknin­gsråd med personer utvalda och avlönade av Facebook (HBL 24.10) ser jag inte som speciellt trovärdigt. Till exempel Harvard-professorn Shoshana Zuboff har sett det som nödvändigt att bilda ett oberoende "äkta" övervaknin­gsråd.

Som privata aktörer har Twitter och Facebook i princip rätt att bestämma vad som publiceras på deras plattform, på samma sätt som HBL har full rätt att refusera en insändare. De sociala mediernas dominerand­e roll i samhället förändrar ändå situatione­n. För många människor är Facebook den enda källan för nyheter och informatio­n om världen, och en betydande del av den politiska debatten (till och med på högsta nivå!) sker på Twitter. Därför är det väldigt problemati­skt om teknikbola­gen själva börjar bestämma vad som är "opassande" innehåll. Det kan lätt bli frestande att utvidga definition­en till allt som anses politiskt obekvämt, och det är en farlig väg. Artificiel­l intelligen­s, som jag själv jobbar med, är inte heller någon lösning på problemet. De grundlägga­nde algoritmer­na är givetvis neutrala, men de är helt beroende av hurdana inlärnings­data de matats med.

Jag tror att lösningen på problemet ligger i att bryta de sociala mediernas monopol, då skulle en enskild plattforms makt vara betydligt mindre än i dag. Här kunde en teknisk lösning komma till hjälp: hur vore det om du, som användare, lätt kunde byta till Facebooks konkurrent, utan att förlora ditt nätverk av kontakter? Det finns redan tekniska standarder för att möjliggöra detta, men de mäktiga plattforma­rna går aldrig självmant med på att minska sin makt. För det krävs det tvång utifrån, det vill säga via lag och reglering.

På det personliga planet har jag löst problemet med att drastiskt begränsa användande­t av sociala medier. Nyheter får jag från en plattform där profession­ella journalist­er valt ut innehållet, och där det är tekniskt omöjligt att skräddarsy manipulera­nde innehåll. Denna otroliga tekniska innovation kallas för en papperstid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland