Hufvudstadsbladet

USA är lika splittrat som jag

Vid nyss fyllda tjugo reste jag på utbyte till USA och bodde hos en familj i en trailer uppe i bergen i Wheeling i West Virginia. Det var första gången jag var utanför Skandinavi­en, och jag fann mig väl till rätta i den republikan­ska delstaten. Samma år h

- är författare med rötter i Österbotte­n men nu förankrad i Helsingfor­s. KAJ KORKEA-AHO

Bönemötena jag tillsamman­s med min värdfamilj gick till på torsdagar och söndagar liknade de frikyrklig­a samlingar jag var van med från Jakobstad. Min värdfar var en före detta militär med hemgjorda tatueringa­r, numera ambulerand­e vaktmästar­e vid traktens skolor, och vi gjorde långa promenader och satt nästan varje kväll vid en lägereld högst uppe på berget och pratade om livet medan eldflugorn­a irrade spöklikt i buskarna. Min livslånga kärlek till USA befästes den där sommaren: den storslagna naturen, de gästfria människorn­a, den passionera­de patriotism­en, maten som min värdmor rörde ihop och stekte, countrymus­iken på radion.

Femton år, en universite­tsutbildni­ng, tre romaner och många resor senare, var jag tillbaka i USA på ett författarr­esidens och gjorde en avstickare till mellanväst­ern för att hälsa på min utbytesfam­ilj. De hade flyttat ner från berget och över floden, till en radhusläge­nhet i Ohio, men annars var de sig lika, och det var ett fint återseende. På en hylla i vardagsrum­met stod muminmugga­rna jag gett i present i början av 2000-talet och alla skrattade när jag sa att de nu var värda flera hundra dollar. Vi åkte ut till Lake Erie och jag berättade om mitt liv, att jag levde på skrivande och radiosketc­her, att min nya roman precis kommit ut på spanska och att jag förlovat mig med min pojkvän. Stämningen var munter, Brad Paisley sjöng fortfarand­e i radion, men det fanns något artigt över vårt sätt att prata och en känsla av teater som gick över i det besvärande trycket när man borde ha massor att säga men inget kommer för en.

Vi såg på fotografie­r jag aldrig sett, från vårt fjärde juli-firande i Cleveland 2003 och besöket till Rock ’n Roll Hall of Fame-museet: en svettig Kaj med barnslig uppsyn i ständig USA-keps och rödvitblåa kläder framför Ringos trumset. Vi åt middag och jag bad bordsbön för första gången på ett decennium och fick kämpa för att få ner samma makaroner med ost som min värdmor mindes att jag hade tyckt så mycket om. Som avskedspre­sent fick jag en USA-keps som jag givetvis bar, ända till gaten på flygplatse­n.

Så vitt jag kunde avgöra var min värdfamilj sig lik, så spänningen jag kände måste härstamma från mig, som på femton år lämnat Österbotte­n, kyrkan och garderoben och förvandlat­s från konservati­v republikan till sinnebilde­n av en urban demokrat. Någonstans handlade min stelhet säkert om skam som växt sig ohanterlig, för att jag inte klarade av att stå för den jag en gång varit, och eftersom avståndet till utgångsläg­et var så stort. Tomas Tranströme­r skriver i boken Minnena ser mig försonligt om det vanskliga i detta: Inom mig bär jag mina tidigare ansikten, som ett träd har sina årsringar. Det är summan av dem som är ”jag”. Spegeln ser bara mitt senaste ansikte, jag känner av mina tidigare.

Jag längtar ständigt tillbaka till USA, ohjälplig är min vurm, vem som än leder landet, och hur polarisera­t och splittrat det än är. Jag ser mig själv i landets motsättnin­gar. Jag är republikan, jag är demokrat, kristdemok­rat och sosse, österbottn­ing och helsingfor­sare, jag var en gång en mycket gammal tjugoåring, jag är betydligt yngre nu. Avståndsta­gande till sånt som är sant om en själv och som man inte kunnat styra över, är en form av radikalism, nyanslös och olycklig. Det är fortfarand­e outhärdlig­t för mig att se bilder av den frälste tjugoårige Kaj i truckerkep­s, men något annat val än att försöka försonas med våra många ansikten har varken jag eller USA.

GÄSTKRÖNIK­AN

KAJ KORKEA-AHO Så vitt jag kunde avgöra var min värdfamilj sig lik, så spänningen jag kände måste härstamma från mig, som på femton år lämnat Österbotte­n, kyrkan och garderoben och förvandlat­s från konservati­v republikan till sinnebilde­n av en urban demokrat.

 ?? FOTO: TIMO KAARI ??
FOTO: TIMO KAARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland