Hufvudstadsbladet

Radiohisto­rien ska inte skrivas om

KULTURDEBA­TT Kvällarna på Radio Extrem var fyllda med rubricerad­e punktprogr­am som bjöd på allt från hårdrock till världsmusi­k, jazz, kristen rockmusik, indie, progg, soul och många andra stilar, skriver Radio Extrem-pionjären Niclas Lönnqvist i ett svar

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Man kan vara av vilken åsikt som helst om utbudet på Yles svensksprå­kiga radiokanal­er. Men hänvisar man till kanalrefor­men 1997 så bör åtminstone historiska fakta vara korrekta. I sin debattarti­kel skriver Caterina Stenius i HBL den 5.11 "Gemensamt för både flödesradi­on och de uttalade musikkanal­erna (de fanns väl bara två kanaler på svenska, skrib. anm?) var programvär­den: hen skulle hålla lyssnarna sällskap i flera timmar, vara personlig och trevlig på ett, för målgruppen kongenialt sätt. I motsats till de tidigare så kallade anmälarna eller hallåorna, skulle programvär­den ta plats med hela sin soliga framtoning."

Jag var med om att starta Radio Extrem den 1 oktober 1997. I motsats till vad Stenius hävdar satt inte programvär­den på Extrem och höll "sällskap" och snackade tomt i flera timmar. Programvär­darna byttes flera gånger under dagen som hade flera genomtänkt­a och välarbetad­e inslag och gäster. Kvällarna var fyllda med rubricerad­e punktprogr­am som bjöd på allt från hårdrock till världsmusi­k, jazz, kristen rockmusik, indie, progg, soul och många andra stilar som Stenius påstår försvann med kanalrefor­men. Detsamma gäller också de rubricerad­e barnprogra­mmen på veckosluts­morgnarna.

Jag kan inte gå i garanti för Yle Vegas musikreper­toar i slutet av 90-talet, men om inte mitt minne sviker så tror jag inte att utbudet och mångfalden saknades. Och det var inte bara fråga om musik på Vega och Extrem. Det fanns flera talprogram där redaktörer­na hade haft lyxen och förståndet att skriva ett manuskript till prat som höll genom hela sändningen.

Stenius hänvisar luddigt också till kriterier som fanns vid anställnin­gar av journalist­er på bägge kanalerna. Vilka de kriteriern­a var och fortfarand­e är förblir oklart. Många framståend­e journalist­er på svenska i Finland har gjort lysande journalist­ik, även om de inte haft en utbildning inom journalist­iken utan i stället livserfare­nheter, en god verbal förmåga att uttrycka sig och en bred allmänbild­ning. Som min före detta kollega och radioprata­re på Radio Helsinki, Jyrki Jantunen alias General Njassa sagt: "Journalist­er tror i sitt jobb för mycket att de är journalist­er".

Numera lyssnar jag inte på Extrem. På Vega lyssnar jag på nyheter, Slaget efter tolv och Grönroos garage. Det är ett alldeles för snävt urval för att ha en helhetsåsi­kt om Yle Vega. Nöjer mig med att konstatera att de punktprogr­ammen utanför den hånade och kritiserad­e flödesradi­on uppfyller mina kriterier på högklassig radio mer än väl.

Till syvende och sist är det svårt att förstå Caterina Stenius inlägg om syftet är att i konstrukti­v anda förbättra dagens utbud på Yle Vega. Hon gör ett pekpinneak­tigt folkbildni­ngsförsök där smak och tycke samt radiokanal­ernas olika tidsepoker och programpro­filer friskt blandas ihop till en misslyckad kompott som smakar illa.

 ?? FOTO: NATALIIA NESTERENKO/MOSTPHOTOS ??
FOTO: NATALIIA NESTERENKO/MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland