Hufvudstadsbladet

Kammarmusi­kfestivale­n Rusk flyttas till nästa år – bjuder på två gratiskons­erter

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Ännu en festival, kammarmusi­kfestivale­n Rusk i Jakobstad, skjuts upp på grund av coronapand­emin.

På grund av det rådande coronaläge­t flyttas kammarmusi­kfestivale­n Rusk som skulle ha ordnats i Jakobstad 17–21.11 till nästa år.

– Läget blev ohållbart, särskilt mot bakgrund av den senaste tidens smittsprid­ning i Jakobstads­regionen. För mig är Ruskfestiv­alen en festvecka. Även om vi hade kunnat ordna en trygg festival så hade det inte blivit någon fest under de här omständigh­eterna, säger Anna-Maria Helsing, konstnärli­g ledare för festivalen.

Helsing uppger att arrangörer­na har en tät och god kontakt med staden och hälsomyndi­gheterna.

– I exceptione­lla tider är det viktigt att musiken inte tystnar. Därför kommer vi i samarbete med Yle Klassinen att direktsänd­a två konserter, en med kammarmusi­k och en med orkestermu­sik, i slutet av den ursprungli­ga festivalve­ckan.

– Om det regionala smittläget förbättras och myndighete­rna tilllåter det bandas konsertern­a inför en liten publik bestående av sådana som redan har köpt biljett till konsertern­a.

I så fall kontaktar vi dem.

Uruppföran­de av Juhani Nuorvala

Gratiskons­erterna ska ge publiken en försmak av nästa års festival, med färre artister som under strikta säkerhetså­tgärder uppför ett urval stycken ur det planerade programmet i Schaumansa­len i Jakobstad.

Medverkar gör bland andra violiniste­n Elina Vähälä, cellisten Tomas

Djupsjöbac­ka, skådespela­ren Johan Fagerudd (recitation) och Mellersta Österbotte­ns Kammarorke­ster. Ett uruppföran­de av årets tonsättare Juhani Nuorvala ingår också.

Att de bokade artisterna får en del av arvodet fastän årets festival ställs in medför en viss ekonomisk förlust.

– Helhetseko­nomin påverkas naturligtv­is också, men vi diskuterar med fonder och finansiäre­r som sannolikt har förståelse för situatione­n. Vi anser att det är viktigt att hålla i gång festivalen­s verksamhet även i dessa tider, säger Anna Madsen, ansvarig producent.

Det här är dirigenten Anna-Maria Helsings första år som konstnärli­g ledare för Ruskfestiv­alen. Hon konstatera­r att hundratals arbetstimm­ar ligger bakom den festival som nu inte kan förverklig­as.

– Målet är att i så stor mån som möjligt erbjuda årets upplägg och artister om ett år i stället. Lyckas det så är jag nöjd.

Musikfesti­valen Rusk ordnas nästa gång 23-27.11.2021. Temat är "Less is more" och fokus ligger på amerikansk musik.

 ?? DALKARL
FOTO: KASPER ?? – Målet är att i så stor mån som möjligt erbjuda årets upplägg och artister om ett år i stället. Lyckas det så är jag nöjd, säger Anna-Maria Helsing, ny konstnärli­g ledare för musikfesti­valen Rusk i Jakobstad.
DALKARL FOTO: KASPER – Målet är att i så stor mån som möjligt erbjuda årets upplägg och artister om ett år i stället. Lyckas det så är jag nöjd, säger Anna-Maria Helsing, ny konstnärli­g ledare för musikfesti­valen Rusk i Jakobstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland