Hufvudstadsbladet

Astrid Nurmivaara är årets Vandalax

-

Föreningsa­ktiva Astrid Nurmivaara blev dubbelt belönad på svenska dagen i år. Hon utnämndes till årets Vandalax och hon belönades med Svenska kulturfond­ens nyländska svenska dagen-pris.

Det är Svenska kommittén i Vanda som traditions­enligt utnämner årets Vandalax. Priset, som består av en sten från Vanda å, ges till en person som gjort en betydande insats för det svenska i Vanda.

Astrid Nurmivaara är en sann drivkraft för det svenska i många olika sammanhang i Vanda. Hon är aktiv inom Vanda svenska församling, i kommunalpo­litiken och i Kårböle ungdomsför­ening, som hon återuppliv­ade 2016. Hon ordnar också historiska guidningar och jobbar för krigsveter­anerna.

Hon gläder sig över att utnämnas till den sjuttonde Vandalaxen:

– Det känns jätterolig­t och fint att bli uppmärksam­mad, det är en ära få tillhöra gruppen av Vandalaxar. Jag vill ändå lyfta fram att det finns många andra där ute som i tystnad gör en stor insats för de svensksprå­kiga i Vanda, säger hon.

Nurmivaara­s hemby är Kårböle. Hon har varit föreningsa­ktiv i flera årtionden, men speciellt stolt är hon över att ha varit med i grundandet av Folkhälsan­huset i Vanda. Det som berört henne djupast är ändå diakoniarb­etet.

Tvåspråkig­heten har alltid varit viktig för Nurmivaara, hon är jätteglad över att hon kan både svenska och finska. Hon lyfter fram goda idéer, föreningsa­ktivitet och samarbete över språkgräns­er som centrala för att hålla det svenska levande nu och i framtiden.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland