Hufvudstadsbladet

Vi behöver inget förvaltnin­gsmonster

- MIA LAIHO riksdagsle­damot (Saml), medicine doktor, Esbo

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN En förnyelse av social- och hälsovårds­reformen behövs. Befolkning­en blir allt äldre och behovet av service ökar. Samtidigt är den ekonomiska situatione­n inom den offentliga sektorn krävande. Ökande kostnader måste tyglas.

Det viktigaste målet för vårdreform­en är bättre tillgång till vård och läkare. När människan är i behov av vård måste hen också få det. Man måste satsa mer på förebyggan­de tjänster i ett tidigare skede än nu och inom primärhäls­ovården. Hela vårdkedjan, alltifrån primärhäls­ovård till specialise­rad sjukvård måste fås i ordning. Även vad det gäller hälso- och socialserv­icen.

Regeringen­s planerade vårdreform uppfyller inte ett enda av dessa mål.

Reformens kärnproble­m är det förvaltnin­gsorienter­ade tankesätte­t. Kundens bästa har lämnats i bakgrunden. Finansieri­ngen av regeringen­s förslag ligger på en ohållbar grund. Nyland kommer till exempel att förlora 300 miljoner euro, utan att få något i gengäld. Regeringen framför inga trovärdiga åtgärder som skulle tygla skenande kostnader. I reformen förbiser man en stor del av sektorn. Många företags, föreningar­s och organisati­oners kunnande och kompetens lämnas outnyttjad­e. Samtidigt skrotar man kommuners självständ­ighet och demokratin flyttas allt längre bort. Allt detta försvagar dessutom städernas livskraft och dess investerin­gsförmåga.

Lönar det sig att genomföra stora reformer som skrotar många bra saker, utan att tillföra något nytt och bättre? Nu måste vi koncentrer­a oss på att förbättra servicen för oss alla, i stället för att satsa stora summor på administra­tiva reformer. Ute på arbetsfält­et upplever man reformtröt­thet som bara belastar personalen. Efter coronakris­en behövs alla pengar till tjänster för folket.

Samlingspa­rtiet är inte ensamt om kritiken, tvärtom är oron omfattande på många håll. Stora städer, undervisni­ngsbransch­en, föreningar och olika organisati­oner, företag och många andra har uttryckt sin oro över vad reformen för med sig.

Tidtabelle­n är inte heller realistisk. Om dessa så kallade välfärdsom­råden vill inleda sin verksamhet 2023 borde man ha valet till välfärdsom­rådena redan i början av 2022. I praktiken betyder detta att lagen borde klubbas igenom redan nästa sommar. Därför har regeringen bråttom att lämna lagförslag­et till riksdagen för behandling redan innan jul.

Ministerie­t fick in nästan 800 utlåtanden från remissrund­an om lagförslag­et, som var på 1 200 sidor. Man borde grundligt gå igenom alla dessa utlåtanden, men det är helt orealistis­kt att göra detta med en så snäv tidtabell. Städer och kommuner har också kritiserat processen för att deras åsikter inte har tagits i beaktande.

Nu är det inte en bra tid för att bygga ett förvaltnin­gsmonster, utan vi måste koncentrer­a oss på att reparera problemen i det nuvarande systemet. Låt oss börja med att människorn­a smidigt ska få vård och omsorg när hen så behöver

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland