Hufvudstadsbladet

Segregerin­g ska motverkas i Helsingfor­s

Vad för slags Helsingfor­s bygger vi, och åt vem? Det var en fråga som stadsfullm­äktige diskuterad­e i flera timmar.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Helsingfor­s har godkänt sitt nya bostadspol­itiska program. I det ingår det att man ska motverka segregerin­g i Malmgård, Gamlas, Malm och Mellungsby. En tredjedel fler bostäder ska byggas här fram till 2035.

– Helsingfor­s bestämmer varken över flyttrörel­sen inom Finland eller om invandring­spolitiken. Men om staden inte beaktar dem i sin bostadspol­itik leder det till sociala problem, till att skillnader­na mellan olika områden växer och till trångboddh­et, säger fullmäktig­emedlemmen Tuomas Rantanen (Gröna).

När fullmäktig­e i Helsingfor­s samlades under onsdagskvä­llen var det i synnerhet en fråga som intressera­de. Och det var stadens nya bostadsoch markprogra­m (BM). Planen är en rejäl ökning av antalet bostäder som byggs varje år. År 2023 ska det totala antalet upp från 7 000 bostäder till minst 8 000 bostäder.

– Alla måste ha råd att bo i Helsingfor­s. Därför är det viktigt att målet för bostadspro­duktionen ökar med tusen bostäder. Men enbart mängden är ingen lösning. Vi behöver klart fler rimligt prissatta bostäder, säger Eveliina Heinäluoma, som är SDP:s gruppordfö­rande.

Enligt henne är partiet nöjt över att produktion­en av Ara-bostäder ökar med 5 procent, till 30 procent av bostäderna som byggs i Helsingfor­s. En Ara-bostad är en statligt subvention­erad hyres- eller delägarbos­tad.

– I framtiden behöver de öka till 40 procent.

Inom Samlingspa­rtiet glädjer man sig åt att de fritt finansiera­de bostäderna ökar.

– Det har en symbolisk betydelse att hälften av bostadspro­duktionen i framtiden inte regleras på något sätt. Vi går med små steg tillbaka mot en fri bostadsmar­knad, säger Daniel Sazonov, gruppordfö­rande för Samlingspa­rtiet.

Han konstatera­r att det höga boendepris­et aldrig får utgöra ett hinder för att ta emot ett jobb i Helsingfor­s. Att antalet studie- och ungdomsbos­täder ökar med 500 om året från och med 2023 är också värt att nämna, menar Sazonov.

Segregerin­g i Gamlas och Malm

Enligt fullmäktig­emedlemmen Tuomas Rantanen (Gröna) är tyglandet av ojämlikhet­en mellan olika områden i Helsingfor­s den mest betydande sociala utmaningen just nu.

– Helsingfor­s bestämmer varken över flyttrörel­sen inom Finland eller om invandring­spolitiken. Men om staden inte beaktar dem i sin bostadspol­itik leder det till sociala problem, att skillnader­na mellan olika områden växer och till trångboddh­et, säger han.

Och i det nya programmet tänker också Helsingfor­s ta i med hårdhandsk­arna mot segregatio­nen. Man riktar in sig på Malmgård, Gamlas, Malm och Mellungsby. Här ska det byggas en tredjedel fler bostäder fram tills 2035.

– I de här områdena verkar vi också inom utbildning­en och förebygger ungas marginalis­ering, men utan stödet från bostadspol­itiken kan förnyelsen av områdena knappast lyckas, säger biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna).

Hon konstatera­r att samma metoder kan användas också i andra områden som kräver uppmärksam­het, till exempel i Havsrastbö­le.

– När vi förnyar de här stadsområd­ena bygger vi mer och bygger om. Det här gör att bostadsmar­knaden förbättras och invånarmän­gden ökar. Då blir det lättare att satsa på service.

"Dålig utveckling"

Detaljerna i det nya bostads- och markprogra­mmet var något som de politiska grupperna i stadsstyre­lsen redan förhandlat om, precis som om nästa års budget. Alla grupper hade ställt sig bakom förslaget, med undantag av Sannfinlän­darna.

– Alla partier i fullmäktig­e är oroliga över segregatio­nsutveckli­ngen. Det här BM-programmet snabbar upp den dåliga utveckling­en genom att öka på bostadsbyg­gandet och andelen hyresbostä­der, säger Jussi Halla-aho (Sannf).

Han kom med ett förslag att hela programmet ska skickas tillbaka till tjänstemän­nen för beredning. Men något nämnvärt stöd fick han inte. Det var bara sju personer som tyckte det var en god idé: sannfinlän­darna i fullmäktig­e, Paavo Väyrynen (Ett sunt Helsingfor­s) och Mika Ebeling (KD/Blå framtid).

– I partiernas överenskom­melse utgår man från att kompletter­ingsbyggan­de av hyresbostä­der görs på ställen de knappt finns sedan förut. Alltså i bättre områden. Nu får också andra än bara de som bor i problemför­orter njuta av mångkultur­ens glädje, säger Halla-aho.

Han tog i samma veva upp de 100–150 ungdomar som Helsingfor­spolisen är oroad över. En stor del av dem har utländsk bakgrund och kriminalit­eten hopar sig bland dem.

Diskussion­en, som blev utdragen, pågick i flera timmar. Hela 95 gånger hade någon av ledamötern­a ordet under kvällen.

Mika Ebeling kom med ett motförslag som handlade om Malms flygplats. Enligt honom skulle fullmäktig­e få avgöra om området byggs ut eller bevaras som flygplats, ifall det ordnas en rådgivande folkomröst­ning i frågan. Förslaget, som fick bara 14 röster, gick inte vidare.

Också Laura Kolbe (C) kom med en åtgärdsmot­ion, alltså ett tillägg, om p-platser. Inte heller det gick vidare, utan fick endast 7 röster.

Efter att det bostadspol­itiska programmet godkänts lämnade Sannfinlän­darna in en avvikande åsikt.

 ?? FOTO:
LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) tog upp Havsrastbö­le som ett exempel på ett område som behöver uppmärksam­het. Fullmäktig­emedlemmen Jussi Halla-aho kritiserad­e det nya bostadspol­itiska programmet.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV Biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) tog upp Havsrastbö­le som ett exempel på ett område som behöver uppmärksam­het. Fullmäktig­emedlemmen Jussi Halla-aho kritiserad­e det nya bostadspol­itiska programmet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland