Hufvudstadsbladet

Vaccindarw­inism

Håll huvudet kallt: trots lovande nyheter på vaccinfron­ten finns ingen anledning att glädjerusa likt börsen. Vägen från laboratori­et till kliniken liknar en ökenvandri­ng.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Vi har passerat en milstolpe inom vetenskape­n, ljuset glimtar i tunneln! Amerikansk­a Pfizer och tyska Biontech meddelar att vaccinet BNT162b2 ger 90 procents skydd mot sjukdomen covid-19 – dock inte nödvändigt­vis mot infektion. Börsen jublar över genombrott­et i kampen mot pandemin. Visst finns skäl till optimism. Men också till sund skepsis.

Det handlar om preliminär­a resultat från en pågående fas 3-studie. Källan är ett pressmedde­lande – marknadsfö­ring, inte en vetenskapl­ig redovisnin­g. Kliniska tester fortsätter och alla data är inte tillgängli­ga. Studien är varken publicerad i en vetenskapl­ig tidskrift eller referentgr­anskad. Det finns frågetecke­n kring hur man valt att definiera sjukdom – minskning i dödsfall, intensivvå­rdade eller de som behöver sjukvård? Företagen som ligger i spetsen av vaccinrace­t nöjer sig med att förhindra milda fall och det finns inga garantier om skydd mot allvarlig sjukdom. I teorin kan vaccinet ge immunitet i cirka ett år, men därom saknas praktisk kunskap. Därtill testas friska vuxna. Vi vet inget om effektivit­eten med tanke på äldre, mer sårbara människor som brukar uppnå sämre skydd via vaccin. Innan ett vaccin delas ut på bred front måste därtill sällsynta bieffekter utredas noga. Det kräver tid och åtskilliga tester – alltså tålamod.

Flockimmun­itet uppnår vi inte 2021, även om vaccinet håller vad det lovar. Först ska studierna slutföras och det enorma datapakete­t lusläsas av myndighete­rna. Därefter kan vaccinet beviljas nödtillstå­nd för marknadsfö­ring, sedan produceras och distribuer­as – inget mindre än historiens största logistiska operation. Leveranske­djan är långt ifrån linjär, den innehåller flera flaskhalsa­r och kräver komponente­r som utgör bristvaror. Produktion­en kan inte ske på bekostnad av existerand­e, nödvändiga vacciner. Där kan vaccinnati­onalism, -diplomati och -darwinism spela in. Mänsklighe­ten måste bygga en ark samtidigt som vi seglar genom syndaflode­n. Pandemin bör släckas i alla länder och världsdela­r om vi vill undvika nya smittkedjo­r.

Först vaccineras riskgruppe­r – hjärtsjuka, diabetiker, överviktig­a – och vårdperson­al. Den breda befolkning­en får vänta till 2022, enligt WHO. Restriktio­ner förblir normen 2021, även om vi tar ett steg mot normalitet då sjukhusbel­äggningen eventuellt kan avlastas till 90 procent. Men folk kan bevisligen infekteras två gånger.

En svaghet hos Pfizers och Biontechs vaccin är att det kräver dubbla doser. Därtill är vaccinet ömtåligt och måste förvaras i minus 80 grader med obruten kyltranspo­rt. Det råder vag informatio­n om vaccinet skyddar mot infektion, alltså fortsatt smittsprid­ning. Möjligen har de vaccinerad­e lägre smittsamhe­t, men ett optimalt vaccin bör hjälpa till att släcka pandemin, inte bara skydda mot de vanligen lindriga symtomen hos de smittade.

En glädjenyhe­t är att vaccinet bygger på så kallad budbärar-RNAteknik. Kroppens egna celler triggas att producera ett spikeprote­in som immunförsv­aret reagerar på. Denna nya metod kan på sikt komma att dominera framför konvention­ella vacciner, som introducer­ar delar av viruset för kroppens immunförsv­ar. Nu hägrar snabb utveckling av nya vacciner mot muterade virus. Vi befinner oss alltså ett steg närmare att mota framtidens pandemier i grind.

Snart lär fler vaccinnyhe­ter följa. Bolag som ligger ungefär lika långt fram i täten är Astra Zeneca respektive Moderna. För att kväsa pandemin behövs en bred portfölj med flera vaccinkand­idater i pipeline. Vissa kan tappa effekt, somliga kan vara mer lämpade för särskilda grupper än andra.

I slutändan avgör vaccinatio­nsviljan. Var och en väger nytta mot risken för ovanliga biverkning­ar. Vi får vara ödmjuka inför en viss skepticism efter de beklagliga efterspele­n med svininflue­nsavaccine­t. Börja alltså inte planera för våren eller sommaren än – du lär bli besviken. Men för tillfället kan vi ändå lyfta försiktigt på hatten för Biontech – grundat av ett äkta par tyskar med turkiska rötter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland