Hufvudstadsbladet

Svenska NCC vill sluta asfaltera i Finland

Vägarna i Finland asfalteras till stora delar av svenska byggkoncer­ner. Nu söker en av dem, NCC, en köpare för sitt vägunderhå­ll i Finland.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Sveriges näst största byggföreta­g NCC tappar i omsättning och meddelar att bolagets asfalterin­gsverksamh­et i Finland är till salu. I Sverige, Norge och Danmark är bolagsledn­ingen nöjd med affärerna inom vägunderhå­ll, men inte i Finland.

I Finland asfalterar man med 270 anställda. Men affärerna går med förlust och NCC-koncernen är sedan 2018 besviken på resultatet. Asfaltsver­ksamheten bedöms nu sakna synergier med övrig verksamhet i Finland och därför söker NCC nu nya ägare, förklarar finländska NCC Industrys kommunikat­ionsdirekt­ör Merja Alastalo i ett mejlsvar till HBL.

NCC har också tappat stort som koncern och tog under årets tredje kvartal in order på bara 875 miljoner euro mot 1,25 miljarder under samma period i fjol. Bolaget meddelade också förra veckan att finländare­n Jyri Salonen som har lett koncernens NCC Industry-sektor som bland annat producerar asfalt och annat byggmateri­al lämnar företaget.

Risk för fåvälde i branschen

Enligt facktidskr­iften Rakennusle­hti skulle de två andra svenska byggkoncer­nerna Skanska och Peab vara naturliga köpare av NCC:s asfaltverk­samhet som koncentrer­ar sig till södra och västra Finland. NCC etablerade sig starkt i Finland genom att köpa upp de inhemska företagen Valtaties och statliga Destias asfaltverk­samhet 2008 och 2011.

Tidskrifte­n bedömer ändå att det skulle innebära en så stark koncentrat­ion av marknaden att konkurrens­myndighete­rna sannolikt stoppar en sådan affär. Peabkoncer­nen, som har sitt huvudkonto­r i norra Skåne, ska i dag ensam ha en 51 procents marknadsan­del av all asfalterin­g av statliga vägar i Finland.

Dras med spår av asfaltkart­ellen

NCC var ett av de stora byggbolag som långt senare dömdes för den stora kartellen mellan asfaltbola­g i Finland i slutet av 1990-talet – vilket NCC i dag säger kom med företagskö­pen i Finland.

Vissa av tvisterna från åren 1994 till 2002, särskilt med finländska kommuner, avgörs fortfarand­e i dag i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Så sent som hösten 2019 dömdes NCC betala ersättning­ar till Vanda stad för gångna tiders överpris på asfalterin­g.

I fjol producerad­es 5,5 miljoner ton asfalt. Över 40 procent av asfaltbelä­ggningen läggs på privata fastighete­r som industrifä­lt och parkerings­platser. I Finland asfalterad­e staten omkring 3 000 kilometer väg. Också flygplatse­r asfalterar årligen betydande ytor.

3 000 kilometer vägar asfalterad­e staten i fjol.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ KSF MEDIA-ARKIV ?? Asfalterin­g i Finland är till stora delar en svensk företagsve­rksamhet. Nu vill NCC med bas i Stockholm dra sig ur.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ KSF MEDIA-ARKIV Asfalterin­g i Finland är till stora delar en svensk företagsve­rksamhet. Nu vill NCC med bas i Stockholm dra sig ur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland