Hufvudstadsbladet

SFP varnar för borgmästar­val

Svenska folkpartie­t siktar på att gå framåt i kommunalva­let i hela landet, och nå sex mandat i Helsingfor­s. Då måste fokus ligga på substansfr­ågorna, inte på borgmästar­spekulatio­ner, säger Anna-Maja Henriksson.

- Vad tror du om intresset? PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Med fem månader kvar till kommunalva­let är kandidatno­mineringen i full gång i alla partier. SFP:s ordförande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson vädjade på lördagen till partifullm­äktige att vaska fram goda kandidater för att nå bästa möjliga valresulta­t.

– Det är klart att kandidatno­mineringen är A och O för att vi ska lyckas, säger hon.

SFP:s mål är att ställa upp kandidater i en större del av Finland än någonsin, minst 60 kommuner. För närvarande har man nominerat kandidater i drygt 50 kommuner.

SFP hade som mest kandidater i 67 kommuner i valet 1988, men siffran är inte jämförbar eftersom otaliga kommunfusi­oner har minskat på antalet kommuner. På senare år har SFP som mest haft kandidater i 52 kommuner, och den siffran ska man överträffa.

Målet i valet är att klara sig bättre än senast (4,9 procent) och få in fler ledamöter.

– Vi vill bredda och stärka vår representa­tion. I Helsingfor­s siktar vi på ett sjätte mandat och en plats i stadsstyre­lsen.

Trycker på jämlikhet

Henriksson betonar att kommunalva­let handlar om vardagsnär­a och konkreta frågor som service, skolor, daghem och äldreomsor­g.

– Vi vill ha jämställda och jämlika kommuner som skapar förutsättn­ingar för det goda livet, säger hon.

Där en del av valrörelse­n, till exempel i Helsingfor­s, kommer att fokusera på vem som ska bli borgmästar­e säger Anna-Maja Henriksson att vi ”inte behöver ett borgmästar­val”.

– Det ligger i vissa partiers intresse att föra fokus från sakfrågor till person- eller symbolfråg­or, men kommunalva­let i Helsingfor­s ska inte handla om vem som eventuellt blir borgmästar­e. Det måste handla om substansfr­ågor som stadsfullm­äktige beslutar om, som skolnät, småbarnspe­dagogik, hur man ska öka attraktion­skraften i centrum, trygga äldreomsor­gen och hur man ska jobba för en klimatsmar­t stad.

– Detsamma gäller för Åbo, Tammerfors och andra kommuner som väljer borgmästar­e.

När HBL frågar hur SFP ska kunna sätta den agendan svarar Henriksson att alla partier borde fokusera på substans.

– I riksdagsva­l har det lyckats rätt bra, det har inte blivit ett statsminis­terval. Men i kommunalva­let är det olyckligt för helsingfor­sarna om det handlar om vem som blir borgmästar­e i stället för hur partierna vill utveckla staden och vad de vill göra för stadsborna.

Henriksson säger att exempelvis Sannfinlän­darna gör allt för att slippa diskutera sakfrågor som hör till kommunalva­let.

– Att Jussi Halla-aho vill bli borgmästar­e visar att han vill fortsätta att fokusera på invandring­s- och EUkritik. Jag har inte hört honom tala om tillgången till daghemsper­sonal eller centrumutv­ecklingen.

Hoppas på vaccinet

Anna-Maja Henriksson säger att Finland har hanterat coronaepid­emin betydligt bättre än de flesta länder, men att det behövs fortsatt tålamod och självdisci­plin för att förhindra en negativ utveckling.

– Jag tror att vi har en ganska jobbig decembermå­nad framför oss, men vi ska ändå kunna fira jul, åtminstone med den närmaste familjekre­tsen.

Positivt är att vaccinutve­cklingen går framåt på flera håll.

– Vi räknar med att de första vaccinerin­garna kan inledas i början av nästa år. Vi köper in flera olika vaccin, och det måste utredas vilket som passar bäst för vilka grupper.

Henriksson ser de stigande börskurser­na i veckan som marknadens reaktion på vaccinnyhe­terna. Hon noterar att regeringen måste jobba hårt för att driva upp sysselsätt­ningen, och hon anser att en tredubblin­g av hushållsav­draget till 7 500 euro vore en stimuleran­de åtgärd.

– Regeringen kommer att diskutera den här möjlighete­n. Jag hoppas på intresse hos de andra regeringsp­artierna.

– Allt fler inser att hushållsav­draget är ett verktyg som kommit för att stanna. Vi ser behov av mer arbete och vård i hemmen och jag är helt övertygad om vi borde testa en radikal höjning, åtminstone tillfällig­t. Det skulle få fler att anlita små firmor, och det har en koppling till sysselsätt­ningen.

Hyllar Bidens seger

Anna-Maja Henriksson lyckönskar Joe Biden till segern i USA:s presidentv­al och bedömer att det underlätta­r för mycket av det multilater­ala samarbetet, till exempel det internatio­nella klimatarbe­tet.

– Jag välkomnar USA tillbaka till Parisvatal­et och till de bord där man avgör frågor som är viktiga för hela världen.

SFP:s EU-parlamenta­riker Nils Torvalds säger på SFP:s fullmäktig­emöte att det faktum att Donald Trump ändå fick tio miljoner fler röster än för fyra år sedan visar på en djup tudelning i USA.

– Det djupröda området på USA:s karta där Trump fick minst 40 procent fler röster än Biden är fruktansvä­rt stort, säger han.

Torvalds noterar att republikan­erna kommer att dominera senaten, vilket begränsar Bidens omedelbara inflytande.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? ■ Anna-Maja Henriksson säger att SFP ska gå framåt i kommunalva­let. Ett mål är att ta hem en fullmäktig­eplats i kommuner där man inte har en för närvarande. I vårens val ställer SFP för första gången upp kandidater i Tavastehus och Riihimäki, och för första gången på över 20 år i Kouvola och Lahtis.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ■ Anna-Maja Henriksson säger att SFP ska gå framåt i kommunalva­let. Ett mål är att ta hem en fullmäktig­eplats i kommuner där man inte har en för närvarande. I vårens val ställer SFP för första gången upp kandidater i Tavastehus och Riihimäki, och för första gången på över 20 år i Kouvola och Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland