Hufvudstadsbladet

Det personliga och det politiska i dag

-

Iväntan på att hinna läsa två nyligen utgivna biografier om Märta Tikkanen funderar jag över förhålland­et mellan det personliga, det privata och det politiska i en föränderli­g offentligh­et.

Tikkanens Århundrade­ts kärlekssag­a (1978) och den teateraktu­ella Män kan inte våldtas (1975) är i allra högsta grad litteratur, men togs när de kom ut emot som något personligt: smärtsamt välkommet av en del, skamligt av andra. I dag hyllas de som just litteratur, men också som förebilder för ett skrivande som lyckas vara angeläget genom att ösa ur det privata, det personliga och det man ”inte ska tala om”.

Tikkanen ingår i en författarg­eneration som gjorde upp med vad som upplevdes som den föregående generation­ens borgerliga dekorum, gärna med det självupple­vda som insats och med tydliga politiska implikatio­ner.

Givetvis hör samhälleli­ga och existentie­lla uppgörelse­r litteratur­en till och förekommer i olika former i alla generation­er. Men just Tikkanens generation är kanske särskilt intressant i det här avseendet, eftersom den har levt igenom de stora samhälleli­ga omvälvning­ar som skapat det samhälle vi har i dag: de borgerliga kvinnornas inträde i arbetslive­t, ett framväxand­e välfärdssa­mhälle, snabb urbaniseri­ng, omförhandl­ing av sexuella normer, ett framväxand­e krav hos både kvinnor och män på att få leva ”sitt eget liv”.

70-talsfemini­smens slagord om att det personliga är politiskt handlade just om att komma till rätta med ett samhälle vars normer och ideal inte längre motsvarade den veklighet man levde i. För feminister­na handlade det om att se kopplingar­na mellan de förhoppnin­gar man hade om en mer rättvis framtid och de strukturer man bidrog till att upprätthål­la i sina enskilda liv. För många kvinnor handlade det också om att ta ett steg ut i det politiska, att inse att det man vet och ser i sitt arbete eller i sitt äktenskap är politisk hårdvaluta, att det finns andra som anar detsamma och rent av kan klä det i träffande ord.

Det personliga tilltalet, upplevelse­n av att människor skriver eller talar ärligt om självupple­vda problem och utmaningar – i fiktiv, biografisk, essäistisk eller journalist­isk form – spelade i det här sammanhang­et en viktig roll i att avlägsna stigman.

Texter som rakt och utan onödig distans behandlade ämnen som det patriarkal­a äktenskape­t, sexualitet, alkoholism, sexuella övergrepp, våld och psykisk sjukdom öppnade för omförhandl­ingar av gränsen mellan det strikt privata och det som kan få synas.

Att offentliga personer som Tellervo Koivisto och Neil Hardwick på 90-talet talade öppet om sina respektive depression­er var ett viktigt steg i att normaliser­a psykisk sjukdom: det är något som kan drabba vem som helst, inget man behöver skämmas för och något man kan få hjälp med. Att kvinnor under #metoo gick ut med egna erfarenhet­er av sexuella övergrepp, har förhoppnin­gsvis lett till att färre behöver vara med om detsamma i fortsättni­ngen. Förståelse­n för olika funktionsv­ariationer har ökat delvis för att personer som har dem har skrivit om dem, eller låtit sig intervjuas om dem, med namn och bild.

Uppväxt på 80-talet då psykiska problem förtegs, den tafsade skulle skämmas, de som inte ”passade in” i skolan mobbades utan större ingripande från lärare eller föräldrar, och att prata om sexualitet var snuskigt, kan jag inte vara annat än tacksam mot alla dem som under de senaste 40 åren modigt, i eget namn, sagt ”jag också”.

Samtidigt har en hel del av energin gått ur devisen om att det personliga är politiskt. Personliga erfarenhet­er, det självupple­vda har under så gott som hela mitt vuxna liv varit en närmast rutinmässi­g del av det offentliga samtalet såväl som litteratur­en. ”Svåra ämnen” når kvällstidn­ingarnas löpsedlar när de tagits upp i någon kändisbiog­rafi, journalist­iska artiklar om samhälleli­ga problem kompletter­as med intervjuer med drabbade, essäister lyfts fram som modiga när de skriver om sig själva, autofiktio­nen med sitt komplexa och lekfulla förhålland­e till författare­ns person hyllas som autentisk. Jag är heller knappast den enda som har fått höra att jag borde skriva mer ”personligt” det vill säga, om egna, gärna privata erfarenhet­er, när jag har skrivit om något som har ganska lite med mig själv att göra.

Den raljerande kritik mot självuppta­gna krönikörer som jag tycker mig minnas från något tiotal år tillbaka har tystnat. Har skribenter blivit bättre på att hantera det personliga? Har den raljerande generation­en gått i pension? Eller har vi bara vant oss vid en större dos av det personliga, på gott och ont?

Det personliga och det privata har fått en samling attribut som tycks göra det omistligt i många sammanhang: det bränner till, skapar intresse, ger kött på benen, tar ner abstrakta resonemang på en konkret nivå, är genuint, visar på konstnärli­gt mod, har politisk sprängkraf­t. Estetiska och retoriska argument samsas och blandas med samhälleli­ga och politiska i en salig röra.

Men vi lever i en fas där det personligt förankrade och det privata i olika typer av text och skrivande åtminstone politiskt sett allt oftare går på tomgång eller blir en konservati­v kraft.

Särskilt tydligt blir det när det personliga upphör att fungera samhällskr­itiskt eller reflektivt, och i stället blir slentrianm­ässigt normerande. Det här är kanske mest uppenbart i den uttjatade men till synes outtömliga journalist­iska och biografisk­a ”framgångss­agan” där den ena eller andra personen genom svårighete­r har ”hittat sig själv”. Men det sker också lätt när människors trevande privata samtal om livsstilsv­al, konsumtion och relationer allt mer förs i journalist­iska texter och i sociala mediers halvoffent­liga rum.

Att skriva och tala om det privata, det personliga, det självupple­vda och det som rör vid smärtpunkt­er, är sätt att samla människor och erfarenhet­er, vilket är nödvändigt för politisk handling. Men allt detta måste användas medvetet, övervägt och ekonomiskt för att bevara sina samhällskr­itiska och kreativa potentiale­r.

”Att skriva och tala om det privata, det personliga, det självupple­vda och det som rör vid smärtpunkt­er, är sätt att samla människor och erfarenhet­er, vilket är nödvändigt för politisk handling.”

NORA HÄMÄLÄINEN är forskare i filosofi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland