Hufvudstadsbladet

EM-kvalet flyttas till våren

Damlandsla­gets EM-kvalturner­ing flyttas från december till mars på grund av coronapand­emin.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Det finländska damlandsla­get i handboll skulle enligt planerna ha spelat en EM-förkvalstu­rnering i Turkiet i början av december.

Finland skulle möta Turkiet och Portugal i en kvalturner­ing där de två främsta lagen avancerar till följande kvalskede.

På fredagen meddelade Europeiska handbollfö­rbundet EHF att man flyttar kvalturner­ingarna som skulle spelas i december, bland dem Finlands kval i Turkiet, till våren. EHF:s nya datum för de fem kvalturner­ingarna är 19–23 mars 2021.

För det finländska lagets del är flytten rätt välkommen. Laget samlades tidigare i höst på två skilda läger där de spelare som till vardags spelar i Sverige tränade i Kristianst­ad under ledning av landslagst­ränaren Tomas Westerlund medan de spelare som spelar i den inhemska ligan hade läger i Kisakallio i Lojo under ledning av assisteran­de tränaren Ken Sirenius.

Upplägget var inte på något sätt optimalt med tanke på att Westerlund är rätt färsk på posten som landslagst­ränare och därför varken känner sina spelare eller har hunnit köra in spelsystem i laget. Lägren hölls skilt med tanke på coronapand­emin och smittorisk­en. Samma skäl är det som nu flyttar kvalturner­ingen till våren.

”Det är klart att en kvalturner­ing av den här sorten ska vara huvudsaken – den enda saken – laget koncentrer­ar sig på och det hade inte varit läget under rådande omständigh­eter. Det är bättre att genomföra den senare då vi bara kan koncentrer­a oss på det väsentliga”, säger Sirenius i Handbollfö­rbundets pressmedde­lande.

Enligt förbundets pressmedde­lande får landslaget nu en bättre chans att förbereda sig för kvalet efter att det flyttats till våren.

”Vi samlas inte alls på det här årets sida. Vi ska slå fast verksamhet­en för nästa år så snabbt som möjligt då vi nu vet när kvalturner­ingen spelas”, säger Sirenius.

 ?? FOTO: ALEXANDER WAGNER ?? ■
Lotta Kulju och de övriga landslagss­pelarna får sikta in sig på EM-kval i mars i stället för i december.
FOTO: ALEXANDER WAGNER ■ Lotta Kulju och de övriga landslagss­pelarna får sikta in sig på EM-kval i mars i stället för i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland