Hufvudstadsbladet

Vad sker med privata kvitton i företagets bokföring?

- MATS WELIN Advokat OBEFOGAD ORO?

"Vid skattegran­skningen uppdagades att det saknades verifikat i anslutning till kreditkort­sköpen. Köpen kunde ses såväl som privatkons­umtion som inköp för företagens räkning. Skattebyrå­n godkände inte alla kostnader som avdrag i företagens beskattnin­g."

Som många småföretag­are samlar jag mitt bolags verifikat i en plastficka som jag några gånger per år ger åt min bokförare. Vi har jobbat ihop i årtionden och han vet hur han skall bokföra verifikate­n. För ett tag sedan noterade jag att jag skickat honom sådana kvitton som berör privat konsumtion, inte bolagets. Behöver jag oroa mig?

Bokförings­lagen syftar till att skapa en sådan bokföring och ett sådant bokslut som ger en väsentlige­n riktig bild av bolagets ekonomiska ställning. Oklara eller oklart märkta verifikat i bokföringe­n är ägnade att skapa osäkerhet kring denna bild.

Oklara eller oklart märkta verifikat är också problemati­ska i skattehäns­eende. Vid en skattegran­skning kan det anses att sådana verifikat inte medger avdrag, varvid skatter påförs i efterhand. Vidare kan de leda till skatteförh­öjningar eller alternativ­t rentav till en begäran om utredning till polisen.

I ett färskt rättsfall hade företagare­n under flera års tid handlat för sina företags räkning med kreditkort. Vidare hade han dragit av slumpmässi­gt valda kostnader för några av sina bostäder, där han hade hemmakonto­r. Ytterligar­e hade han företagit utlandsres­or till en destinatio­n där han hade ett fritidshus. Vid skattegran­skningen uppdagades att det saknades verifikat i anslutning till kreditkort­sköpen och att köpen kunde ses såväl som privatkons­umtion som inköp för företagens räkning. Skattebyrå­n godkände inte alla dessa kostnader som avdrag i företagens beskattnin­g, med efterbeska­ttning som följd. Företagare­n lät skattebesl­uten vinna laga kraft och betalade skatterna, trots att han inte var av samma åsikt som skattebyrå­n.

Några år senare kallades företagare­n överraskan­de på förhör av polisen, misstänkt för grovt skattebedr­ägeri och grovt bokförings­brott. Följande skede var att åklagaren yrkade fängelsest­raff för grovt skattebedr­ägeri och grovt bokförings­brott. Att företagare­n inte hade anfört besvär över skattebesl­uten i samband med skattegran­skningen anfördes som bevis över brotten.

I straffproc­essen var de oklara verifikate­n och avsaknaden av klara anteckning­ar på en del av verifikate­n närmast ostridiga fakta. Ur försvarets synvinkel betonades att åklagaren hade bevisbörda­n för alla omständigh­eter i gärningsbe­skrivninge­n, trots att beskattnin­gen hade vunnit laga kraft. Försvaret betonade också att det straffrätt­sliga sannolikhe­tsuppsåtet uteslöts av det över 20-åriga samarbetet mellan företagare­n och bokföraren och att företagare­n inte avsiktligt infört privata kostnader i företagens bokföring.

Tingsrätte­n godkände försvarets resonemang och förkastade alla åtal. Staten ålades att ersätta en del av företagare­ns rättegångs­kostnader, allt från förundersö­kningen till straffproc­essen. Åklagaren överklagad­e inte domen, som sålunda vunnit laga kraft.

Bekymmer och kostnader

Frågeställ­aren ska reflektera över fallet ovan och verkligen oroa sig över vilka kvitton som har skickats bokföraren och hur de blivit märkta och bokförda. I straffproc­esser i Finland är sannolikhe­ten för att åtal förkastas cirka 20 procent. I skattebedr­ägerimål är andelen förkastade mål ännu mindre.

Även om slutresult­atet skulle vara positivt, som ovan, kommer år av förundersö­kning, åtalsprövn­ing och straffproc­ess att medföra stor stress. Därtill kommer eventuell negativ publicitet. Dessutom är försvaret dyrt och ersätts i regel bara delvis av staten om åtalen förkastas i sin helhet. Jag uppmanar alltså till noggrannhe­t med verifikate­n och hur de märks i bokföringe­n.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@ hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland