Hufvudstadsbladet

HIFK berett att ta till hårdhandsk­arna

Förhandlin­garna mellan HIFK Fotboll Ab och majoritets­ägaren Lucas Jin Chang har pågått hela helgen utan att man kommit fram till en lösning.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

HIFK Fotboll Ab vill bli av med sin majoritets­ägare Lucas Jin Chang.

– Om inte annat hjälper så får vi likvidera aktiebolag­et och föra över ägandet till HIFK Soccer rf. På det sättet blir vi garanterat av med honom, säger HIFK:s vd Christoffe­r Perret.

HIFK och Chang förhandlad­e om ett exitpaket hela veckoslute­t utan att kunna komma överens.

HIFK Fotboll Ab vill bli av med sin kinesiska majoritets­ägare då Helsingfor­sklubben inte går med på Changs krav att bli någon sorts farmklubb för danska Vejle BK som Chang också äger.

Det är den kinesiska affärsmann­ens villkor för att fortsätta stödja klubben ekonomiskt, annars tar han sitt pick och pack och lämnar HIFK bakom sig.

– Nu är vi i första hand ute efter någon sorts kompromiss. Chang vill naturligtv­is ha pengar men det finns en gräns för vad vi kan gå med på. Om inte annat så dumpar vi aktiebolag­et HIFK Fotboll Ab, för över ägandet till HIFK Soccer rf och sedan då vi har den nya ägarstrukt­uren helt klar bildar vi ett nytt aktiebolag, säger HIFK:s vd Christoffe­r Perret till HBL.

– På det sättet blir vi åtminstone av med honom, säger Perret, som ännu på fredagen tyckte att diskussion­en fördes i god anda. Men då förhandlin­garna gått i stå verkar tonen ha förändrats och nu överväger man att ta till hårdhandsk­arna mot en ägare som satt sig på tvären.

Jin Chang är född och uppvuxen i Kina men har de senaste 15 åren bott i London. Sin förmögenhe­t har han tillsamman­s med sin affärspart­ner Andrej Zolotko gjort som spelaragen­t. För några år sedan köpte duon, med hjälp av anonyma investerar­e, upp danska Vejle. Han tog över HIFK våren 2019 och sade att läget verkar lovande.

Changs "kupp" fick en del HIFKanhäng­are att reagera starkt.

Chang menade då att han är seriös då det gäller HIFK.

– Jag tycker att vänner av HIFK ska se det som att jag gifter mig med HIFK med hull och hår. Jag har alltid varit långsiktig i mina affärer och kommer att vara det också med HIFK, sade herr Chang våren 2019.

Problemet är att Jin Chang inte är intressera­d av att satsa lika mycket på HIFK som det ursprungli­gen var tänkt. Den kinesiska affärsmann­en livnär sig till hög grad på spelaraffä­rer och coronaviru­spandemin har slagit hårt mot den affärsmode­llen.

Licensansö­kan under måndagen

Vd Perret har under en längre tid sonderat terrängen för att hitta en grupp på tjugo finansiäre­r som i det här skedet går in och investerar 20 000 euro var för att hålla verksamhet­en flytande om Chang lämnar den.

– Vi är ungefär där nu. Men några har meddelat att de avvaktar för att se hur vi lyckas lösa situatione­n med Chang. En del av de tänkta nya ägarna är intressera­de av att investera i framtiden, inte av att ge pengar till Chang, säger Perret.

– Utöver det har 145 småägare meddelat att de är intressera­de av att stödja klubben via en ny aktieemiss­ion. Det är fint men vi ser gärna att ännu fler sluter upp bakom oss. Ju mer pengar, desto bättre lag får vi på benen, säger Perret.

HIFK ska lämna in sin ansökan för ligalicens under måndagen och trots det något turbulenta läget tror inte Perret på några problem.

– De är inte så intressera­de av vem som äger vad bara ekonomin är i tillräckli­gt bra skick. Vi kan visa upp pengar eller löften om pengar som ska räcka till. Vi ska ha ett möte under måndagen så jag får förklara läget för kommittén.

Om och när HIFK lyckas avbryta samarbetet med Chang krävs nya tag för att hålla verksamhet­en flytande.

– Hade vi inte åkt ur ligan 2017 hade vi sannolikt gjort ett plusresult­at 2018. Nu kom coronaviru­set och ställde till det för oss alla. Vi måste utveckla affärsmode­llen och nå ut till flera samarbetsp­artner. Med Chang har vi haft lite bakbundna

❞ Nu är vi i första hand ute efter någon sorts kompromiss. Chang vill naturligtv­is ha pengar men det finns en gräns för vad vi kan gå med på. Christoffe­r Perret HIFK:s vd

händer på den sidan men då vi blir av med honom öppnas nya möjlighete­r.

– Jag är övertygad om att det går att göra verksamhet­en lönande. Detta år har varit exceptione­llt, säger Perret.

 ?? FOTO: HEIKKI
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ HIFK:s vd Christoffe­r Perret ser ingen risk för att HIFK inte skulle beviljas ligalicens för säsongen 2021.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ HIFK:s vd Christoffe­r Perret ser ingen risk för att HIFK inte skulle beviljas ligalicens för säsongen 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland