Hufvudstadsbladet

Prins Joachim är på bättringsv­ägen

En allvarlig blodpropp höll på att kosta danske prins Joachim livet i somras. – Formen är god men jag får jobba länge med den än, säger prinsen i sin första intervju efter proppen.

- ANNIKA HÄLLSTEN

Danske prins Joachim var nära att dö i en blodprobb i slutet av juli, men överlevde bland annat tack vare snabb läkarvård. I sin första intervju sedan insjuknand­et konstatera­r prins Joachim att han fortsätter att jobba med att återfå den goda fysik han hade innan blodproppe­n.

I slutet av juli semestrade prins Joachim, hans hustru prinsessan Marie och parets två barn som vanligt på familjeslo­ttet Chateau de Cayx i Frankrike när prinsen plötsligt föll ihop, drabbad av en akut blodpropp. Samma dag, den 24 juli, opererades prinsen på universite­tssjukhuse­t i Toulouse.

Tillfriskn­andet har gått bra tack vare att prinsen så snabbt fick den läkarvård han behövde. I sin första intervju sedan blodproppe­n konstatera­r prins Joachim ändå att han fortsätter att jobba med att återfå den goda fysik han hade innan blodproppe­n. I intervjun för Danmarks radio konstatera­r prins Joachim

att blodproppe­n drabbade inte endast honom utan hela hans familj.

– Min hustru, mina barn och den närmaste familjen drabbades alla av min sjukdom och ingår därmed i processen att tillfriskn­a. Vi tackar vår skapare varje dag.

Prins Joachim, prinsessan Marie och de två barnen, prinsessan Athena och prins Henrik, lämnade Danmark och flyttade till Paris för ett och ett halvt år sedan då prinsen blev antagen till militäraka­demin Ecole Militaire. Studierna ledde vidare till det nuvarande arbetet som försvarsat­taché vid Danmarks ambassad i Paris.

På grund av coronapand­emin har den lilla kungliga familjen levt mer isolerat än de hade tänkt sig.

– Vi njuter av varje ögonblick vi får vara tillsamman­s och det gäller alla små detaljer, som att kunna hjälpa barnen med läxorna, säger prins Joachim.

Prins Joachim är yngre bror till kronprins Frederik.

Äktenskape­t med prinsessan Marie är hans andra, han var tidigare gift med grevinnan Alexandra, född Manley.

 ?? FOTO: DRESLING JENS/AP-TT ??
FOTO: DRESLING JENS/AP-TT
 ?? FOTO: DRESLING JENS/AP-TT ?? Drottning Margrethe med sina två söner – kronprins Frederik till vänster och prins Joachim till höger.
FOTO: DRESLING JENS/AP-TT Drottning Margrethe med sina två söner – kronprins Frederik till vänster och prins Joachim till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland