Hufvudstadsbladet

Överläkare positiv efter nya vaccinnyhe­ter

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Två läkemedels­jättar har nu meddelat om forsknings­resultat som enligt överläkare Hanna Nohynek ser lovande ut. Hon hoppas att finländare säger ja till att vaccinera sig då ett coronavacc­in finns till hands.

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), säger att vaccinutve­cklingen nu går framåt i rasande takt. Hon tror ändå det kan bli tajt att utlova ett coronavacc­in åt finländarn­a innan årsskiftet.

För en vecka sedan meddelade läkemedels­jätten Pfizer att det vaccin som bolaget utvecklar har visat sig förebygga coronasmit­ta till 90 procent. På måndagen kom den andra läkemedels­jätten Moderna med nyheten att deras vaccinkand­idat förebygger smitta till 94,5 procent. Utöver dem har enligt Nohynek ännu ett tredje bolag, det globala bolaget Astra Zeneca, kommit långt i sitt arbete.

Nohynek säger att Modernas vaccin nu har undersökts på 30 000 personer.

– Resultaten ser mycket lovande ut. Däremot bör man minnas att vi ännu inte vet något om hur länge de olika vaccinen ger skydd. För att reda ut det behövs mer tid, säger hon.

Äldre mer villiga att vaccinera sig

I dag, tisdag, ska den ansvariga vaccinatio­nsgruppen i Finland samlas för att diskutera Finlands vaccinstra­tegi. Gruppen ska då diskutera exempelvis vem som i första hand ska få vaccin i Finland, eftersom vaccinen inte kommer att räcka till alla genast.

Vaccinerin­gen är frivillig, men Nohynek hoppas att finländare väljer att ta vaccinet.

Nohynek kan inte garantera att det vaccin som kommer erbjudas finländarn­a är hundra procent fritt från negativa biverkning­ar, men hon bekräftar att vaccinen som nu utvecklas är under ytterst noggrann lupp.

– Mycket ovanliga men som inte syns i stora undersökni­ngar kan alltid förekomma då det handlar om vaccin. Men det är för var och en lönt att överväga hur svårt coronaviru­set är för en själv och samhället i förhålland­e till de eventuella biverkning­arna.

Institutet har i tre omgångar under året undersökt finländarn­as inställnin­g till ett coronavacc­in. Nohynek säger att samma resultat upprepats i alla undersökni­ngar: omkring 70 procent av finländarn­a säger sig vara villiga att ta coronavacc­inet. Däremot syns en skillnad bland de olika åldersgrup­perna, och ju äldre en person är desto mer villig är hen att vaccinera sig.

– En tanke man kan bära med sig då man går och funderar över att ta vaccin eller inte är att dessa vaccin inte utvecklas för skojs skull. Hade behovet inte funnits så skulle vaccinen aldrig utvecklas.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Enligt Hanna Nohynek, Institutet för hälsa och välfärds överläkare, är det svårt att utlova ett vaccin för finländare redan innan årsskiftet.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Enligt Hanna Nohynek, Institutet för hälsa och välfärds överläkare, är det svårt att utlova ett vaccin för finländare redan innan årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland