Hufvudstadsbladet

Banker: Ekonomin återhämtar sig – trots den andra vågen

OP-gruppens ekonomer gav sin syn på hur Finlands ekonomi utvecklas under vintern på måndagen. De har mer tilltro till återhämtni­ngen än Finlands Bank, som gav sin prognos förra veckan.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Den finska ekonomin återhämtar sig, sakta men säkert, från vårens bottennivå­er. Det förutspår finanskonc­ernen OP:s ekonomer. Enligt deras färska prognos minskar bnp med 4 procent för att öka 3 procent 2021.

Trots att den andra vågen har ökat i intensitet under hösten är prognosen oförändrad sedan sommaren.

"Det torde vara en nyhet att den ekonomiska helhetsbil­den är oförändrad sedan sommaren", säger OP:s chefsekono­m Reijo Heiskanen i ett pressmedde­lande.

Den andra virusvågen­s effekter har vägts upp av att ekonomin tog fart så kraftigt i juli-september. OP:s ekonomer tror att bruttonati­onalproduk­ten når samma nivå som före krisen om cirka ett år, under vintern 2021–2022.

Lite lägre privatkons­umtion

Konsumente­rna var snabba med att börja handla igen efter vårens totala ras. Utifrån betalkorts­data har konsumtion­en dock mattats av lite under hösten. Totalt sett väntas den privata konsumtion­en minska med två procent i år.

Det är klart mindre än de värsta prognosern­a i våras.

En viktig fråga med tanke på Finlands välfärd är hur exporten repar sig. Farhågan har varit att de inhemska exportföre­tagen inte ska få några beställnin­gar, vilket skulle få stora

konsekvens­er för ekonomin som helhet.

Det verkar dock som att exporten fortsätter att återhämta sig parallellt med privatkons­umtionen.

Exporten antas växa med 7,3 procent nästa år. Den höga siffran beror på det svaga utgångsläg­et.

"Våra utsikter är rentav positivare än den allmänna ekonomiska utveckling­en på vår exportmark­nad. Krisen har hårdast drabbat tjänstesek­torn vars utveckling inte återspegla­s på samma sätt i exportefte­rfrågan som varuefterf­rågan", konstatera­r chefsekono­m Heiskanen.

Sysselsätt­ningen fortfarand­e svag

Sysselsätt­ningen har återhämtat sig efter bottenkänn­ingen i våras, eftersom permitteri­ngarna har minskat, skriver OP i sin prognos.

Ekonomerna tror dock att sysselsätt­ningen i snitt blir svagare än i år. Uppgången i arbetslösh­etsgraden har hållits på en måttlig nivå i förhålland­e till den dramatiska utveckling­en i början av krisen.

Någon riktigt drastisk försämring av sysselsätt­ningsläget finns ändå inte i sikte.

Balansen i de offentliga finanserna har försvagats betydligt, men mindre än väntat. Nästa år minskar underskott­et, och då kommer också en plan för stabiliser­ing av skuldsättn­ingen att upptas på agendan.

Världsekon­omins återhämtni­ng beror på pandemin

Precis som den finska ekonomin tog världsekon­omin ett stort kliv uppåt under månaderna juli-september. I de flesta länder är dock bnp fortfarand­e klart lägre än före krisen.

Det finns undantag, som Kina, men inte heller där når man upp till den tidigare tillväxtni­vån.

OP tror att återhämtni­ngen fortsätter långsamt, under antagandet att pandemivåg­orna så småningom avtar. Möjlighete­n att ett vaccin tas fram stärker antagandet, skriver koncernen.

Vad gäller världens största ekonomi, den amerikansk­a, är nivån fortfarand­e 2,9 procent under fjolårets. OP väntar sig att nyvalda presidente­n Joe Biden stöder den ekonomiska tillväxten med en stimuleran­de politik.

SEB: Sverige kör förbi Finland

OP är den senaste i en rad banker som gett sin uppskattni­ng av hur ekonomins fortsatta återhämtni­ng ser ut. Svenska SEB:s prognos ligger i stora drag i linje med OP:s, men banken konstatera­r också att Finlands ekonomi blir förbisprun­gen av Sveriges.

Tidigare i år rapportera­des att Sverige hade drabbats hårdare av pandemin.

SEB förutspår att Finlands bnp minskar med 4 procent i år och växer med 2 procent 2021, medan motsvarand­e siffror för Sverige är -3,1 procent i år och 2,7 procent 2021.

Orsaken är inte pandemin, utan att befolkning­en i Finland åldras samtidigt som produktivi­teten växer långsammar­e, skriver banken.

Finlands Bank mer försiktig

Förra veckan gav också Finlands Bank sin prognos. Den är mer pessimisti­sk än de kommersiel­la bankernas. Finlands Bank menar att utsikterna har försämrats sedan sommaren och att tillväxten i oktober-december kommer att vara nära noll.

Bnp-tillväxten i juli-september var lägre i Finland än i andra europeiska länder, vilket stärker uppfattnin­gen att landet drabbades mildare initialt men att återhämtni­ngen blir trögare.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sveriges ekonomi drabbades hårdare än Finlands initialt, men förutspås återhämta sig snabbare.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Sveriges ekonomi drabbades hårdare än Finlands initialt, men förutspås återhämta sig snabbare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland